Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (198)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria má skoro 9 hodín, ale scény s príšerami zaberajú, čo ja viem... 2O minút? Paradoxne to nielenže nevadí, ale naopak skôr vadia scény s nimi, pretože sú na jedno brdo, ich vizuálne stvárnenie by strašne chcelo pripomínať Guillerma del Tora, ale bez jeho šialenej a nepredvídateľnej fantázie a proste sú to klasické nudné akčno-trikové sekvencie, kedy sa sila oblúd drasticky mení podľa toho, či práve stoja proti zápornej vedľajšej postave, alebo proti hlavnej hrdinke/hrdinovi. Podobné scény z Resident Evilov ma bavili viac, tu už to bol ozaj vývar desaťkrát vylúhovaného čaju. Čo sa vizuálu týka, občas sa tvorcom nejakým zázrakom podarí prísť s omračujúcim post-apokalyptickým záberom, ale nedajte sa oklamať: to všetko sú max. desiatky sekúnd. Inak sa dej odohráva v hnusných interiéroch skromne zariadených miestností, v ktorých dakto, aby sa nepovedalo, rozhodil pár stoviek kancelárskych papierov po zemi, do rohu postavil vitrínku a následne do nej hodil kameň a voilá, máme na svete post-apokalyptickú výpravu. Okrem toho mi svet pod nadvládou mutantov pripadal až príliš zaľudnený a v rámci možností civilizovaný. Ono je fajn, že sa tvorcovia venujú skôr postavám, ich minulosti a vzťahom, než obludám a akcii, ale čo z toho, keď postavy sú strašne šablónovité a neukrývajú v sebe absolútne žiadne prekvapenie? Všetko ide vo vopred dlho dopredu odhadnuteľných koľajach. Rozmýšľam, či tu bolo niečo, čo ma aspoň mierne (v dobrom) zaskočilo... Asi nie. Nechýba samozrejme povinná výplňová pasáž, ktorá je umiestnená do minulosti jednej z postáv tesne po tom, čo sa v súčasnosti odohrá  (zdanlivo) neriešiteľný problém. Takže hodinu sledujeme flashback, ktorý je fajn, ale to je asi tak všetko a následne sa opäť vrátime do súčasnosti, aby bol neriešiteľný problém podrazácky vyriešený behom pár okamihov. Pedro Pascal a Bella Ramsey sú zdatný, relatívne funkčný pár a občas to medzi nimi vtipne iskrí, ale malo toho byť viac. Šialené je, že napokon je najkvalitnejšou epizódou mrazivý, veľmi smutný a hlboko ľudský homosexuálny diel poukazujúci na to, že vo svete plnom ľudského zla, malosti, xenofóbie a hlúposti, sa stále nájde zopár normálne a civilizovane uvažujúcich jedincov, ktorí radšej zomrú, než by sa z nich mali stať primitívi. Seriál mohol obsahovať niekoľko mimoriadne silných, intenzívnych, mrazivých a nezabudnuteľných scén a áno, skutočne k ním má solídne našliapnuté, ale nakoniec to nie je ono. Tvorcovia sa zjavne upokojovali vetou „ale veď takto to stačí“. Nuž... mne nie. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Decentně zpracovaný seriál sázející na atmosféru a nesourodou ústřední dvojici hledající k sobě cestu. Po vizuální stránce správně ponuré a špinavé v rámci lidských kolonií, naopak přírodní scenérie poskytují ideální až téměř melancholický kontrast. Tvůrci však sázejí primárně na postavy. Některým jsou věnované skoro celé epizody, což je fajn pro budování morálně chátrajícího světa. Vztah Joela a Ellie je fajn, herci spolu mají chemii i když je potřeba si chvíli zvykat. Ostatní postavy jsou výrazné a zapamatovatelné, ale některým vedlejším je věnován prostor na úkor ústřední dvojice, což se projeví hlavně v posledních dvou epizodách. Neubráním se pocitu, že se jejich vzájemný vztah mohl budovat o něco víc. Většina jejich konverzací se točí kolem budoucích plánů dvojice nebo světové situace, a osobních a emočních výměn je pomálu, i když ty zásadní z her jsou zachovány. Castingově nemám problém, Pedro Pascal je skvělý a na Bellu Ramsey si člověk chvíli zvyká, ale nakonec si k ní najde sympatie. Zřejmě v rámci rozpočtových rozhodnutí jsou opuštěná lidská města až zbytečně moc opuštěná, konfrontací s nakaženými je pomálu, a ty s jinými lidmi nejsou tak zajímavé (pátý díl budiž v tomto světlou výjimkou). Celkově i kvůli tomu nepůsobí svět zpustošený parazitickou houbou tak nebezpečně, a pro běžného diváka neobsahuje ani tolik zapamatovatelných momentů. Ve výsledku se tak jedná o lehce nadprůměrný postapokalyptický seriál, který docela rychle uteče, ale mohl být zpracovaný lépe, a stejně tak mohli tvůrci lépe rozvrhnout čas věnovaný určitým postavám. ()

Reklama

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z některých seriálů to cítíte hned od začátku. Že tohle bude speciální a hodně osobní zážitek. U The Last of Us jsem tušila hned po pár minutách, že do mě seriál zatne svoje drápky. A přesně to se stalo. A nepustil mě až do svého finále. ***** Podobné žánrové seriály mám velice ráda a na The Last of Us jsem se moc těšila, přestože jsem hrou nepolíbená. Prostě mám ráda tenhle žánr a na cokoliv podobného se vždy automaticky těším. A po první serii jsem víc než spokojená. Dokonce jsem se snažila i o větší objektivitu, ale nedokázala jsem najít něco, co by se nepovedlo, a zvládlo by přebít moje nadšení. Jako divák totiž potřebuji cítit, že by se něco podobného mohlo stát, což se autorům povedlo dokonale. Byla jsem vtažená do děje, příběhu, postav a jejich emocí. Tady všechno funguje na jedničku. Ušla jsem si tu cestu společně s Ellie a Joelem s velkou láskou, zároveň plná smutku, občas vzteku, zklamání i nadějí do budoucna. ***** Co bych chtěla hodně vyzdvyhnout jsou herecké výkony. Hlavní dvojka Bella Ramsey a Pedro Pascal jsou tahouny nejenom po stránce dějové, ale především emoční. Protože ve světě, kde lidé už nemají skoro nic, je naděj ta nejluxusnější komodita. Možná proto mi nevadilo, že se během své cesty Ellie a Joel nepotkají s tolika nakažených a není to jenom akční střílečka bez duše. Navíc, vždy bude pravda, že jediná skutečná monstra jsou lidé. I ve světě, kde se všichni monster bojí nejvíc. Zároveň jsou pro mě hodně důležité charakatery postav. A pokud je na podobné prozkoumávání prostor, jsem vždy nadšená. Poté jsem schopná odpustit i některé drobné detaily, které se moc nepovedou. Jenže tady jsem nic takového nemusela řešit. Nic jsem nenašla. ***** The Last of Us je navíc kvalitně zpracovaný seriál. Od kamery, po lokaci, přes hudební podkres a naprosto luxusní. V každém díle jsem našla něco, co bylo speciální. S tím je možná spojeno i to, že divák dostane pouze jeden díl týdně. Víc si váží toho, co zrovna viděl. Víc to všechno prožívá a těší se na další. ***** Po shlédnutí S1 jsem nadšená. Všechno mi sedlo a líbilo se. A moc se těším, až si sérii pustím znovu. Ale hezky všechno za sebou a klidně ještě několikrát do série druhé, aby mi to rychleji uteklo. ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silných 9,5/10! - I přesto, že jsem hru nehrál. S čistým štítem jsem si seriál zamiloval a nadmíru užil. Precizní, výborně sepsaný příběh a tvůrcům se klaním kam to dotáhli. Herci tu jsou úžasní a je radost je sledovat v jejich rolích, chemie obou dvou hlavních hrdinů je úžasná, kdy se seznamují a budují si k sobě ten vztah, muž bez citů a emocí, který si sám už něco zažil a oprsklá holka vychovaná apokalypsou, to je dvojka, která nejde do sebe, ale ono opak je pravdou. Herci jak říkám předvedli kus práce. Bella Ramsey si svou roli užívala a prociťovala ji a Pedro Pascal je můj božan už odpradávna a role Joela je peak jeho kariéry zatím. Dále seriál vás dokáže dojímat a štavit emoce - Především bych tu mluvil o 5 epizodě, kde vás to tak dojme jak se ty postavy zachovaly. Nebo už jenom ten úvod seriálu, kde máte chuť brečet a zároveň, za pár okamžiků, seriál nastaví směr kam se seriál vydává