Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šuflandia je legendární trpasličí země, takový malý stát ve státě velkých lidí schovaný v nepoužívané části jakéhosi státního úřadu. Nejsou tam ženy, alkohol a největší pochoutka, kterou si můžete dát v byfé na rohu je čerstvě grilovaná moucha. Těm nejlepším pracovníkům je umožněno za odměnu žít ve světě lidí dávkou látky zvané Kingsajz. Olgierd Jedlina (Jacek Chmielnik) je také zasloužilý pracant, ale stejně jako mnoho jiných v lidském světě emigruje a snaží se o záchranu svých utlačovaných přátel z područí tyranského vládce Nadšiškovníka Kilkujadeka (Jerzy Stuhr), jenž udělá vše, aby jeho utopickou totalitu nikdo nerozvrátil. A když se Olgierdovu příteli podaří vytvořit dosud režimem pečlivě utajovaný Kingsajz, Nadšiškovník začíná jednat. (monolog)

(více)

Recenze (84)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bizarní útvar, recyklující v genderové kontrapozici sexmisovskou podzemní totalitu s českou trpajzličí trikovou školou v propracovaném scénáři, který ovšem mezinárodně sdělný protirežimní vzdor pojímá v lehce infantilně kódované stylizaci. Vzor vorlovsky-skřítkovského šklebu (počítám, že Machulski skřítkovské čepici odrostl), zábava, kterou nesnadno reprízovat. Významově důležité české verze písniček přispívají k českému dabingu, který podporuje styl. 3-4* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neškodná rozprávočka pre dospelých, ktorú už trocha nahlodal zub času. Bláznivý príbeh s cielenou politicko-spoločenskou satirou a názornou ukážkou ako funguje priemerný totalitný štát. To všetko s humorom, nadhľadom a štipkou erotiky. 70/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně bláznivá komedie, ale ač se nezdá také hodně zábavná a po herecké stránce nabytá kvalitními herci v čele s Jerzy Stuhrem. Bláznivý příběh dokresluje příjemnou atmosféru a ve filmu je hodně vidět rukopis k Sexmisi, kterou jsem jako jediný film od těchto tvůrců viděl. Řada scén se natáčela i u nás a svět trpaslíků je tak velký a pěkně vytvořený, že si nedokážu představit jak velký prostor na natáčení musel vystačit. Rozhodně jedna z těch příjemných, bláznivých komedií u kterých se nemyslí ale za to dobře pobaví. --- A co otec? ještě je králíkem? - Bohůžel ano - Chudák měli bychom mu někde natrhat jetel...nebo pampelišky ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se kouknu na ročník filmu mám narpsto vyražený dech z toho, jakým způsobem ve filmu dostává sodovku fungování totalitních režimů, některé věty Jerzyho Sthuhra dodnes používají například naši komouši jako advokacii tý svý zkurvený vlády. Juliusz Machulski mě opět přesdvědčil, že patří do režisérské elity. Spoustu záběrů jsou skvělou kombinací hravosti a fantazie. Příběh může zpočátku působit nepřehledně, ale postupem času se vyjasní a pak už je sledování Kingsajzu takovej pohodovej beach time. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zábavnost filmu částečně odvanula uplynulá léta, ale jako metafora totalitního režimu je jasně čitelný dodnes. Jak něco takového tehdy mohlo projít? Každopádně scéna, kdy hlavní hrdina v trpasličí velikosti šplhá po těle krásné nahé hrdinky, se mi vryla do paměti už jako děcku a moc se mi líbí i dnes... :o) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu se krátce objeví dvě nafukovací žirafy z českého podniku Fatra Napajedla. (efenberger)
  • Režisér Juliusz Machulski do tohoto filmu opět obsadil nejen svého otce Jana Machulského, ale i Leonarda Pietraszaka a Witolda Pyrkosze, se kterými už předtím natočil oba díly své krimikomedie Vabank (1981). (DavidHodan)
  • Postavy ztvárněné Janem Machulskim a Leonardem Pietraszakem se jmenují Kwintek a Kramerko, čímž film naráží Machulskiho filmy Vabank (1981) a Vabank II (1984), kde Jan Machulski ztvárnil kasaře Kvinta a Leonard Pietraszak jeho komplice, později majitele banky Kramera. (DavidHodan)

Reklama

Reklama