Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Ve vztahu ke Zlínu (i vzhledem k věku asi) si myslím, že město je naprosto samozřejmou součástí vnímání díla Karla Zemana a jeho fantaskních světů; dokonalosti s jakou se nebál vedle sebe postavit největší herecká esa kvůli několika málo - přesto úchvatným replikám. Dokument otevírá všechno, co na Zemanových filmech zbožňuju od svých tří. Koneckonců Fryštáckou přehradu jsem si oblíbil jenom díky tomu, že tam natáčel Cestu do pravěku. Když k tomu připočtu nadšené ódy brunátného Terryho Gilliama - má to kouzlo ještě o něco víc. Navíc z toho celého vystupuje povzdech, že takový druh filmů; tedy fantaskní nádhery tady dlouho nikdo neudělal a jestli vůbec udělá. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený profil tvorcu, chytrý, objektívny, s výpoveďami významných osobností svetového filmu, plný informácii, či už čo sa týka jeho trikových postupov, alebo historického kontextu. Na mňa je tu ale Zeman trošku moc idealizovaný a málo riešený ako osobnosť - jeho tvorba akoby bola zaujímavejšia, než on ako človek (Pavel Juráček, v tomto filme nepochopiteľne nespomenutý pri kapitole o Novej Vlne, o ňom píše vo svojich denníkoch ako o praktickom, no nudnom, naivnom a insitnom vykrádačovi bez názoru - vieme však, že Pavel Juráček nepísal pozitívne takmer o nikom). Vo výsledku to však chuť nepokazí a film takisto obsahuje príjemnú linku so súčasným napodobňovaním Zemanových trikov - a to s jeho starými detskými hercami. 4,5* a poctivá práca. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Len ten, kto má celoživotný dar detskej hravosti a zvedavosti dýchajúcej prísľubom záhadného dobrodružstva štekliaceho kdesi vo vnútornostiach dokáže vytvárať diela alebo udalosti, ktoré sú cítiť presne týmito záležitosťami. A ktoré sú fantasticky úspešné a natrvalo zapísané v hlavách a mysliach ich obdivovateľov. Pretože sa na nič nehrajú. Pretože sú len vygenerovaním snov a túžob ich tvorcov. Dokument to vystihol. Popri podarenom ukázaní života a diela pána Karla Zemana ukázal aj ďalších takýchto večných šarvancov, šracov či predpubertiakov - Tima Burtona a Terryho Gilliama. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není na pět hvězd, ale rovnou za celé nebe zářících sluncí. Člověk jak má rád jeho filmy, jeho neskutečnou pracovitost a vůli, se kterou dokázal natočit tolik překrásných snímků, tak se zcela a jednoznačně ponořil do stodvou minut dokumentárního filmu jenom o něm. Dojemné bylo nejen to, jak své filmy točil, s čím si musel tehdy vystačit, ale i vypravování žijících spolupracovníků o tom, jak to tehdy celé vznikalo. Všichni se všechno učili za pochodu a pomáhali si svými nápady ze svých občanských profesí, jak se jen dalo. Co mě rovněž dojalo, byla oslava jeho práce velkou spoustou současných, významných režisérů a umělců z celého světa, pro nějž byl a je inspirací a ze kterého čerpají nápady do svých filmů. Cítila jsem z toho všeho až posvátně silnou pokoru a úctu k jeho osobě a k dílu, které vytvořil. O to víc je mi líto, že měl tu smůlu a žil u nás, v komunistickém Československu, kde mu, jako i jiným významným osobnostem, znemožnili další práci a oproti tomu, jak by jinde mohl být stavěn na piedestal a sázen do zlata, tak u nás si ho nevážili. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zlínská pýcha. Pokaždé jiná, ale přitom stále osobitá. Studnice tvořivosti a nespoutané fantazie, která skromnost podmínek obrátila ve svou výhodu. Trik i speciální efekt mají společné, že jsou podvodem na diváka, jenže když je to první v rukou filmařského barona von Münchhausena, stává se iluze půvabným kouzlem a autentičnost relativním pojmem.. Vsuvky se snahou napodobit konkrétní scény v současnosti vedly k jistému rozmělnění, ale možná to bylo nakonec dobře. Po té sérii poklon neskončilo mé dmutí puknutím.. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
    Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)
    (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno