Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 4

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 4

Recenze (487)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nezmenšuj se potenciálně zajímavá látko, koukej (vy)růst. A ne, nápad se pořád zmenšoval a zmenšoval, až se stal docela nepatrným trpaslíčkem. Po zajímavé úvodní půlhodince se z filmu stal roztahaný útvar, vykazující nestabilní dramaturgii, režijní neschopnost a synonymum pro nudnou podívanou. Stalo se tak přesně po zmenšovací proceduře, kterou absolvoval maník s podezřele česky znějícím jménem - Paul Safranek. No jo, film vyházel za třicet minut dokonce i svoje nejpůsobivější trikové sekvence. Takže po dalších zbývajících(!) hrozivých 90 minut nejen tápal, jak dál pokračovat, i triků značně ubylo, takže neberte to jako chybu filmu, ale zbytek filmu mně fakt Matt Damon a spol. nepřipadal, že měří jen 10 cm. Byli to normální lidé pohybující se v normálních kulisách. Tudíž sekvenci s trpaslíky/staviteli z Ať žijí duchové, kde si trikaři v plenkách dovedně vyhráli s perspektivou, stále řadím nad jakýkoliv trikový vjem z tohoto filmu. Téma se úplně rozplizlo na břečku. Režisér absolutně v koncích tahal z rektu Aťky Janouškové eso v podobě Christoph Waltze, no jo, jenže k čemu zde vlastně posloužil? Chlap, co miluje mejdany, přátelí se s démonickým Udo Kierem a nechává si po bujarém mejdle uklízet kvartýr. Jasně, má i obchodní kontakty, zajedeme i do Norska, kde se zmenšování zrodilo. Ty vole, tahle sekvence je vůbec nejhorší. Jen to filmu přidalo nadpočetné minuty. Co závěr? Asi ztratili scénář, závěr je mimořádně úchvatně nevydařený. Film disponuje zajímavou eko myšlenkou. Jenže v průběhu je zmenšený svět představován liknavou formou, mně bylo kupříkladu vzhledem k nezajímavému průběhu úplně fuk to, jaké nové ekonomické možnosti skýtal trpasličí život. Damon byl celkem gut volba, jenže pak mu tam hodili beznohou hočiminku, na kterou herecky nestačil. Zbytek filmu držela málo známá herecká akvizice Honch Chau coby vietnamská disidentka, kterou zmenšili za trest. Z většiny nápadů se vůbec nic nevytěžilo. A to nebyly jen tak ledajaké nápady, byly to originální idee. Dost dobře si nedovedu představit jít na tenhle film do kina, to muselo být hrozně úmorné. Vždyť to nemá žádný pořádný děj. Pravda, Alexander Payne nikdy netočil zajímavé filmy, tentokrát to ale mohl kreativně prubnout. Nestalo se. Chválím tedy nekomerční pojetí, skvělý úvod filmu, který navnadil, a také několik experimentálních poloh snímku, které provázejí příjemné emoční výlevy. To jsou ale jen zcela zanedbatelné faktory, které nepokryjí celkovou nefunkčnost, nezajímavost a neskutečnou zdlouhavost ambiciozně vyhlížejícího filmu. 3/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Takhle zajímavou látku natočit tak nezajímavě, nudně a bez kreativity je skoro hřích. Matt Damon jde z kopce, jeho dost možná poslední dobrý film byl Marťan, letos zklamal už 2x a jeho nadcházející film Oceans´8 moc budoucnost nemá. První hodina filmu byla ještě jakžtakž ucházející a Christoph Waltz tomu dával docela energii, ale po příchodu otravné Vietnamky, která mi pila krev jak už dlouho žádná postava film degradoval o dva stupně a také absolutně vybočil od původního konceptu a měl jsem pocit, že sleduji rozdílný film. Nepovedlo se to. 40% ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Naprosto promarněný potenciál. Úvodní, nejzajímavější půlhodina, nabízí čistě nedějovou expozici a upřímně, nebylo na ní možné téměř nic zkazit. V momentě, kdy by se měl začít rozjíždět nějaký dramatický, filmový příběh, přichází na řadu scenáristické tápání a sled nezajímavých podzápletek, které ke své existenci absolutně nepotřebují nějaké zmenšování. Na jeden nápad je tak našroubovaný 2 a čtvrt hodiny dlouhý (ne)děj, který svůj jediný, ucházející dramatický konflikt přináší až pár minut před koncem. Zajímavý nápad, nezajímavý příběh. 4/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, co tim chteli tvurci rict. Kdyz pomineme tu samotnou myslenku zmensovani, tak se nejedna o zadny sci-fi. Krome toho, ze se hlavni hrdina obcas trapi s takovejma vicemene beznejma problemama typu manzelka, penize, prace, tak to neni zadny velky drama. No a krome par lehce usmevnejch momentu, prevazne v momente, kdy na scenu vstoupi prudici vietnamka, to neni ani zadna komedie. Film vlastne jen tak pomalu plyne a sleduje zivot par lidi, aniz by se neco moc resilo nebo se nejak vic vytezila myslenka zmensovani. Herci jsou sice sympataci, natoceny to je docela pekne, ale to je tak nejak vsechno. A totalne odflaklej, useklej zaver, tomu fakt moc nepomuze. Slabsi 3*. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasický film o normálním nudném chlápkovi, který najednou změní svůj život, potká zajímavé lidi a najde lásku. Zde byla ta událost, co dala vše do pohybu zmenšení hlavního hrdiny. Je s podivem, že tvůrci přišli s originálním nápadem zmenšování, pojmenují tak celý film a pak to samotné změnšování využijí tak na 30%. Většina filmu se odehrává mezi zmenšenými lidmi, takže to vypadá úplně normálně a fakt tam nejsou téměř žádné kontrasty mezi velkým a malým světem. Mě to nevadilo, ale chápu že hodně lidí bue zklamaných. Já jsem taky čekal něco ve stylu, že tam třeba bude mrňavej banoovní zloděj, nebo že je tam budou zabíjet mravenci, nebo prostě něco. Ale ne, hlavní hrdina jen dumá, k čemu je v životě určen a dělá poskoka beznohý Vietnamce. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Když Ngoc Lan Tran (Hong Chau) ke konci filmu řekne, že Američané znají devět způsobů „šukání“, vyjmenuje jich pak jenom osm (z lásky, z nenávisti, jen pro sex, na rozchod, usmíření, v opilosti, z kamarádství a z lítosti). (thomasnikrs)
  • Film měl premiéru na Benátském filmovém festivalu 30. srpna 2017. (Delock)

Reklama

Reklama