Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím lehké nadšení. Ron Moore je zpět a po dlouhých letech opět uzavřel spojenectví s Medvědem McCrearym, se kterým se zná od Battlestar Galacticy. Výsledkem je visuálně (výprava, kostýmy, příroda, hlavní herečka) skvostný a hudebně podmanivý pilot se sympatickými postavami (hlavní herečka, Edmure Tully, Dwalin...). Knihy jsem nečetl, takže jsem v očekávání dalšího děje velmi natěšený. PS.: Je převelice zajímavé sledovat postupný vývoj McCrearyho hudby napříč různými díly. Edit: Po první polovině první řady paráda. Sice je to taková historicko(18. st.)-historická(20. st. po 2. sv. v.) lehce mystická konverzačka (i když i akce by se našla a napětím se také nešetří), ale s parádně vystavěnými postavami, výbornou atmosférou obou historických období a neméně výbornou hudbou. Vlastně to co platilo pro pilot platí i nadále a jen a jen lépe. Dokonce i to klišoidní přenesení časem typu těch německých trapných volovin, jejichž název si ani nepamatuji, je tady jaksi... netrapné a zabalené do hávu folklóru (viz E08). A na to, že je to Starz, je tam i té nahoty vcelku pomálu. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

První díl byl více než dobrý. Cestování časem do 18. století, typická Skotská krajina, sem tam akce a dost zajímavý námět. Další díly se poté poněkud zadrhly a prozatím to vypadá na mírně táhnoucí se historické drama na jednom hradě už bez časových dimenzí nebo něčím nápaditým. 2. série mírně slabší a 3. po definitivním opuštění Skotska a přesunu na vodu ještě více. Přesto to stále rád sleduju. 5. až 6. série v Americe za mě zklamání. Vytrácí se původní kouzlo. Pozitivum je příchod nových postav, zejména Brianny a trochu rozvětvení děje. Šestá řada byla slabá, ale na druhou stranu krátká a láká na 7. (hodnocení za 1.-6. sérii) ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Historický klenot, který mě zavedl zpátky do 90. let, kdy ještě existovaly kvalitní dobové romantické filmy. Scénář a kamera jsou úžasné, ale seriálu dává duši ústřední dvojice, z které mi nejednou vlhlo oko.... Při druhé polovině řady mi oči bohužel vlhly z toho, jaký patos se z toho stal. Tragic. Díly 1-8: 100%. Díly 9 - 16: 70%. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Velkolepá dějepisná šou jejíž průvodkyně prochází všemi možnými životy, aby nám předvedla, jak moc drsná byla skotská realita 18. století, ale žádný z těchto životů ji není dáno prožít, neboť záhy postoupí do dalšího levelu příšernosti. Co oceňuji snad nejvíce byla hradní slavnost hned na začátku a taky zajímavé vedlejší postavy – ty hlavní v čele s Aye, aye Jamiem byly k pláči. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série 1: Geniální past na příznivce sci-fi, kteří ale nejsou natolik hardcore, že by nedokázali přijmout taky výpravné historické love story, pro něž je máloco tabu. Odpustil bych i některé příliš násilné zvraty, protože s téměř každým dílem dokáže Cizinka zasít semínko zvědavosti, které je natolik vitální, že prostě chcete vědět, jak to bude dál. Série 5: Razantní posun od boje o přežití k niternému boji hrdinů se svými traumaty mě dokázal silně vtáhnout. To, co bylo v tomto ohledu ve čtvrté sérii nakousnuto, je zde plně a efektivně rozvinuto. Takže pátou sérii Cizinky řádím na čelo tohoto seriálu. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (50)

  • Na konci epizody, když se Claire (Caitriona Balfe) dozvídá, že na hradě zůstane proti své vůli, Colum (Gary Lewis) ji nechává na místě a odchází po schodech pryč. Dougal (Graham McTavish) čeká na vrcholu schodů, oba stojí ve dveřích, a pak Dougal za Columem velmi důsledně zavře dveře. Tato posloupnost byla zvolena jako pocta konci Kmotra (1972), kde Michael Corleone (Al Pacino) zavře dveře před Kay Adams (Diane Keaton). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Hru s holemi v epizodě hráli skuteční hráči shinty. Závěrečný soubor Jaimeho (Sam Heughan) a Dougala (Graham McTavish) při hře Brian Kelly natáčel ruční kamerou. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Seriál je natočen na motivy knižní série "Outlander" od Diany Gabaldon. První díl byl v tuzemsku uveden pod názvem "Cizinka", druhý pak "Vážka v jantaru", třetí "Mořeplavec", čtvrtý "Bubny podzimu" a pátý "Hořící kříž", další se distribuce prozatím nedočkaly. V roce 2014 autorka uvedla již 8. pokračování knižní série. Knih bylo celosvětově prodáno více než 25 milionů. (mi.sa)

Reklama

Reklama