Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z celkovo dobrej kriminálky sa zhruba od polovice prvej série stáva všedná záležitosť, ktorá pri vyšetrovaní zločinu neprináša napätie a akúsi prázdnotu v atmosfére vypĺňa nasadením hororových až mysterióznych prvkov. A to ma v závere vlastne rozladilo, podľa mňa to nebolo vôbec nutné. Keby to nechali čisto v štýle detektívka, mohlo byť dielo podstatne vydarenejšie. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že né každej se může stát fanouškem detektivek ze severu, anžto se vedle sebe v jedné scéně mohou objevit Ölholm, Vidtsrup a Odegard, tedy parádní Ikea koberec, rohová pohovka a jedna z postav seriálu. Slabomyslnější jedinci se v tom pravděpodobně úplně ztratí a v návalu paniky obviní z vraždy třeba Mor Linden, a pak přijde akorát zklamaní, že vrahem nebyla krvelačná knihovna. Já to naštěstí dávám s přehledem sobě vlastním, jelikož jsem velká fanynka a znalkyně zemí severu. Odtud totiž pocházejí ty nejfajnovější objevy, například vůbec nevím, co bych si já chuděra počala bez Švědských kapek, brilantní to směsi bylinek a alkoholu, které pomohou i při těch nejakutnějších žaludečních potížích. Jinak všechny hospodyňky určitě potěší zpráva, co koluje internetem, že výše zmíněná firma s nábytkem a věcma do domácnosti po mistrovství v hokeji uvede na trh novej typ cedníku s názvem Sälak. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Severské pochmurno s hromadou mrtvol. 1) Tento zajímavý mix severské bezútěšné "ibsenovské" atmosféry a těžkého neorealismu, kterým se jinak vyznačují zejména britské filmy z dělnického prostředí, diváka (tedy mě) poněkud mate. Zavádí mě do mysteriózního prostředí, kde netuším, zdali na mě zpoza rohu nevyskočí infikovaný pes zatoulaný z Věci anebo nějací mimozemšťané._____ 2) Velkou předností je nádherně děsivé prostředí východoislandského Reydarfjörduru i pochmurné charaktery téměř všech postav._____ 3) Výjimkou je pěkný 31letý Luke Treadaway (nově příchozí mladý vědec Vincent Rattrey)._____ 4) Tak si dám lutefisk a počkám si na druhou řadu. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Já jsem doslova nadšenej. To co nám předvádí tahle čtverka režisérů je prostě vyjímečný. Pomalu servírovanej příběh o nečem tak banálním jako je vražda. Každým dílem zapadne malej střípek do skládačky a vy si pokaždé řeknete, no jasný, teď už je přece jasný o co tam jde. Hehe, není. Každým dalším dílem vás to zase nechá na pochybách, protože jste úplně vedle. Zvolna vykreslující se charaktery jednotlivých postav jsou stejně fajn, jako celej zmrzlej Island a musím trochu zaSPOILERovat (operace břicha vidličkou je tak precizně nechutná, že i já starej humusák sem se přistihl, že odvracím oči). Tenhle seroš letí do topky. 90% P.s.: za 690 ojro nabízí Iceland Travel pětidenní vejlet na místa filmování....začínám o tom silně uvažovat ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem už asi dva měsíce nenavázal na třetí díl (možná pouze druhý), frknu sem hodnocení a zbylé díly seriálu smažu. První minuty seriálu byly zajímavé a naplnily mě očekáváním. První díl se tak vezl na vlně, že to bude dost nevšední podívaná. Druhá (a možná třetí díl) už ale byly nudným zjišťováním, že tempo bude pomalé jak líně se loudající zmrzlá nekvalitní vodka. Postavy nezajímavé, nepříjemné a nebo vystupující pouze v nudných scénách. No a za tři díly jsem ani nezjistil, co to vlastně sleduju za žánr. Od všech zde zmíněných to sice má náznaky všech, ale neodvážil bych se ani k jednomu seriál přímo přiřadit. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)
  • Oznamovacia tabuľa pri vstupe do mesta Fortitude uvádza počet obyvateľov 713. (vander19)
  • Ruské mestečko v seriáli, ktoré navštívi Stanley Tucci pri svojom pátraní, sa v skutočnosti volá Pyramida. Potom, ako tu Rusko ukončilo ťažbu uhlia, tam ostalo žiť asi desať ľudí. Ostávajú pripravení na to, keby si ruská vláda rozmyslela obnovenie ťažby uhlia. (vander19)

Reklama

Reklama