Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer 1
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (251)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě fascinovaly lidské dějiny. Ty zdánlivě mrtvé příběhy o většinou dávno zapomenutých činech. Nejzajímavější na celé historii často není to, jak se věci odehráli, ale spíše, jak se mohli odehrát. Co kdyby vítr historie vál opačným směrem? Mohli jsme žít v lepším světě? V jedné z nejzajímavějších a nejmrazivějších verzí alternativní budoucnosti jsme svědky života v zemi, kde většina lidí pod náporem útlaku rezignovala na lepší budoucnost. Nacistické Německo a Japonské Císařství si po vítězné válce rozporcovaly americký kontinent a rodilý Američané jsou nucení vést život občanů druhé kategorie. První velký zásah Amazonu na poli domácího videa vyniká především jako komorní, jednoduchý, ale zároveň strhující příběh obyčejných lidí za oponou velkých historických událostí, kterým nerozumí, ale které se zoufale snaží pochopit. Strhující herci a skvělí scénář jenom podtrhují známé pořekadlo o tom, že historii píší vítězové. Má smysl bojovat za lepší svět, když víte, že je to předem prohraný boj? Pokud bojujeme za ideály, které oslavují svobodný a otevřený svět, kde je každý strůjcem svého osudu – v dobrém i zlém, pak určitě ano. Ale to je otázka, na kterou si musí každý z nás odpovědět sám …. Oblíbené postavy: Joe Blake, Julianna Crain, Obergruppenführer John Smith, Nobusuke Tagomi. 1. Série: 85 %. 2. Série: 90% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pilot: Amazon válí a v podobě alternativní reality nám servíruje nesmírně poutavý a lákavý svět, zajímavé postavy a příslib nabušené podívané, která dokáže zaujmout ve všech dějových linkách. Režii se daří budovat tu správnou šedesátkovou atmosféru s fungujícím ponurým vizuálem a štědrou výpravou. Celý pilot pak srší takovými nápady a potenciál, že odklepnout celou řadu byla v tomto případě vlastně povinnost. 80% ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Vysoce atraktivní námět v povedeném atmosferickém zpracování zejména díky smyslu pro detail (kulisy, kostýmy, CG, atd.). Slabý scénář pln nevyužitého potenciálu a nevyrovnané charaktery však seriál velmi sráží. Obergruppenführer Smith, japonský ministr obchodu a šéf Kempeitai vysoce převyšují zbylé hlavní charaktery a to především mizerné ústřední trio. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Až se třeba v druhé sérii začne něco opravdu dít a nebude se celou dobu vnadit pomocí tajemství a eskalujícího napětí na finále, v kterém se ukáže, že se nic nevyřeší (a to fakt vůbec nic), tak třeba půjdu i na plný počet. Takto "jen" slabší čtyři, protože mám slabost na alternativní reality, kde vládnou Nacisté. Např. Wolfenstein: New Order je ale mnohonásobně dějově i vyprávěním lepší než tenhle zajímavý pokus Amazonu. Amazon má nějaké problémy i v formální stránce seriálu, ale hlavně mrzí část v Neutrální zóně, která je plná špatně budované romance, nelogického chování postav, otravného maršála a klišé. Jak se příběh hlavních hrdinů v druhé polovině série propojí více s mnohem zajímavějšími vládnoucími složkami (výborný obergruppenführer John Smith a stejně výborný ministr obchodu Tagomi i šéf policie, který se snad pro tuto roli narodil), náhle vše jde úplně skvěle. Taky prostředí japonského SF nebo německého NY je co se výpravy i retro dobové atmosféry týče velmi umně zvládnuté a bylo radost se na toto originální splynutí dívat. Tedy téměř originální, japonské SF tu totiž bylo nedávno v Big Hero Six :) Velmi se mi líbily i pomalejší díly, kde se řešilo psychické vyčerpání a smutek postav včetně mírného filozofování o osudu apod. Škoda tedy, že se to tvůrci opravdu ani trochu nepokusili uzavřít a člověk teď musí čekat dlouhou dobu na pokračování. Ale pozitivní vztah stejně mírně převládá. 7,5/10 ()

Galerie (115)

Zajímavosti (24)

  • Postavy to síce nikdy nahlas nevyslovia, ale séria zakázaných filmových kotúčov, ktoré zobrazujú víťazstvo Spojencov v Druhej svetovej vojne, sa volajú „The Grasshopper Lies Heavy“, v preklade: „Kobylka zaľahla sťažka“, čo je odkaz na biblickú knihu Kazateľ. (Avathar)
  • V prvej epizóde prehodí spolupracovník esesáka Johna Smitha, že zakázané filmové kotúče zobrazujú alternatívnu realitu tak presvedčivo, že by podobný film „nedokázala nakrútiť ani samotná Fraulein Riefenstahlová.“ Jedná sa odkaz na najslávnejšiu dokumentaristku nacistického Nemecka – Leni Riefenstahlovú. Za svoju kariéru nakrútila niekoľko dokumentov, ktoré oslavovali Adolfa Hitlera a nacistickú stranu. Veľmi pochvalne sa o nej vyjadril aj ríšsky minister propagandy, Joseph Goebbels. (Avathar)
  • V epizodě zazní píseň „Dream a Little Dream of Me“ od Jane Hutton. (Duoscop)

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama