Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Výborný film s velmi silným příběhem. Gilbert v podání skvělého Johnny Deppa, na kterém předčasně leží starost o celou rodinu, kde chybí otec a matka je dobrá jen jako atrakce pro místní děti. K tomu má na krku ještě retardovaného bratra Arnieho, kterého neuvěřitelným způsobem ztvárnil Leonardo DiCaprio ( opravdu nepochopím, proč jeho Oscarová nominace zůstala neproměněna ). Do Gilbertova života výrazně zasáhne dívka, která náhodou zavítá do jejich městečka a on nakonec najde odvahu změnit svůj život. Můj nejoblíbenější film od Lasse Hallstöma. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nenápadný, ale ve druhé polovině o to více silný film, u kterého si sice neužijete nějakých zajímavých dějových zvratů či dokonce něco takového jako silný příběh, ale na druhou stranu musíte smeknout klobouk před dokonalým vykreslením života v jakémsi zapadlém bezcenném městě, kde se i přes nedostatek nějaké vzrušující zábavy odehrávají silné životní příběhy, které dokáží vzít za srdce. Nepříliš poutavé ztvárnění je bohatě kompenzováno perfektním obsazením v čele s podmanívým Deppem a výborně hrajícím, navíc nepřehrávajícím (tento druh rolí většinou k něčemu takovém přímo svádí) DiCapriem. Od Hallstroma jsem toho sice stále mnoho neviděl, ale toto je zatím pro mne bezkonkurenčně to nejlepší co kdy vytvořil. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dát vyhybku z nudných kolejí zvaných Endora vyžaduje nejenom nákup ve Food Landu, ale taky spálit za sebou některé mosty, vztahy, či nakonec členy rodiny.. Hallström vsadil na jistotu, ale svým tradičně lidským příběhem mě tentokrát emocionálně minul. V hodnocení tak budu raději upřímný nelida než pokrytec, který mrskne pět hvězd, aby tady vypadal erudovaně a přitom dobře ví, že se k Gilbertu Grapeovi už nikdy nevrátí.. Z herců u mě jasně vyhrál J.Depp, který nevděčnou roli zvládl umírněnými hereckými prostředky s bravurou. A Golden Kid Leo? Ano, přesvědčil své odpůrce, ale jen o tom, že měl kdysi talent. Mimochodem, kdo by řekl, že TOTO bude za čtyři roky souložit s Kate Winslet.. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Všem, co tvrdí, že DiCaprio neumí hrát, buď doporučuju ať si dají facku nebo se podívají na tenhle film. Typický Hallströmův film o obyčejných lidech s neobyčejným životním příběhem. Výborná herecká sestava, jejíž postavy už jsou předurčeny k tomu, abyste si je zamilovali. O starostlivém Deppovi alá Gilbertovi to platí dvojnásob. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Filmy Lasse Hallströma jsou opravdu tak neuvěřitelně lidské a nádherné až se člověku zatají dech. Příběh jako vystřižený, nechci říci z obyčejného života, ale rozhodně věřím, že podobný uděl má mnoho lidí. S rolí Gilberta Grapea jsem se po celé dvě hodiny zžíval a neustále si opakoval, jak mám ten život sakra jednoduchý. Johnny Depp byl už v době vzniku celkem hvězda (přeci jenom měl za sebou Střihorukého Edwarda) a tak se od něj čekal kvalitní herecký projev, který zvládl a celou roli Gilberta zahrál perfektně. Mladičký Leonardo DiCaprio, představitel Gilbertova retardovaného brata Arnieho, touto rolí na svůj nízký věk překvapil asi všechny a dokonce páni z Akademie si jeho neobyčejného výkonu všimli a nominovali ho na Oscara za vedlejší roli. Další kdo skvěle sekundoval Deppovi a DiCapriovi je Juliette Lewis, která už přesvědčila v Mysu hrůzy, že je to talentovaná herečka. Zkrátka poctivé drama z nelehkého rodinného života. Všem vřele doporučuji........ ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Johnny Depp (Gilbert) se v průběhu natáčení vsadil s Leonardem DiCapriem (Arnie) o 500 amerických dolarů, že jeho mladší kolega nečuchne ke zkaženému vejci. Depp prohrál. (cihlenka)
  • Režisér Lasse Hallström původně nechtěl, aby Leonardo DiCaprio hrál roli Arnieho – na roli duševně chorého chlapce mu přišel příliš hezký. (ČSFD)
  • Dům, který sloužil jako interiér residence Grapeových, se objevil také ve filmu Roadie (1980). (Kulmon)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama