Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

repe 

všechny recenze uživatele

Němci tyto filmy umí (viz možná o chloupek lepší Die Welle). Od třetiny filmu to dostane pravý spád, člověk začíná věřit v sílu experimentu a poznává lidskou povahu tak, jak se může projevit při stresových podmínkách. Skromný působivý snímek založený na skutečné události s propracovanou psychologií postav. Silné kafe. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském experimentu jsem slyšel jenom z rychlíku, čili jsem moc netušil, co mě čeká.  Prvních pár minut jsem si zvykal na německý studený přístup k dramatu a sotva mi to přestalo vadit, uvědomil jsem si, že celý skupinový experiment se de facto blíže roztáčí jen kolem ústřední postavy a ostatní "vězni" až na pár výjimek tvoří jen bezejmennou hromádku neštěstí. Alespoň dozorci dostali trochu větší prostor a jejích pestré  metamorfózy ze zakuklených pokrytců v ukázkové psychopaty  celkovému dojmu zase zvedaly laťku.  Závěrečný výbuch násilí pak zřejmě nebyl dle skutečnosti, během experimentu nikdo nezemřel, ale psychologická uvěřitelnost nedostala ani touhle invencí viditelné trhliny a poslední třetina je pětihvězdičková. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Naprostá úchylárna,která není filmařsky dokonalá-není detailní studií jednotlivých charaktérů(to snad ani nemá v ambicích)-ale naprosto dokonale ukazuje přechod z tak trochu drsnější hry do bodu,kdy už je vše zcela reálné,naprosto mimo kontrolu a totálně zoufalé...........Kritizovaný pomalejší rozjezd mi nevadil..o to drsněji a zvráceně absurdněji pak vyzněl zbytek....Není to čistých 5hvězd- ale za tu až fyzickou nevolnost při sledování -to tak nakonec ohodnotím. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V Doxu centru umění v Praze byla o tomto známém experimentu uspořádána pěkná výstava . Málokdo ví, že účastníci pokusu byli po mnoha letech vysledováni . Pokusu se vzepřel jeden účastník a zjistilo se , že celý život strávil jako kriminálník ve vězení a při experimentu se vzepřel jen proto, že měl otce, který ho týral a měl vzdor vůči všemu. Jiný účastník, který krutě týral, se dal na řádný život a přispíval na charitu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Pro lidi, kteří se tohoto ani jiného, alespoň trochu podobného experimentu nikdy v životě nezúčastnili ;-) , to může být klidně i špičkový film. Co malinko sráží mé hodnocení ? To, že jsem se o dostupné materiály o stanfordském experimentu již dříve docela zajímal. Uznávám, že mne by asi nejvíc nadchnul hraný dokument BBC, plný faktografických údajů. Ale přesto – tento film alespoň rámcově zachytil podstatu experimentu a problémy vedoucí k jeho předčasnému ukončení. Duch předlohy nebyl zcela pošlapán. Jako se to bohužel stalo v remaku - Experiment (2010) – podprůměrného filmu a jako remake vyloženě slabého. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama