Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Končí doba filmových superhrdinů a nastává doba dobrých videoherních adaptací? Na vynášení definitivních soudů v záležitosti tohoto potenciálního kulturního posunu je asi ještě příliš brzo, ale jednu věc prohlásit klidně můžu - HBO zase jednou vytvořilo těžkotonážní seriálový hit a jsem rád, že stejnou měrou i kvalitní drama a adaptaci v jednom. Ano, našlo by se tu několik aspektů, které tvůrci mohli a asi i měli pojmout jinak, ale hlavní téma a duch předlohy byl zachován, na několika místech pak dokonce nádherně smysluplně tematicky a lidsky rozšířen (láska v apokalypse v podání Billa a Franka a matky Ellie), takže častější vynechání akčních sekvencí a přítomnosti zdejší ikonické variace na zombie nebylo až tak bolestivé, jak jsem se bál. A když už se clickeři (a jejich varianty) objevili, stálo to opravdu za to. Při exploraci tohoto krásného, k nespoutané přírodě se vracejícího světa byla navíc cítit přes výše zmíněný fakt dost často ta stejné atmosféra jakou měla videohra a našlo se i místo pro několik nezapomenutelných starých i nových detailů a momentů, tvůrci Mazin a Druckmann tak znovu ukázali, že vyprávět dramatické a emočně silné příběhy opravdu umí. Potěšil samozřejmě i soundtrack od autora hudby ke hře, což jenom celkový pocit, že se opravdu dívám na zfilmovanou videohru, umocnilo. No a přes mé velké obavy z obsazení nakonec Bella a Pedro předvedli vynikající práci, ačkoliv je pravda, že někteří herci ve vedlejších a menších rolích mi přišli charismatičtější. A Bella sice dokázala výborně věrně hrát Ellie v té pozici drsná/rebelující teenagerka, ale v několika částech příběhu, kdy měla působit víc jako dítě nebo projevit city/emoce, se podle mě projevily její herecké limity. Což je trochu škoda, protože v rámci vývoje vztahu mezi Ellie a Joelem rozhodně tyto momenty hrály zrovna dost podstatnou roli. No a jsem fakt zvědavý, jak bude Bella působit v dalších sezonách, vzhledem k tomu, kam následující děj její postavu posune. 8/10 ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Hru jsem nehrála, takže nemám jak porovnat, ale jakožto neználek si myslím, že se stále jedná o velmi originální seriál se skvělými hereckými výkony. Samozřejmě, že Pedro Pascal je láska a neskutečně moc se mi v roli Joela líbí, i když jsem si místy říkala, že mě štve, jak všechno musí řešit hned násilím, ale v době apokalypsy, kdo ví, jak bychom se chovali my, že? Bella v roli Ellie velmi překvapila, patřila jsem k těm, kdo k jejímu obsazení byl trochu skeptický, ale nakonec proti jejímu výkonu nemůžu říct ani slovo. Byly tam epizody, které mě nudili víc, ale bylo to krásně vyvážené těmi povedenějšími. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 75%. Veľa ľudí si nad The Last of Us pohonkáva, no ja som sa aj pár krát nudil. Hru som nehral, takže vôbec nemám šajnu, čo bude nasledovať ďalej a nejaké eastereggy som pochopiteľne vôbec neregistroval. Veľkým plusom je vizuálna stránka, atmosféra a herecké obsadenie. No okrem vydarených dielov (E01, E02, E05, E08, E09), sú tu aj slabé diely, ktoré som skoro prespal nudou (E03, E04, E06, E07). Dúfam len, že to nedopadne ako The Walking Dead, ktorý mal tiež slušný rozbeh a nakoniec upadol do prechádzkovej nudy. Snáď to nebudem trpieť znova, aj keď rovnaké mínusy majú zatiaľ oba seriály - príbeh, ktorý je strašne pomalý a vo veľa dieloch sa vlastne nič nedeje. Tak či tak, bavia ma postavy a som zvedavý, čo bude ďalej. Plusom je tiež krátky počet epizód. S prižmúrenými očami dávam aj tu štvrtú. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Agus Hidayat (2003, Jakarta, Indonézia): „Potrebujeme vakcínu alebo liek.“ Ibu Ratna: „Strávila som celý život výskumom týchto vecí. Počúvajte teda pozorne. Neexistuje liek. Neexistuje vakcína.“ Agus Hidayat: „Tak čo máme robiť?“ Ibu Ratna: „Bombardujte. Začnite bombardovať. Bombardujte mesto a všetkých v ňom.“ Post-apokalyptický príbeh podľa hry, ktorú som nikdy nehrala a takmer nič o nej nevedela. Či sa tvorcovia prvej minisérie držali podkladu, neviem posúdiť. Obsadili film výborne, príbeh natiahli do akurátnej stopáže, hltavo budete čakať na ďalší a ďalší diel. Výborná práca kameramanov a uveriteľné kulisy a maskovanie infikovaných. Ako sa mi často stáva, mala som problém len s postavou Ellie. (Prečo mne tak prekážajú vzpurné a drzé decká? Sama neviem). Ale našťastie, aj Ellie prechádza fázami svojej vnútornej premeny a musela som jej odpustiť. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně znamená The Last of Us opravdu hodně. Je to moje nejoblíbenější hra. Hrál jsem jí 6x (po šesté jsem jí dohrál během první a třetí epizody seriálu) a následně si dal také druhý herní díl. A proto bych rád zdůraznil, že tomu budu trochu nadržovat. Hned na začátek mezi ty největší klady této podívané je filmařina. HBO je známo tím, že jejich produkce je pečlivá a umějí dávat tvůrcům dostatek finančních prostředků a čas. The Last of Us je jeden z nejlíp natočených seriálů poslední doby. Má to autentickou kameru, která vás dokáže pěkně vtáhnout do děje. Do tohoto se, ale bohužel pojí jedna výtka, která je tou největší. Série postrádá napětí a strach o postavy. Po příběhové stránce je to velice dobře odvyprávěná podívaná, která věrně adaptuje svoji herní předlohu. Zároveň umí jít svojí vlastní cestou a za to dávám palec nahoru, že nejde jen o prostou předělávku hry do hrané podoby. Fanoušci nakažených budou zklamaní. S nakaženými je především velká zábava v páté epizodě a nebo také ve druhé epizodě, kde se povedlo napětí perfektně. Jinak si, ale nakažených tolik neužijete. Vlastně když to tak vezmu, tak celkově akce a napětí je zde minimální. Když dojde na akci, tak to je většinou tak, že Joel zneškodní jednoho max. 2 postavy. A to byl pro mě ten největší problém. Cesta Ellie a Joela oproti hře působí hrozně jednoduše a poklidně (samozřejmě ne úplně). Občas budete mít pocit, že postavy nežijí v postapokalyptickým světě. Takže v čem je ten seriál super a stojí za to? Herecké výkony, postavy, emoce. To jsou ty nejsilnější stránky. Pravdou je, že jádro příběhu The Last of Us nejsou nakažení, ale postavy. Pedro Pascal jako Joel je castingová trefa. Bella Ramsey sklidila od fanoušků ještě před premiérou velkou kritiku za to, že nevypadá jako Ellie. Inu, to je pravda. Bella nevypadá jako herní Ellie, ale ona jí je. A především Bella ukázala, že je to talentovaná mladá herečka a odvedla skvělí výkon. Jako herní fanoušek je pro mě seriálová verze krásná podívaná, kterou jsem si užil. Několikrát mě seriál dokázal emocionálně zasáhnout. Očekávání na druhou řadu bude veliká (dvojku mám radši než jedničku). Těším se, až si dám celou první sérii na jeden zátah. 9/10. Nejlepší epizody: 1. Kin, 2. When We Are in Need, 3. Endure and Survive. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • V úvodu epizody má divák možnost vidět ve scéně z Jakarty ceduly „Baťa“. (Punisher)
  • V závěru zní z rádia skladba „Never Let Me Down Again“ od Depeche Mode. Zatímco Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) bloudí troskami civilizovaného světa, David Gahan v rádiu zpívá: „I'm taking a ride with my best friend.“ A to není dobře. Ne proto, že by nikdo neměl ponětí o dobré hudbě v blízké budoucnosti, ale proto, že „Never let me down again“ od Depeche Mode, stejně jako každá píseň z 80. let, kterou hrají undergroundová rádia, je poplašným signálem. Varování však přichází příliš pozdě. Joel a Ellie jsou již za plotem karanténní zóny. Tvůrce seriálu Craig Mazin vysvětluje použití právě této skladby takto: „Moje žena má encyklopedické znalosti hudby 80. let. A já si říkal: ‚Dobře Melisso, tohle je to, co potřebuju.' A doslova jsem řekl všechny ty věci, které právě řekla. Potřebuju, aby to byla písnička, kterou tak nějak znám, ale dlouho jsem ji neslyšel. Nějakou, která ještě nebyla do mrtě ohraná. A potřeboval jsem, aby měla kontext. Potřeboval jsem, aby měla smysl. Potřeboval jsem, aby byla temná a v ideálním případě, aniž by byla nějak extra na očích, mi dala nějaký komentář. Potřeboval jsem začít určitým způsobem, abychom mohli ukázat, že se rádio zapíná. A ona pak řekla: ‚Never Let Me Down Again.‘ A já na to: ‚Panebože.‘“ (Dangerous2)
  • Lamar Johnson sa krátko po príchode do Calgary začal prostredníctvom Zoomu učiť americký posunkový jazyk a strávil čas mimo natáčania. Nechcel, aby si diváci mysleli, že jeho znalosť jazyka je falošná a svoje vystúpenie považoval za dôležité pre reprezentáciu nepočujúcich. Mal pocit, že čas strávený v blízkosti Keivonna Montreala Woodarda pri produkcii mu umožnil lepšie ovládať jazyk; Woodard mu niekedy opravoval chyby v scénach. Bella Ramsey sa podobne naučila ASL počas produkcie. (molcan2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno