Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILERY! Strašidelné to tedy bylo dost, spíš díky povedeným lekačkám než atmosféře a svou roli v úspěšném strašení sehrál i Obitem vzpomínaný obrázek se třemi bubáky. Musím se ale připojit k uživatelům, kteří kritizují občasné vykrádání jiných filmů a hlavně nevalně napsané postavy. Zejména María se chová dokonale nelogicky, její zatvrzelé přehlížení očividných skutečností je až směšné (Lena Olin dělá co může, ale takovou figuru už herec těžko vylepší). Otec je chvílemi jen špatnou kopií Jacka Torrance (už jsem čekal, kdy si na ty dveře vezme sekeru), dědek mi byl se svou okázalou pohodovostí podezřelý nejmíň od půlky filmu a obsazení role architekta se také dvakrát nepovedlo - ten chlapík vypadal stěží na šedesát, rozhodně - i přes tu francouzskou hůl - ne jako stařec nad hrobem a těžko věřit, že před 40 lety projektoval chrám maskovaný jako barák. No nic, úplný začátek byl nervydrásající a konec se také vydařil, Anna Paquin je milá holka, tak to své hodnocení mezi 3 - 4 klidně zaokrouhlím nahoru. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na první pohled prostá duchařina bez litrů krve a mrtvých. Temnota je však silnější, než by se mohlo zdát, její síla je v tom, že tísnivost atmosféry na diváky/divačku dopadá postupně a pozvolna. Není to vůbec špatný, další dobrý snímek z Yuznovy hororové brašničky. Váhám mezi 3* a 4*, tak někde mezi. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovica je nie že inšpirácia tým príbehom, ale takmer všetko pripomína Amityville, ktorý sa neskôr natočil, ale lepšie Škoda, že tento film nemal záujem ísť podobným smerom to pri tom. Nebola atmosféra, nebol strach, bolo len také tajomno. Hoci niektorých zaujal záver, ja som bol zaujatý už len tým, aby mi neostala sánka v záseku od čoraz častejšieho zívania. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalší z hororovej sekcie „ghost house“ režíroval obrovský žánrový španielsky zázrak Jaume Balagueró, ktorý nakrúcal už pred TEMNOTOU (2002), ale až práve ona ho postavila na trón novej hororovej režisérskej krvi a nasledovali bomby NEPREMOŽITEĽNÉ ZLO a [REC] 1 - 2. Zručne buduje hrôzostrašnú atmosféru tak mocne, až mu bez väčších problémov odpustíme neprepracovaný scenár, hoci aj ten raz za čas príjemne prekvapí a v dobrom znepokojí. Keď si k tomu prirátame skúsené herecké obsadenie (Paquinová, Giannini) a kvalitnú kameru/výpravu, o vydarený horor (spoliehajúci viac na atmosféru ako krv... čo neznamená, že fanúšikovia Jacka Torrancea si neprídu na svoje) je postarané. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/147245/Temnota-80.html ()

k212 

všechny recenze uživatele

Temnota si tě najde, temnota si to zařídí ... tak to je! Fatalistické, nevyhnutelné, strašidelné, bezvýchodné stanovisko. Brutalismo ze španělské provenience, kdy relativně neznámé reáliie a výprava zapracují na celkové atmosféře z šedesáti procent, pak následují neokoukané herecké tváře a konečných pár procent tvoří ne příliš inovativní děj. Už dlouho jsem neměla tolik stísněný pocit, už dlouho mě nenadchl u hororu takový grandiózní závěr - tedy simultárně probíhající děj se stejnými postavami a následná brutálně fatalistická katarze. Jo, tentokrát jsem to sezřala i s přívdavkem. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama