Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí, na plátne, dávam plné hodnotenie a DVD putuje do poličky so srdcovkami. Himalaya nie sú iba pekné obrázky a krásna hudba. Nie je to iba obrazovo-hudobná meditácia. Je to tiež duchovný film o pýche, vytrvalosti, rodine, poznaní (roztomilý posledný záber). Vyjadruje sa pokorne, skromne a potichu, jazykom svojich protagonistov. Himalaya je film z krajov, kde múdrosť nerobí vysvedčenie, ale vek človeka. "Vždy si vyber ťažšiu cestu." ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nádherný duchovní film. 1) 47letý Francouz rodem, Nepálčan srdcem, režisér Eric Valli využil svých zkušeností fotografa a natočil něco, co se dotkne srdcí a duší většiny diváků. Úchvatné záběry hor s věrohodně autentickými hereckými výkony naturščiků, doprovázené příjemnou stylovou hudbou, mi z paměti nezmizí._____ 2) Spoiler. Vlastní příběh je o konfliktu mezi starým a novým myšlením. Konec, kdy vítězí moudrost nad pošetilostí a nezralostí, ukazuje, že pravda je v syntezi a že při hledání pravdy je nezbytná pokora. Nezapomeň...vůdce velí svým lidem, ale rozkazy přijímá od bohů...Skutečný vůdce vždy začíná neposlušností._____ 3) Thilen Lhondup, představitel Tinlého (starý náčelník) byl skutečným náčelníkem dolpské vesnice. S Wallim se skamarádili za režisérova dvouletého pobytu na místě. Karma Tensing Nyima Lama (mladý syn náčelníka Norbou, mnich, rád maluje) je skutečným lámou, který uprchl z Tibetu do Indie přes Dolpo. 28letý Gurgon Kyap (mladý vůdce karavany Karma) byl skutečným jakpou, tedy vůdcem jaků z Amda na východě Tibetu. Rovněž on uprchl z domova do Indie, kde se živil jako kuchař. Nyní žije v Paříži a pracuje jako kulisák a dekoratér. Opravdovou herečkou je 27letá Lhakpa Tsamchoe, dcera tibetských rodičů narozená v jižní Indii. Karma Wangel (malý náčelníkův vnuk Passang) studuje v Kathmandu._____ 4) Film nabízí vedle jednoduchého moudrého příběhu autenticky působící vhled do života a myšlení místních lidí. Jedno z poselství je, že se oni od nás nijak podstatně neliší...snad jen, že my jsme už dávné prosté pravdy pozapomněli. Proč jdeš se mnou?, ptá se Tinlé mnicha Norboua. On odpoví: Když jsi odjel z kláštera, vzpomněl jsem si , že můj mistr říkal: Když máš před sebou dvě cesty, vždy si vyber tu těžší._____ 5) Rád bych si prošel (jako turista a hledač poznání) zobrazovanou trasu. Oblast Dolpo, kde se film natáčel, je bez silnic, od nejbližšího letiště vzdálená tři dny jízdy na koni a podle Wikipedie tam v listopadu 2012 byl registrován jeden (!) automobil. Ovšem nedělejme si iluze; turistický (trekkaři) boom se přiblížil a dokonce i produkci filmu dalo práci zachovat nedotčený charakter místa, oproštěný od zahraničních turistů, oblečení a dalších cajků moderní doby._____ 6) Zasvěcený výklad o povaze obživy v dolpském kraji uvádí Kenneth Bauer. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jde o klasický příběh, který byl natočen už milionkrát. Tady je přidanou hodnotou neskutečná příroda, pěkná hudba, exotické reálie a (pro nás) nesmírně charismatický vzhled místních lidí. Pobavilo mě, že po skončení filmu jsem přepnul na Comeback, který běžel na vedlejším programu, a Ozzák si tam právě chtěl vylepšovat bojler... chci říct karmu. :-) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Když jsem dočetla knihu E.Tomáše Milarepa, moc jsem ten film chtěla vidět. Kvůli himalajské atmosféře i proto, abych si mohla děj knihy tak trochu prožít i vizuálně. Film sice není tak úplně o čarodějích, ale podle mého názoru k tomu mají všichni obyvatelé Nepálu ty nejlepší předpoklady. Kdo má aspoň trochu rád mystiku, vřele doporučuji, stejně jako milovníkům přírodních krás a obyčejných lidských osudů. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : Oscar 2000 - Nominácia na najlepší zahraničný film ◘◘◘◘ Nečakal som, že táto "etnodráma", ktorú som pokladal iba za lacný produkt dopytu dnešných mladých ľudí po všetkom tibetskom, orientálnom a alternatívnom, ma dokáže takto presvedčiť, a to nielen svojou vizuálnou a hudobnou stránkou, ale najmä jednoduchosťou podania a etnografickou autentickosťou celého príbehu. Záver však neželane skĺzol do až príliš patetickej, morálno-poučnej kázne, ktorá príliš "verbálne" poukazovala na to, čo bolo v predchádzajúcich častiach filmu iba jemne a nevtieravo naznačené "medzi riadkami".... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama