Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny DeVito prokázal mistrovství v žánru černé komedie již před patnácti lety snímkem Válka Roseových. Rozvádějící se manželský pár (Michael Douglas a Kathleen Turnerová) v něm svedl nelítostný zápas o to, komu po rozvodu připadne jejich společný dům. Také v jeho novém filmu Baba na zabití je předmětem sporu vytoužená nemovitost. Tentokrát se jedná o starobylý dům v Brooklynu se třemi krby, vitrážovými okny a majestátní knihovnou. Mladí manželé Alex a Nancy se do něj nastěhují v domnění, že našli svůj vysněný domov. Splněný sen má ovšem malý háček: první poschodí obývá za regulované nájemné na první pohled roztomilá stará dáma, paní Connellyová, která, jak je ujišťuje realitní agent, se netěší dobrému zdraví, takže dům bude novým majitelům brzy patřit celý. Jak záhy vyjde najevo, opak je pravdou. Paní Connellyová se rozhodně zemřít nechystá a svou ďábelskou vitalitu vynakládá zejména na vynalézání nových a nových způsobů, jak novým sousedům znepříjemnit život. Od televize puštěné na plné pecky, přes permanentní žádosti o drobnou pomoc až po pozorování jejich milostných hrátek. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (384)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Už jsem dlouho nedal 4 hvězdičky filmu, který má tady pod 60%, ale činím tak naprosto jednoznačně. Baba na zabití je totiž parádní komedie, která mě poskytla to, co od komedie očekávám - perfektní zábavu a neustálé výbuchy smíchu. Danny DeVito si už od Války Roseových potrpí na řádně říznější humor a přestože se Baba nese v trochu jiném duchu a není to tak "pravdivý" film jako Válka Roseových, jeho rukopis je tam znát. I přesto že dost scén je přemrštěných (ne však směšně), jistě se mnozí z nás s podobnou milou sousedskou společností setkali a setkávají. Velkým plusem je také hodně nečekaný a fikaný konec. Opravdu nemám moc co vytknout, navíc paní Connellyová je opravdu neodolatelná:-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Černá komedie, založená na stejném principu jako dnes už klasický Hon na myš. Zato bez jeho bezbřehé nápaditosti. K dobru můžeme Dannymu DeVitovi přičíst obsazení, protože paní Connellyová je opravdu baba, kterou budete nenávidět stejně jako Stiller s Barrymoreovou. Horší je to s úrovní vtipů. Některé jsou skutečně nechutné (zvlášť ten s odpadní rourou), jiné by skvěle fingovaly v kreslené grotesce, ale ne v hraném filmu. Vůbec mi připadá, že založit celovečerní film na jediném nápadu je riskantní podnik. 40% ()

Reklama

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Teda, už dlouho jsem neviděla takovou pěknou komedii...baba je prostě dokonalá a líbí se mi, jak jsou útrapy manželů čim dál drsnější a tragikomedičtější:-D Ať si vzpomenu na jakoukoli scénku, zase mě chytá záchvat smíchu..tenhle styl humoru mi přesně vyhovuje, akorát by mě zajímala verze s titulkama, tahle mi místy občas nesedla, ale to je jenom detail, protože jsem po celou dobu královsky bavila:-) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

DeVito natočil hlúpu a nechutnú komédiu, vlastne podľa mňa pseudokomédiu, ktorá s tými prdmi, zvratkami, pošmyknutiami na ľade, špinou z odtoku, sopľami, popáleninami, zasiahnutím elektrinou, či umelým dýchaním mi pripomínala detský film Sám doma spojený s nejakým o hovnách, proste niečo nechutné. Mám podobnú babku, akurát že ona to nerobí pre peniaze, najlepšie je ju ignorovať, nechať na pokoji a byť čo najďalej. Človek by chcel sa s babkou rozprávať o jej zážitkoch a podobne, mať proste nejakú ako z filmu Babička, no nie všetky babky sa podaria a to s tou vraždou bola hlúposť. Tiež ako to s tým výbuchom a zasiahnutím elektrinou. Ja som sa nebavil, Stillera a Barrymore nemám rád a aj tie ďalšie postavy boli hrozné, no tá babka sa na tú rolu hodila. Tento film nemám rád, ozaj nie, je mi nepríjemný. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Není snadné najít v New Yorku slušný byt pro dva mladé a perspektivní lidi. V tom vyhlédnutém budou v lepším případě přebývat švábi a potkani, v horším milá vetchá stařenka, v reálu neustále prudící čarodějnice. Danny DeVitto nedokázal ze slibného námětu vytřískat víc než pár předvídatelných vtípků situačních („borůvky!“), pár obstojných vtípků konverzačních („její vlasy byly světle žluté jako barva moči po multivitaminu“), pár zbytečných vtípků fekálních a pár zdařilých vtípků černohumorných, které kdyby byly zastoupeny ve větším množství a šly až na dřeň, snad by i zachránily film před svíjením se v křeči. Sympatický Ben, nesympatická Drew (veškerý půvab sršící z té dívčiny jde mimo mě) a neskutečná Eileen Essellová. Té jsem nějaké ošklivé, nezhojitelné zranění přál minutu od minuty méně a nečekaná pointa mě utvrdila v názoru, že jde opravdu o vcelku fajn babču. Mohla to být drzá, anarchistická komedie, která hne žlučí konzervativců a bránicí milovníků černého humoru, bohužel vznikla jenom umírněná variace na počítačovou hru Neighbour from Hell (a jeden výborný úsek z Amélie pochopitelně). 40% Zajímavé komentáře: ripo, FateKEEPER, Vodny ()

Galerie (221)

Zajímavosti (13)

  • Poté, co Alex (Ben Stiller) omylem vystřelí harpunu na Nancy (Drew Barrymore) a následně ji chce uklidit, má lano namotané až příliš rychle. (dydy79)
  • Duo Ben Stiller (Alex) a Drew Barrymore (Nancy) příliš diváků nenadchlo, a tak se film během prvního víkendu (26.-28. 9. 2003) v severoamerických kinech vyšplhal pouze na sedmé místo s výdělkem 4,6 milionu dolarů. V pokladnách severoamerických kin nakonec diváci nechali jen 9,6 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 19,3 mil. (imro)
  • Když Alex (Ben Stiller) a paní Connellyová (Eileen Essell) tleskají, aby zapnuli/vypnuli televizi, tak ve chvíli, kdy Alex zvedne prostředníček ke stropu, můžeme vidět, jak si Nancy (Drew Barrymore) položí obličej do polštáře, aby se nezačala smát. (veronikajel)

Reklama

Reklama