Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáctiletá Johana, citově otřesená smrtí své matky, prožívá jako zradu, že ji otec „odložil“ o prázdninách ke strýci na venkov. Dívka je uzavřená, žije pro svůj počítač, hudbu a vesmírné světy, protože věří, že tam odešla její maminka. A právě pátrání po tajemství mimozemské „brány spravedlivých“ sblíží Johanu se starým podivínským Hansem. Ve vzácném tisku dívka za pomoci kamaráda z party místních dětí objeví klíč, vedoucí k záhadě, ukryté ve sklepení rozvalin středověké tvrze… Rodinný film natočil v roce 1997 režisér K. Hanzlík, který do dvojrole Johany a Anežky obsadil A. Kárníkovou, strýčka si zahrál D. Matásek, jejího otce M. Dlouhý a v roli podivína Hanse se objevil hudební skladatel P. Hapka. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nenápadný dětský film o odkrývání tajemství podzemní kobky, který učaruje obsazením Petra Hapky. Není to herec, takže nelze očekávat světoborný výkon, ale i tak bylo milé ho vidět v jiné než skladatelské úloze, kterou zastoupil i v tomto filmu. Ovšem závěrečná pointa pro mě byla uchvacující a i nějaká slza ukápla. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Taková prázdninová jednohubka po který není zle od žaludku, ale o přídavek se neškemrá. Dobrej nápad s obsazením Petra Hapky do role podívina. Hlavní dětská představitelka zahrála docela dobře, bohužel asi ne tak dobře aby někomu stála za přidání do "hrají" . Navíc mám rád mystično a tajemství v podstatě každé podobě. Jak každý většinou odmítá něčemu takovýmu uvěřit, já většinou odmítám něčemu takovému nevěřit. Třeba bráně do pekla na hradě Houska taky odmítám nevěřit. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Škoda, že autoři neudrželi víc stěžejní dramatickou linii. Zajímavé by bylo propracování protektorátního příběhu. Snahy o vtipné scény působity křečovitě (panoptikální postavy vesničanů - listonoš, doktor, lékař, výčepní + její sestra - "redaktorka") až trapně (všeoběcně jízdy auty - např. po schodech?). ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to kdysi ještě v první třídě, tehdy to na mě hrozně zapůsobilo, i když jsem tomu ani za mák nerozuměla. Mimozemšťani, hrad, nacisti a strašidelný Hapka...jou! Na naši vísku hodně zajímavý experiment, ještě když vezmeme v úvahu, že je to rodinný film. Bohužel, tvůrci nevěděli, co vlastně chtějí vytvořit, jestli tajemnou záhadovku nebo lehčí film na sobotní dopoledne. Takže tam nacpali spoustu zbytečných oddechovek (ty dvě ženský "zvědavý zlodušky" apod.) a máme z toho neucelenej mišmaš se zajímavým, ale zakopaným jádrem. Dneska pochybuju, že bych tomu dala více než dvě *, vidět to poprvé, ale protože mě to v dětském věku hodně vzalo (a ještě dva roky poté jsem si do matiky čmárala "mimozemský symboly"), tak budu velkorysá, navzdory špatným hereckým výkonům a scénáři. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Už v prvních pěti minutách bych toho parchanta zabil. Toto si já k rodiči dovolit tak mi urazí palici. No, k filmu samotnému: Novodobá Robinsonka se vůbec nepovedla. Zde je vidět krásně rozdíl mezi tehdejší mládeží a tou dnešní. Hlavně tedy co se chování týče, ke zbylému rodiči. Ach tak, že to bylo sci-fi a ne Robinsonka?? To je ovšem jiná. Jako sci-fi to byla ještě větší blbost. A jako fantasy je snad škoda psát. A tak nejvíce pobavil pan Pecha coby pošťák, a malilililinko pan Hapka. Snímek mne zaujal pouze tématem, jinak není vůbec dobrý, ani nijak zábavný. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Prostředí tajemné hory s vesmírnou bránou lze nalézt v areálu zámeckého parku ve Valeči. Celý park dlouhou dobu chátral, a i v současnosti je jeho velká část (včetně uměle navršeného kopce a "Hansovy věže") nepřístupná. (dvd-L)
  • Když byl Petr Hapka požádán o zahrání role podivína, kterého režisér marně sháněl do svého filmu, kontroval tím, že studoval herectví u Oldřicha Nového a roli vzal. Když jej režisér ale opakovaně žádal, aby složil hudbu, kategoricky odmítal, že by vypadal jako megaloman. Nakonec na samý závěr postsynchronů řek: "Nenechám takový hezký film zničit někoho špatnou muzikou," a hudbu složil. (sator)

Reklama

Reklama