Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 1

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (107)

Othello 

všechny recenze uživatele

Problém není v tom, že submisivní autista Ramanujan není dramaticky kdovíjak nosnou postavou pro filmový životopis, protože tou je dle mé optiky každý, akorát je třeba přizpůsobit k němu přístup. A sem se pokusy o 'velkou' filmařinu se smyčci, dramatickým historickým pozadím a překulisovanými panoramaty nehodí. Díky tomu totiž film spadne do klasického post-koloniálního vnímání, definovaném bohatými muži s dýmkou a klobouky, které protagonistovi altruisticky něco umožňují, zatímco on nemá prakticky žádnou možnost jakkoli vstoupit do svého příběhu, který mu dává jen jednu roli, tedy dělat dokola to samé, dokud se Jeremy Ironsovi nepodaří to nějak zkoulet, aby bylo dosaženo matematikova uznání. Tento nedostatek se snaží film doházet skutečně šíleně zoufalou linií gumové Ramanujanovi manželky, která na něj čeká doma s věnečkem a která je jediným řídkým pojidlem mezi postavou a divákem. Konečně je film naprosto příšerně přestříhávaný a zbytečně otevírá třicet zbytečných malých podlinií, které nejsou třeba a nic z nich nevyplývá, krom toho, že ve filmu je za každou z nich jedna nová scéna. ()

MartinHejkal 

všechny recenze uživatele

Politika, válka, láska, předsudky, víra - k čemu to je?! Film mě velice zasáhl a potvrdil existenci boha ( aspoň pro mě ) . Scéna, kdy měl Hardy proslov před Královskou společností mě rozbrečela, byl to jeden z nejkrásnějších emočních zásahů v životě. Chci za to poděkovat. Kdyby to bylo jen o pravdě, nikoho by ten film nezajímal, stejně jako je to dnes pravda nikoho nezajímá. ()

Reklama

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Určitě shlédnutelný , ovšem delší filmeček o matematice , která je nám mnohým dost vzdálená . Jeremy a Dev parádně vytvořili nevšední dvojici , kteří se kamarádí s čísly a zase s čísly , nemaje dalších přátel . Jen velká škoda , že tak předčasně odešel mladý , nadějný člověk a vlastně génius . Jo a škoda , že nebylo více záběrů z Indie . Té deštivé Anglie bylo až moc . Ovšem i tak hodnotné pokoukání . NAMASTE . ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Jenom se mi potvrdilo že mě matematika nebaví. Snad jen v minulosti hraní ve výukovém programu ve kterém vystupovali bajtíci z nichž každý měl jiné barvy čepici… A poté jsem se ještě těšila na hodiny matematiky na základce protože jsme měli výbornou učitelku která dokázala vytvořit kázeň ve třídě. Jinak co se týče tohoto filmu, nutno zmínit že mladý muž byl velice šikovný na základě toho co se mu podařilo do jeho předčasné smrti. A je fajn že se na manželku nevykašlal a vrátil se k ní. Takže si nemusel nic vyčítat. Spíš tam hrál taky roli ten jeho životní příběh než rovnice vysázené na papíře. Těch tam bylo jenom pár. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál, aby Brown moc netlačil na antirasistickou pilu, ale bylo to zbytečné. Jistě, předsudky tu jsou, ale tím primárním motivem je neschopnost a neochota pomazaných hlav přijmout intuitivní matematiku, která není podepřená důkazy. To, že je hlavní hrdina Ind, jejich odpor jen posiluje, ale nevyvolává. Co se řešení jednotlivých matematických úloh týče, tak to šlo mimo mě a i když jsem si některé odborné termíny vygůgloval, nebyl jsem z nich moudrý. Ale i tak byl film, podobně jako Ramanujanův skutečný příběh, poutavý a hlavně excelentně zahraný. Jeremy Irons je jistota, Toby Jones je z mého pohledu největší herec malých rolí a na milost jsem vzal i Patela, který mi ve svých předchozích rolích spíš lezl na nervy. 75% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)

Reklama

Reklama