foto

Pavel Vondruška

  • nar. 15.11.1925
    České Budějovice, Československo
  • zem. 5.2.2011 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavel Vondruška se narodil 15. listopadu 1925 v Českých Budějovicích. Postupně studoval na pražské Státní konzervatoři (1945 – 1946) a na HAMU (1946 – 1950), kde postupně absolvoval dirigentské oddělení, operní dramaturgii a roku 1951 operní režii u Ferdinanda Pujmana.

Už jako student byl krátce korepetitorem v Národním divadle v Praze (1951) a taktéž sbormistrem a dirigentem Pražské zpěvohry. Dále pracoval jako dirigent symfonického orchestru Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1951 – 1960), olomoucké Moravské filharmonie (1960 – 1962), opery Státního divadla v Ostravě (1962 až 1967) a Hudebního divadla v Karlíně (1967 – 1977). Zastával funkci externího pedagoga na HAMU.

Zbytek svého života spojil se dvěmi významnými pražskými scénami Národního divadla a Divadla Járy Cimrmana. V Národním divadle působil v letech 1967 – 31. červenec 2009, byl zde korepetitorem opery (1969 – 1974, znova 1. leden 1981 – 1990), šéfem a dirigentem orchestru činohry (1977 – 1998), 1976 až 1977 upravovatelem a skladatelem scénické hudby, hereckým epizodkářem, v letech 2009 – 2010 stálým hostem a od 1976 dirigoval operní a baletní představení.

Mj. se v budovách ND uplatnil jako průvodce. Souběžně byl vedle Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka jedním z hereckých interpretů Divadla Járy Cimrmana (1968 – 2010). Hostoval taktéž v Divadle Na Jezerce (tř. „Kaviár nebo čočka“). Příležitostně dirigoval Symfonický orchestr hlavního města Prahy (FOK), Janáčkovu filharmonii v Brně.

Jeho scénická hudba pro činohru („Naši furianti“, „Měšťáci“, „Bílá nemoc“, „Maryša“, „Paličova dcera“) byla emotivně působivá a dramaticky dotvářela účinky inscenací. Dirigoval četná díla („Vojna a mír“, „Podivné dobrodružství Arthura Rowa“, „Lucerna“, „Naši furianti“, „Král Lear“, „Čert a Káča“, „Matka“, „Komik“, „Peer Gynt“, „Giselle“) nebo je hudebně připravoval („Cosi fan tutte“, „Tosca“ či „Prodaná nevěsta“).

V ND hrál epizodky: Muzikant („Naši furianti“), Žebrák („Faust“), Bláha („Paličova dcera“), Zima („Lucerna“) nebo Leopold („Babička“). A vystupoval téměř ve všech hrách u Cimrmanů („Lijavec“, „Blaník“, „Hospoda na mýtince“, „Němý Bobeš“, „Záskok“, „Dobytí severního pólu“, „Švestka“, „Afrika“ aj.). Do filmového světa vstoupil jako dirigent AUS VN, který nahrával hudbu pro Tomanův film TANKOVÁ BRIGÁDA (1955).

Ovšem u diváků ho proslavila až práce ve filmech s účastí Smoljaka a Svěráka, např. JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! (moderátor), „MAREČKU, PODEJTE MI PERO!“ (Svátek), KULOVÝ BLESK (oddávající úředník), VRCHNÍ, PRCHNI! (klavírista), V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (docent, lektor školení), JÁRA CIMRMAN, LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (dvojrole skladatele Johanna Baptisty Strausse mladšího a sbormistra), ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (blázen telefonista Jaroušek), CO JE VÁM, DOKTORE? (ochranář), JAKO JED (Obrmajer), AKUMULÁTOR 1 a KOLJA (dirigent) a VRATNÉ LAHVE (penzista).

Rád ho obsazoval Jiří Menzel ve filmech BÁJEČNÍ MUŽI S KLIKOU (divák), POSTŘIŽINY (notář Lustig), SLAVNOSTI SNĚŽENEK (Holý), KONEC STARÝCH ČASŮ (host), OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (milionář).

Jiní tvůrci mu dávali epizody hudebníka, kapelníka, dirigenta (TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY, JULEK, TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH, KRAJINA S NÁBYTKEM a též LEV S BÍLOU HŘÍVOU), taxikáře (UPÍR Z FERATU), tajemníka (trilogie SLUNCE, SENO…), krejčího (DRUHÝ TAH PĚŠCEM), Dvořáka (PAPILIO), Málka (ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA), nemocného (ATRAKCE ŠVÉDSKÉHO ZÁJEZDU, VRACENKY), svatebčana (SEDM HLADOVÝCH), Erasmuse (PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA), spolužáka (PAMĚTNICE, ŠKOLNÍ VÝLET), chalupníka (DEŠŤOVÁ VÍLA), doktora (REKVALIFIKACE) atd.

Hrál i v televizních filmech (KLAUNI A VLASTENCI, POSLEDNÍ VLAK či CESTA BYLA SUCHÁ, MÍSTY MOKRÁ) a seriálech (CHOBOTNICE Z II. PATRA, CIRKUS HUMBERTO, KAČENKA A STRAŠIDLA, ARABELA SE VRACÍ, HOSPODA, STŘÍBRNÁ PARUKA, HORÁKOVI, TRAPASY apod.), v televizních pořadech i v záznamech divadelních představení od Cimrmanů. A účinkoval v zahraničních projektech.

Mluvil devíti jazyky (italsky, španělsky, anglicky, německy, srbochorvatsky, latinsky, rusky, francouzsky a esperantem) a věnoval se i historiografické práci. Při provádění cizinců ve Stavovském divadle se mu v prosinci 2010 stal vážný úraz, kterému Pavel Vondruška podlehl 5. února 2011 v pražské motolské nemocnici ve věku nedožitých osmdesáti šesti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2012 Školní výlet
2011 Rekvalifikace
2010 Dešťová víla
2009 Pamětnice
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam)
Horákovi (TV seriál)
Obsluhoval jsem anglického krále
Vratné lahve
2004 Maigret v rodinném penzionu (TV film)
2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
Dědictví slečny Innocencie (TV film)
Malvína (TV film)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
1999 Brouk (studentský film)
Policajti z předměstí (TV seriál)
1998 Poslední vlak (TV film)
Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
1997 Blaník (divadelní záznam)
Do nebíčka
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
1996 Hospoda (TV seriál)
Kolja
1995 Cesta peklem
1994 Akumulátor 1
Diamantové meče
Díky za každé nové ráno
Nehynoucí láska
Přetržený výkřik (TV film)
Příliš hlučná samota
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Chacun pour toi
Perfektní manžel
1992 Kačenka a zase ta strašidla
1991 Cimrman sobě (TV film)
Klauni a vlastenci (TV film)
Slunce, seno, erotika
1990 Vracenky
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Konec starých časů
Slunce, seno a pár facek
Strašidlo cantervillské (TV film)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
1987 Anděl svádí ďábla
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Papilio
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1985 Jako jed
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
1984 Co je vám, doktore?
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Jára Cimrman ležící, spící
Naši furianti (divadelní záznam)
Slavnosti sněženek
Slunce, seno, jahody
1982 Hamlet (divadelní záznam)
1981 Upír z Feratu
V podstatě jsme normální
1980 Karline manželstvá
Postřižiny
Vrchní, prchni
1979 Julek
1978 Báječní muži s klikou
Kulový blesk
1977 Parádní číslo (TV film)
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1973 Tajemství zlatého Buddhy
1968 Vo modrým ptáčku (TV film)

Dokumentární

2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Být, či nebýt? (TV film)

TV pořady

1997 Cimrmani (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace