Reklama

Reklama

Zkáza krásou

  • Slovensko Zkáza krásou (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lída Baarová. Herečka, pro kterou byla její krása největším darem i prokletím zároveň. Mladá a atraktivní dívka se rychle stala největší československou filmovou hvězdou a dokázala si podmanit i nejobávanější muže své doby. Vztah s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem z ní však obratem učinil národního nepřítele a symbol kolaborantství. Dokumentaristka Helena Třeštíková se s Baarovou setkala v jejím zahraničním exilu. Na sklonku hereččina života natočila otevřenou zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy na pozadí unikátních materiálů z několika evropských filmových archivů i ukázek slavných rolí Lídy Baarové. Příběh sebedestruktivní lovestory s proporcemi antické tragédie je fatálně spjat s evropskými dějinami a ukazuje mimořádně upřímný portrét ženy, jíž na vrcholu kariéry ležel svět u nohou. O to monumentálnější byl pak její pád do zapomnění a samoty. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková dala Lídě Baarové devadesát minut čistého času, aby promluvila o svém životě. No a Lída mluvila a mluvila, hodně kouřila a trochu pila becherovku z lahve a hodně brečela. Ty slzy... ty mi přišly tak neupřímné, až se mi z toho chtělo brečet. Zarazil mě i byt, kde Baarová bydlí: jak má na stolku svoji fotku z mládí. Lída Baarová zůstala héérečkou až do smrti a tato její zpověď je jen další ukázkou jejího hereckého umění. Dokumentu chybí jakýkoli kritický přístup k životu Baarové a já si myslím, že to tady prostě mělo být. Časová osa je totiž sakra málo, když někoho necháte mluvit o svém životě (s Goebbelsem/bez Goebbelse). ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Tak prakticky nic nového jsem se o fenoménu Lída Baarová nedozvěděl. To, že byla opravdu půvabná a talentovaná jak herecky tak i jazykově, jsem věděl. To, že na stará kolena chlastala jak duha, jsem věděl taky. Ale na druhou stranu jsem zase viděl dosud nepromítané záběry z německých (hlavně úchvatná Barkarola) a italských filmů. A především mě dostaly záběry z Lucerny, kde probíhal filmový ples. No prostě nádhera, vidět všechny ty dnes skoro zapomenuté herce po kupě. Během některých výpovědí LB se začalo řehtat celé kino, protože patos s jakým bývalá megahvězda vykládala svůj život, jako by právě odehrávala jednu ze svých rolí, měl někdy opačný efekt. Trhá mi to srdce, ale dám jen za tři - přece jenom, je to reclovaná práce paní Třeštíkové, které si jinak velmi vážím. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Podle me se jedna o prohospodareny potencial a de facto i pouzity material, coz je obrovska skoda... Tim ovsem netvrdim, ze je to uplne spatny dokument. Trochu zasveceny divak se moc novych informaci nedozvi a ten neznaly se zase ve filmu snadno ztrati. Pouzite dobove snimky hodnotim jako to nejlepsi, co se v tomto dile objevi. Urcite hodnotna je i zpoved samotne Lidy Baarove, i kdyz vuci jejimu veku uz mluvila trochu z cesty. Presto me dokazala nasrat, jak rikala, ze nekde po valce jako stvanec dostala na jidlo konzervu, kterou by ani pes nezral, ale o rautech s Goebbelsem za valky, kdy pul Evropy hladovelo si uz asi nevzpomnela. Jako herecku ji mam samozrejme rad, ale tady Trestikova slapla trochu vedle. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

OJOJ, jak nadnesený a legrační název filmu. Další krasavice, které se podařilo díky vztahům, sňatkům a krásou udělat kariéru a vybruslit z každé šlamastyky se na jednu stranu vychloubá, jak jí obdivovali mocní muži co se vepsali do dějin a díky kráse, o níž otevřeně mluví, měla dveře světa dokořán, přesto jí podle názvu krása přinesla "zkázu"a byla nesmírným břemenem. Jestli jí něco přineslo zkázu, pak jedině to že neuměla vše správně vyhodnotiti - viz odmítnutí hrát v Hollywoodu. Nevím co to je za pokryteckou manýru. Inteligentní lidé si stěžují, že trpěli intelektem, krásní, že jsou postiženi vzhledem, bohatí že trpí svým bohatstvím, raději by byli prostými lidmi, třeba toaletářkami, že.Za chvilku se snad začnou litovat zdraví, že nejsou invalidé, atd. Každá žena dělá co může aby vypadala, což má samozřejmě převažující výhody, ale v rozhovorech se slavnými celebritami, které kariéru vystavěli na vzhledu je to břímě, které se nedá ani unésti. Na obranu Baarové, ta si však na krásu v dokumentu nestěžuje, to za ni udělali tvůrci, ta jí spíš oplakává ve stáří. Otázka k zamyšlení: její sestra Zorka tak fotogenická nebyla, měla z hezčí i úspěšnější sestry komplex a měla mnohem nešťastnější život. "Zkáza krásou" je fakt naprosto falešný, směšný, ač nadnesený výrok. No nic. Herečku mám navzdory všemu ráda, ač dost kontroverzní osobnost. Dokument má plus - dobovou atmosféru. Nového moc nepřináší, snad jen to, jak herečka hovořila v pokročilém věku, byla poněkud povrchnější a nic špatného podle svých slov neprovedla. Pár momentů je úsměvných (komunisti si z jejich roztavených filmů udělali krém na boty, aby ukázali, jak je sláva pomíjivá). Ne. Sláva u každého pomíjivá není. Baarová zůstane jednou provždy mezi našimi nejslavnějšími herečkami. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak si môžeme konečne porovnať oba filmy. Renčovu Lídu Baarovú a dokument "Zkáza Krásou." Nebudem sa vôbec tajiť, ako som sa ani netajil na stránke filmu, že je podľa mňa Renčov film obrovská hovadina, v ktorej sú všetky situácie preafektované až do stavu absolútnej absurdnosti a trápnosti. A myslím si, že nikto nezabudne na Hitlera, keď povie Líde Baarovej - "Máte pěknej klobouček." Takže napriek tomu, že som už ten film nakopal do zadku, tak len zopakujem, že ten film podáva situácie takým spôsobom, že absolútne nevyniknú. Pôsobia len maximálne ustrelené od všetkej reality. "Zkáza Krásou" ako dokument podáva informácie oveľa lepšie. A keď Lída Baarová spomína na svoj život a rozpráva o ňom, všetko si viem absolútne predstaviť. A celkom to aj funguje. Mám však s filmom dva problémy. V prvom rade je trošku nudný. Plynie veľmi pomaly a jednotlivým momentkám chýba viac ducha. Myslím si, že viac ako dokument v tomto vynikol minuloročný film Očami Fotografky. Viac sa odtiaľ dala nasať tá atmosféra období, o ktorých rozprával. A môj druhý problém je fakt, že ak ste videli film, tak jediné čo tento film spraví je fakt, že rozpráva o tých istých udalostiach oveľa uveriteľnejšie. Inak sa z toho ale nič iné nedozvieme. Včera mi napadlo, či nemala byť Renčova "Lída Baarová" paródiou na tento dokument. Ak to bol pokus, tak to mali ale označiť ako komédiu. Aby som teda povedal veci jednoznačne, ak ste film "Lída Baarová" ani "Zkáza Krásou" nevideli, doporučujem si radšej pozrieť len tento film. Ak ste už filmovú verziu videli, budete asi sklamaní, lebo vám to nič nové už nepovie. Ale minimálne budete mať pocit, že opisuje udalosti oveľa dôstojnejšie a uveriteľnejšie. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (14)

Související novinky

Je tu pátý ročník My Street Films

Je tu pátý ročník My Street Films

13.04.2018

Již popáté vyzývá projekt My Street Films všechny aspirující filmaře, aby do 22. dubna odevzdali svůj námět na krátký dokument. Autoři osmi nejlepších námětů získají možnost zúčastnit se zdarma… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama