Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willie a Marcus, dvojice trestanců, specialistů na vykrádání trezorů a bank, tráví vánoční čas tím, že objíždějí velká nákupní centra v převlečení za Santu a jeho elfa s motivací přepadnout všechny obchody po cestě a napakovat se na Štědrý den. Tento plán se však zkomplikuje, když potkají osmiletého chlapce, který se jim pokouší vysvětlit pravý smysl Vánoc... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (631)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Provokativní, na usedlé americké poměry ve filmovém průmyslu i ve společnosti téměř podvratný zábavný snímeček o polepšení jednoho alkoholem nasáklého kriminálníka, který spolu se svým kumpánem v převlečení za Santa Clause využíval atmosféru předvánočních nákupů k přízemnímu obohacování. Cynický humor, který nabourává tradiční předvánoční sentiment amerických rodinných filmů, spolu s výborným hereckým obsazením v čele s Billy Bobem Thorntonem dělá z téhle komedie vysoce nadprůměrnou záležitost. Celkový dojem: 85 %. Jenom škoda, že režisér nenašel u producenta pochopení pro shazování náboženských rituálů a vůbec křesťanského zaměření vánočních svátků. Původní verze scénáře obsahovala údajně daleko ostřejší humor v podání hlavního hrdiny. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Od samého začátku hodně vulgární groteska, ve které v tandemu Santa se svým trpasličím komplicem o Vánocích vykrádají kasy v obrovských obchodních centrech. Jenže tenhle Santa s ukradeným lupem vydrží sotva rok, je neustále v alkoholním oparu, něco si kdysi odseděl, děti z duše nesnáší a je na chlup podobný skvělému Billymu Bobu Thorntonovi. Nahořklý příběh plný ujetých figurek tomu chtěl, aby se setkal s obézním outsiderem, u kterého na nějaký čas najde útočiště na tuhle sezónní šichtu a už scéna jeho „nastěhování“ („Budu tu teď chvíli přebejvat. Na severním pólu se všechno sere. Paní Santová mě nachytala, jak šukám její sestru. Takže jsem teď bez bejváku!“) mluví za vše!! ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se mi velmi dlouho vyhýbal. Nebo jsem se spíš možná já vyhýbal jemu, protože jsem se bál, že tenhle film shodí vše, co na Vánocích miluji a proč se na ně těším. Zkrátka nesnáším, když někdo shazuje Vánoce. Ale letos už jsem zvědavostí nevydržel a po dvou letech, kdy se mi "Bad Santa" na DVD válel v šuplíku jsem si ho konečně pustil. A udělal jsem rozhodně dobře. Film sice tak trochu ty Vánoce shazuje, ale spíše je to černá komedie o jednom chlápkovi, kerý neví, co se svým životem (vynikající Billy Bob Thornton) a o jednom chlapci (hraje ho pozoruhodný Brett Kelly), který je looserem a hrozí mu, že jednou skončí jako ten již zmíněný chlápek. Tenhle film se dá samozřejmě vykládat několika způsoby. Buď přistoupíte na ten příběh a budete se skvěle bavit (což byl můj případ) nebo v tom filmu uvidíte jen další trapný pokus o tak trochu jiný vánoční film a nebo vám tenhle film nesedne a budete se nehorázně nudit, protože jste čekali něco zcela jiného. Mně tedy Thornton jako Santa Claus velmi sedl a bavil jsem se od začátku až do konce, a to jsem na ten film původně nahlížel s docela velkým despektem. Takže výsledkem je, že jsem velice nadšený a film si ode mne vysloužil po zralé úvaze maximální hodnocení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Terry Zwigoff po svém geniálním debutu Přízračný svět přichází se svým druhým filmem, jenž je na první pohled jakýmsi formálním i významovým protipólem křehkého teenagerského dramatu. Přízračný svět - ortodoxní svět žen, spíše nedospělých, ale svou dospělost zmateně hledajících dívek, posmutnělý a s hrdinkami stojícími mimo (společnost, trendy...), Zwigoffův druhý film je etalonem světa mužského, hrdina tou samou dospělostí a životem již značně unavený, okoralý a cynický, ve svém v alkoholu topeném světě ale vlastně také na okraji společnosti, mimo masu americky veselých, mladých a úspěšných lidí, pro něž je Santa Claus symbolickou potvrzením smysluplnosti a hloubky jejich světa. Zwigoffův Bad Santa je sice komedie - hodně sprostá, ale zároveň hodně moc vtipná komedie! Mnohdy daleko za hranicí politické korektnosti a hlavně utahující si ze symbolů základních pilířů amerického světa (Vánoce, materialismus...), a přesto (stejně jako Přízračný svět) dokonale fungující filmový tvar. Ten stojí především na doslova hereckém koncertu Billyho Boba Thorntona! Klobouk dolů. V jeho podání je vánoční Santa fakt úchyl se zálibou v análním sexu, ale i prototyp selhání amerického snu a prázdnoty materiálně zaměřeného západního života... Rozverná vánoční Americká krása... A navíc ta závěrečná kvazisentimentální scéna s několika překvapivými pointami... Film hluboký i rozverný zároveň... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

"Kdybych věděl, že budu muset snášet bandu parchantů, co mi 30 dní v roce chčijou do klína, už dávno bych se zabil." Niekomu to príde ako veľmi nepodarená a trápna komédia, ale ja som sa skvelo bavil (Jsem Santa Klaus co pije,chčije a píchá!). Pre mňa je to pohodová vianočná komédia, so skvelým Billy Bob Thorntonom, kde sa vždy kráľovsky bavím. "V životě jsem zažil pěkně zkurvený věci, ale nikdy jsem nebyl v takovejch sračkách jako teď." 90% -5* ()

Galerie (40)

Zajímavosti (21)

  • Když přijde Thurman (Brett Kelly) za Williem (Billy Bob Thornton) s adventním kalendářem a lehne si k němu do postele, Willie má v jednotlivých záběrech střídavě zcela oblečený župan a odhalené rameno. (Patrik256)
  • Ve scéně, kdy Santu (Billy Bob Thornton) probudí budík, jsou vedle budíku vidět láhve. Etikety na nich jsou otočeny chvílemi dopředu, chvílemi zase vlevo. (Mr.Hudson)

Související novinky

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

31.10.2015

Billy Bob Thornton se momentálně vůbec nefláká. Loni se objevil v Downeyho Soudci nebo v seriálovém Fargu a letos se po Vincentově světě zastaví ještě v kriminálce London Fields a politickém dramatu… (více)

Zemřel Bernie Mac

Zemřel Bernie Mac

11.08.2008

Letošní rok si dost možná udrží ošklivé privilegium v tom, že během něj zemřelo nejvíce filmových hvězd. To, že se na konci ledna Heath Ledger omylem předávkoval léky a nemůže si tak bohužel užívat… (více)

Jim Carrey a jeho „prison break“

Jim Carrey a jeho „prison break“

06.06.2007

Všichni ještě pamatujeme časy, kdy Jim Carrey bral 20 miliónů za jednu roli. Dnes hraje ve filmech, jejichž celý rozpočet jen tak-tak dosahuje tuto částku. Jim má buď dobročinné sklony a touží hrát v… (více)

Reklama

Reklama