Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Poučen zdejšími komentáři jsem přecházel z jedné série do druhé, stále čekal, kdy to začne skřípat a ono nic. Tedy, samozřejmě, celá první série je krásně skotská a další jsou mírně jiné (nevím, zda jste si někdo všiml, ale v prvních epizodách 1. série jsou použité velmi zajímavé barevné filtry, které se časem ztratí - což považuji za škodu - a díky kterým vypadá svět nádherně rurálně). Chvíli mi trvalo, než jsem si v druhé sérii zvykl na Francii, ale podařilo se a díky bohu se děj vrátil do Skotska, kde byl i část třetí série, než se přesunul do Karibiku. První tři série považuji za solidně kompaktní. Přesunem do Ameriky v 4., 5. a 6. sérii začal být příběh jiný, dál mě však držel a donutil googlit historii nejen Skotska, ale také USA v čase války o nezávislost. Těším se na sedmou sérii, jen mě trochu mrzí, že polovina z ní bude odvysílána až příští rok. ■ P.S. A ano, myslím si, že sledování tohoto seriálu má šanci zkvalitnit váš intimní partnerský život :). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskrývaná červená knihovna v hávu dobrodružné podívané zaobalená do krás skotské Vysočiny. Je to v zásadě kýč, ale toho neotravného charakteru, který k žánru patří a má v něm své místo. Zápletka nosná je, obsazení sedne, mezi hlavními charaktery to celkem jiskří a díky nemalým produkčním hodnotám to vypadá i zvučí k světu; na papíře to prostě působí sympaticky. Na papíře. V tomto případě doslova i do písmene, jelikož na současném seriálovém poli těžko pohledat druhý seriál, který by tak dojížděl na své literární kořeny; resp. neschopnosti pochopit, že je audiovizuální adaptací a ne rozhlasovou hrou. Nevypráví se tu totiž obrazem. Vše (ne)podstatné se sděluje předčítáním předlohy skrze voice-over hlavní hrdinky. A to je kámen táhnoucí to ke dnu hned dvakrát; předčítání je to z knihy, u které je (i kdybyste to nevěděli) po pár větách zcela jasné, že to musela napsat žena píšící červenou knihovnu (takové ty echt melodramatické věty typu „Chtěla jsem, aby to byl sen, ale věděla jsem, že nebyl.") a navíc je to dovedeno ad absurdum, kdy vidíme postavu smutně koukající, u které víme z předchozího dění proč smutně kouká, ale voice-over nám sděluje, že smutně kouká a proč smutně kouká. On je vysvětlující hlas hrdinky dokonce i při sexuální scéně (žádné ironické průpovídky, ale moudra ve stylu "Sex byl naším mostem, který nás vždy spojoval"). To v kombinaci s poklidným průběhem postrádajícím tah na branku (zdejší pilot by většina seriálů zvládla za třetinu času bez ztráty jediné podstatné informace) vyvolává dojem, že by u toho jeden vyrostl. Postupem epizod se to sice pozvolna zlepšuje, ale tohohle prokletí se to zcela nezbaví nikdy. A pokud snad přeci jen ano, tak já u toho již nebudu. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Credit where credit is due. Z toho mála co jsem viděl to bylo moc hezky uděláno. Není to sice můj šálek kávy, ale kdybych se na to musel dívat s drahou polovičkou, díval bych se i celkem rád. Hlavně s představením dalších záhad kolem cestování v čase. Takhle jsou to jen sympatické tři hvězdy. Bohužel mě ale eye-candy muži nikterak nepřitahují a veškeré interiéry a exteriéry bych si spíš raději prochodil vlastníma očima než se dívat zprostředkovaně pomocí monitoru, takže nemohu hodnotit výše. Na hudbu Beara McCrearyho jsem zvyklý (a mám ji rád) už z The Walking Dead, takže tam také není co vytknout. Milovníci (a zejména milovnice) červené knihovny nechť si přičtou k mému hodnocení libovolný počet hvězd, rozhodně to není trefa vedle. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám, nejsem jediný Čech, milující Skotsko. Ale rozhodně ne takto zmrvené. Dramaturgicky je to fakt špatné a hrdinové až nesympatičtí. Téměř neustále nafrněná Claire se mění tu v sufražetku, tu v děvku, tu ochránkyni práv tuleňů. Hlavně se téměř všechny postavy chovají velice nelogicky a iracionálně. To ubírá celé sérii na důvěryhodnosti, pokud už to tedy vlastně nedělá prosouložená půlka celé série. Nebýt různým romancím na kožešině, tak je to o půlku kratší. Rozhodně však celé vyprávění neposiluje nutnost posouvat děj skrze voice-over Claire. Díky často opravdu hloupým dialogům by se totiž děj rozhodně neposunul. Takže vstoupí do hry svým hlasem Claire a stylem deus ex machina nám všechno hezky vysvětlí, páč režisér to ze scénáře vyčíst nedokázal (měl-li z čeho). Prostě, krásně to vypadá, ale to je tak všechno. I když i kostýmní kreace hlavní hrdinky vypadají všelijak, jen ne jako z doby jako Jakobitské. Dvě hvězdy kvůli Skotsku, krásné úvodní písni a pěknému zadečku Claire. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Při scéně bičování mrzlo, takže natáčení bylo pro Sama Heughana hrajícího do pasu vysvlečeného Jaimeho velmi náročné. Jako krev byl použit kukuřičný sirup, který byl velmi kluzký, takže na něm představitel Black Jacka Randalla (Tobias Menzies) uklouznul. Tato scéna, stejně jako hercova improvizace, kdy na shromážděný dav křičí, aby ztichnul, byla v seriálu ponechána. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Přestože si Ron Moore od televize vyžádal ještě větší rozpočet, než měl k dispozici na druhou řadu, seriálový štáb z důvodu finanční úspory „zrecykloval“ nejen kulisy, ale i kostýmy. Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) se proto ve 3. sérii objevují ve stejných šatech, které nosili ve Versailles ve 2. sérii seriálu, a např. Claiřin bostonský byt vznikl přestavěním „pařížské rezidence“ Frazerových v Paříži. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Natáčelo se ve skotských městech Cumbernauld a East Rannoch. Natáčelo se také na hradě Doune. V Praze se natáčelo pouze 5 dní a to především na Kampě a pod Pražským hradem. (M.B)

Reklama

Reklama