Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willie a Marcus, dvojice trestanců, specialistů na vykrádání trezorů a bank, tráví vánoční čas tím, že objíždějí velká nákupní centra v převlečení za Santu a jeho elfa s motivací přepadnout všechny obchody po cestě a napakovat se na Štědrý den. Tento plán se však zkomplikuje, když potkají osmiletého chlapce, který se jim pokouší vysvětlit pravý smysl Vánoc... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (631)

Lima 

všechny recenze uživatele

Problém je, že komediálně vděčná situace - shitující a fuckující Santa v přítomnosti nevinných dětských tváří ("Co chceš?" - "Kačenku na péro." - "Co to kurva je?" apod.) - funguje jen ze začátku, ale celý film se na tohle utáhnout nedá a brzo začne mít děj trpkou příchuť stereotypu. Nápad převléci se za elfa a Santu a připravit si tak půdu pro krádež není špatný, ale moralistně laděný závěr hodně kazí a plazící se Thornton s růžovým slůnětem je vrchol scenáristické křečovitosti. Ten film se ze začátku tváří kontroverzně, aby pak skončil zcela konvenčně a nevěrohodně. Mix rádoby kontroverze a moralistního vyznění, tak to možná američani chtějí, tržby (60 mil.) na takový film nebyly vůbec špatné. Jinak Thornton byl již tradičně výborný. Fuck. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Boží Billy Bob Thornton (tuhle jeho věčně fuckující, chlastající a souložící postavičku jsem si fakt zamiloval) v nářezové černé komedii roku! Zásluhou nápaditého a neotřelého scénáře (kontrast ožralý loser vs. nadšená naivní dětská přání je kouzelný a geniální) a zručné režie stále zajímavějšího Terryho Zwigoffa (Přízračný svět) vznikla pro milovníky tohoto žánru skutečně labužnická záležitost, která dává většině ostatních uslzených a přeslazených vánočních filmů pořádně na p#del! Konec mi přišel (navzdory očekávání) hodně v pohodě. 80 % ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej masakr a nejspis nejlepsi vanocni film, kterej by se ovsem nemel poustet detem. Pribeh je velice originalni a scenar je fajn, protoze nedojde k zadnemu polepseni pomoci ditete, ale to nejvetsi plus je Billy Bob. Takovyhleho ubozaka snad jeste nehral, je tak na sracky az vam ho je lito, ale pritom se skvele bavite. Mozna by ale film potreboval trochu vetsi svih, i kdyz neni prakticky minuta bez nejaky prasarny, i kdyz inteligentne podany, nic ve stylu Klub sracu, presto film misty zadrhava. Je to tak 4,5, ale dam tech 5*. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Santa je úchyl trpí klasickým nešvarem moderního komediálního žánru. Podobné komedie většinou vznikají, rozjíždějí se a stojí na několika základních vtipech, vtipných situacích a scénkách. A Santa je úchyl má tuto základnu hodně silnou (politicky korektní manažer obchodu mě rozsekával). jenže jakmile se film začne blížit ke konci a je třeba ho nějak zakončit, spousta komedií a jejich tvůrců jsou najednou zmatení a zpravidla to ukončují až nešťastně. Což je případ i úchylného Santy. kadence suchých, politicky nekorektních a hustých vtípků je přijatelnou část stopáže hustá a já se obrovsky bavil. Jenže pak se to rozkašle a je trošku zle (a tím film přišel o pátou hvězdičku). Docela by mě zajímalo, co si asi tak myslí Billy Bob o tom, že jeho životní role vypadá zrovna takhle. Každopádně, druhý nejlepší vánoční film, co jsem viděl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že věčně v lihu naložený "Santa" v neodolatelném podání Billyho Boba Thorntona nemohl narazit na důstojnějšího soupeře, než jakým je dokonalý barokní andílek z 21. století, který absolutně nehne brvou, děj se co děj. Zkrátka velmi dobrá komedie, jež se obejde bez patosu a v níž ani neustálé vulgarismy neomrzí. Produkovali ji bratři Coeni - není divu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (21)

  • Režisér Terry Zwigoff čítal scenár k filmu prvýkrát v lietadle. Podľa jeho slov sa tak smial, že sa neskôr pred ostatnými pasažiermi hanbil. (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy se Santa (Billy Bob Thornton) probudí ve svém domě u pláže, u nočního stolku jsou čtyři láhve piva. Když však poslouchá rádio, jsou tam láhve jen tři. (Mr.Hudson)

Související novinky

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

31.10.2015

Billy Bob Thornton se momentálně vůbec nefláká. Loni se objevil v Downeyho Soudci nebo v seriálovém Fargu a letos se po Vincentově světě zastaví ještě v kriminálce London Fields a politickém dramatu… (více)

Zemřel Bernie Mac

Zemřel Bernie Mac

11.08.2008

Letošní rok si dost možná udrží ošklivé privilegium v tom, že během něj zemřelo nejvíce filmových hvězd. To, že se na konci ledna Heath Ledger omylem předávkoval léky a nemůže si tak bohužel užívat… (více)

Jim Carrey a jeho „prison break“

Jim Carrey a jeho „prison break“

06.06.2007

Všichni ještě pamatujeme časy, kdy Jim Carrey bral 20 miliónů za jednu roli. Dnes hraje ve filmech, jejichž celý rozpočet jen tak-tak dosahuje tuto částku. Jim má buď dobročinné sklony a touží hrát v… (více)

Reklama

Reklama