Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pytliaci prichádzajú do lesa s úmyslom lovenia zveri, lenže netušia, že les má pod kontrolou odvážny a chytrý hájnik Karel. A ten nie je jediným, kto les stráži. Okrem neho tu je ešte tajomné monštrum, ktoré je taktiež chytré, ale na rozdiel od Karla nemá problém zneškodniť každého, kto do lesa príde so zlým úmyslom. - Keby postavy nepoužívali češtinu, tak by som ani neveril, že toto vzniklo u nich. Technické spracovanie je podla mňa ovela lepšie ako u tých nezmyslov, čo v našich krajinách vznikajú. Rovnako sú lepšie herecké výkony, ktoré dodržiavajú solídne napísaný scenár. Maska Lesapána by sa nestratila ani v zahraničnej produkcii, ale to by sa odtial vytratila tá podstata českého folklóru. Tvorcovia majú nesmierny talent, pretože dokážu vytvoriť atmosféru v tom dychvyrážajúcom prostredí lesa aj uprostred dňa. Pevne dúfam, že zostanú u hororu a budú nám všetkým robiť takúto radosť. + herec z The Noonday Witch ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Absolvenstský film, který vypadá opravdu vyspěle a profesionálně, se zajímavou kamerou, hudbou, maskami a především se sympatickým obsazením. Film, který dokáže být pohádkový i děsivý zároveň (a ono to obojí funguje). Pokud tvůrci opravdu chystají celý seriál o strašidlech slovanské mytologie, bude to pecka. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

" Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane ". To že Soukup umí mi už předvedl v kraťasu Třída smrti. Tahle povídka je věnována K. J. Erbenovi. A já si myslím, že by se to Erbenovi líbilo. Určitě to má pár mušek a pán lesa mohl mít vypilovanější look, ale beru že se jedná o studentský film. Přimhouřím očko a těch pár nedostatků odpouštím. Lesapán to u mě má za 4 hvězdy. Po Třídě smrti druhej nejlepší film. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Škodné je přeci také potřeba, aby se něco nepřemnožilo. –Ale aby se v lese nepřemnožila škodná, tak ji musí lidi lovit. –A lidi?! Kdo loví lidi?! ....Dávej dobrý pozor, lese, kdo Ti jaký osud nese. Přichází-li člověk vlídný, mírný buď a zůstaň klidný. Ve zlém vstupuje-li k Tobě, zlem mu oplať stonásobně. Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane. Jeho síla vstoupí v tělo, které les by chránit mělo. Splácet bude hříchy lidí - co kdo zasel, stokrát sklidí! ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Po třech dnech sem se konečně dokopal k tomu, abych sesmolil pár řádků o tomto shortíku... Začnu nejdříve plusama, pač těch je o proti mínusům mnohem víc: 1+ Herecké výkony: Ty jsou prostě na profesionální úrovni, nepřehrávají a svůj strach, či emoce je krásně vidět v jejich očích, což se u nízkorozpočtového, krátkého filmu nevidí, navíc jedenáctiletá Vladěnka byla ve své roli naprosto famózní a režisér udělal moooc dobře, že si jí vybral. 2+ Audiovizual: Ani v tomto směru nemám žádnou výtku. Kamera perfektní. Když jsou záběry na les ve dne, tak září přívětivostí a dobrotou, na druhou stranu, když nastane noc, tak ztemní a měsíční svit, protékající mezi větvemi stromů dodá jistou náladu beznaděje. K tomu dodejte nenápadný zvuk větru a máte atmosféru, která by se dala krájet. A to nemluvím o tom, když do toho zařve Hejkal, jeho řev fakt zamrazí. 3+ Maska Hejkala: Ani zde nemám co vytknout a jsem velice rád, že tvůrci nepoužili téměř žádné CGI efekty, ale pojali to pěkně oldschoolově a použili celotělovou masku s mechanickým obličejem. 4+ Scénář a režie: To, že se Soukup a Koubek dali dohromady, udělali velice dobře a vytvořili kousek vskutku nevídaný.... A teď ty mínusy.... I po 3 dnech hledání něčeho, čím bych to mohl aspoň troch strhnout, mě napadá jen jedna věc a to, že když se Vladěnka v noci probudí, aby se podívala co šustí za oknem, tak má zvýrazněné oční linky, což trochu ubírá na věrohodnosti, ale to je fakt jen detail, jinak fakt nevím, co bych tomu měl vytknout.... Nečekejte žádné potoky krve, nebo stovky trapných lekaček, tady jde o atmosféru a tu skutečně má neskutečnou. Nevím, jak by dopadl Leshy jako celovečerní film, ale na poli krátké, nezávislé tvorby to je nadstandartní úroveň a já osobně doufám v miniserii a dolších našich, folklorních bytostech, jako třeba Vodník, Bludičky atd. Bravo pane Soukupe a pane Koubku. Smekám a upřímně se teším na vaší další tvorbu ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Role Aničky byla původně napsaná pro mnohem mladší holčičku. Její představitelka, Vladimíra Havlíčková, byla vybrána z přibližně 20 dívek. Zároveň režiséra zaujala její vášeň pro horory. Na otázku, jaký je její nejoblíbenější film, odpověděla Texaský masakr motorovou pilou (2003). (Savel)
  • Scénář filmu je silně inspirovaný pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Tvůrci chtěli, aby příběh o hejkalovi působil jako ztracená erbenovská balada. Původ hejkala konzultovali s odborníky na evropský folklór, záhadology a sběrately legend. (Savel)

Reklama

Reklama