a v 3 epizodě už plně sympatizujete s tím světem a postavami a jste zažraný a chcete od toho víc a víc. Nad produkční stránky opravdový masterpiece. S prostředím si vyhráli, které na vás krásně dýchá postapo atmosférou. Pozadí a kulisy. Také seriál si opravdu vyhrál s enormním napětím, který k těmto post-apo věcem patří a do toho skvěle nasnímaná akce, ale zde už opravdu cítíte, že by jste to radši hráli, než sledovali. Když příjde 6. ep. Miluju na ní snad téměř vše. Od emocí, kdy se Joel setkává s Tommym, přes upevňování vztahu s Ellie nebo dramatické završení. 8 ep byla chvilkový oddych a pak už přecházíme do finále. Ono celkově to završení, i přesto, že se seběhlo dost rychle, pořád jsem se od toho nedokázal odtrhnout a stále to hltal. KURDE už si chci zahrát tu hru na počítači, na kterou tak dychtivě vyčkávám. Chtěl bych ještě promluvit k HBO Max u, kterých cením, že nejsou jako Netflix a sypou nám ty epizody jednou týdně a má to čas člověk zpracovat a má radost na to čekání na novou ep a taky i to, že je seriál tak kvalitní možná zapříčinilo i to, že se na seriálu podíleli i tvůrci hry. Měl bych, ale k onu seriálu jednu výhradu. Seriál někdy až mnohdy spěchal, a cesta přes celou ameriku působila jako procházka růžovým sadem, a více nebezpečí a nástrach by také bodlo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mazin-Druckmann paradox. Nevím, nakolik bych si to užíval coby divák neznalý předlohy, na druhou stranu bych se pozici „tabula rasa“ nebránil. Tak či tak, je to podívaná z alternativního vesmíru, ve kterém nic zásadního nechybí a všechno navíc je jenom ku prospěchu. Při vynechání dlouhých minut plížení a krvavých soubojů, zůstane cca oněch 8 – 9 hodin dějového materiálu (kredity za point posílám sem), který je zužitkován naprosto ukázkově. Minimum clickerů nejde na vrub tvůrcům, ale k dobru Joelově zkušenosti, který putování vede promyšleně, a veškerá setkání s nimi jsou dílem momentů, kdy se promyšlený plán podělá. Drobné výhrady detailněji u jednotlivých dílů, jinak výsostná spokojenost. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Joel (Pascal) a Ellie (Ramsey) kráčajú a kamera sa presunie na hromadu mŕtvol spálených na nepoznanie. Klikeri sú slabí proti ohňu, takže týchto ľudí zabili nenakazení, pravdepodobne rebeli, ktorí slúžia ako hrozba pre túto epizódu. Je to vizuál, ktorý videohry často používajú na upozornenie hráča, že vstupuje do nebezpečnej osady a aby sa mal na pozore. Seriál robí presne to isté. (molcan2)
  • Lamar Johnson sa krátko po príchode do Calgary začal prostredníctvom Zoomu učiť americký posunkový jazyk a strávil čas mimo natáčania. Nechcel, aby si diváci mysleli, že jeho znalosť jazyka je falošná a svoje vystúpenie považoval za dôležité pre reprezentáciu nepočujúcich. Mal pocit, že čas strávený v blízkosti Keivonna Montreala Woodarda pri produkcii mu umožnil lepšie ovládať jazyk; Woodard mu niekedy opravoval chyby v scénach. Bella Ramsey sa podobne naučila ASL počas produkcie. (molcan2)
  • Epizóda mala mať pôvodne dve "časti". Podľa spolutvorcu Neila Druckmanna by sa prvá epizóda skončila po niekoľkých prvých scénach v časti "O dvadsať rokov neskôr". HBO sa však obávalo, že by sa diváci nemuseli vrátiť k ďalším, ak by prvá epizóda skončila smrťou dvoch detí a bolo by ukázané len málo Ellie (Bella Ramsey), s čím Druckmann aj spolutvorca Craig Mazin súhlasili. Mazin zhrnul spätnú väzbu takto: "Celá sezóna, celý príbeh The Last of Us je o Joelovi a Ellie. No ak ju uvidíme len akoby letmo na konci prvej epizódy a nedáme ich dohromady, nepochopíme ich cestu a skončí sa to len tým, že zomrie dieťa, potom zomrie ďalšie dieťa a potom titulky, ľudia sa možno jednoducho nebudú chcieť vrátiť." (molcan2)

Reklama

Reklama