foto

Jiří Pecha

  • nar. 12.11.1944 (71 let)
    Třebíč, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Pecha se narodil v listopadu 1944 v Třebíči v rodině divadelních ochotníků. Rodiče ho spolu s bratrem Františkem pravidelně brali na svá představení a od 2. třídy základní školy chlapci dokonce dostávali dětské role. Mimo ochotničení se během školy Jiří věnoval intenzivně i sportu. Závodně běhal a hrál českou házenou. Vyučil se automechanikem, ale o poznání víc než autodílna ho lákalo jeviště. Při talentových zkouškách natolik zaujal komisi, že byl pod podmínkou, že si dodatečně dodělá maturitu, přijat na divadelní fakultu JAMU v Brně. Slib sice nedodržel, školu ale úspěšně dokončil.

Na JAMU se seznámil s Bolkem Polívkou, který do školy přišel, když Pechovi zbýval jediný rok studia. Během této krátké doby vzniklo ale velké přátelství, které výrazně ovlivnilo Pechův profesní život. Polívka se stal jeho nejčastějším hereckým partnerem a věrným společníkem v řadě recesí a aktivit. Na JAMU vzniklo z popudu profesorů divadlo Husa na provázku a Pecha stál u jeho zrodu. Prošel sice angažmá v divadle Večerní Brno a ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, ale už v roce 1972 definitivně zakotvil v Divadle na provázku a odehrál zde svá zásadní představení. K vrcholům jeho divadelního herectví patří ztvárnění titulní role v Shakespearově dramatu Král Lear a v komediální hříčce Babička - fetišistická revue. Za tuto hru obdržel ocenění Nadace Alfreda Radoka. Známé je rovněž jeho divadlo jednoho herce Nejsem svůj pes.

I když Pecha patřil k výrazným hercům jihomoravského regionu, do televize a filmu pronikal jen s velkými obtížemi. Na televizní obrazovce se poprvé objevil v roce 1973 v pohádce brněnského studia KAZISVĚTI, ve filmu až o 5 let později, když jej Vladimír Sís spolu s dalšími herci Divadla na provázku obsadil do filmového zpracování divadelního představení BALADA PRO BANDITU. Pecha si zahrál velitele četníků. V 80. a 90. letech se herec postupně stal představitelem svérázných vedlejších postaviček, především v projektech svého úspěšného kamaráda Bolka Polívky (hajný ve snímku ŠAŠEK A KRÁLOVNA, anděl v DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG), do obecnějšího povědomí diváků se zapsal zejména díky zábavnému pořadu MANÉŽ BOLKA POLÍVKY z konce 80. let. Další role získával v souvislosti s aktivitami Divadla na provázku. Fanoušci si Jiřího Pechu spojují nejčastěji se seriálem BYLO NÁS PĚT, kde si zahrál starého Zilvara z chudobince, nebo s pohádkou LOTRANDO A ZUBEJDA, kde se objevil jako starý Lotrando. V posledních letech začala herectví Jiřího Pechy více využívat Česká televize, i když znovu pouze ve vedlejších rolích.

Jiří Pecha je podruhé ženatý, když z prvního manželství ukončeného rozvodem má dceru, která žije v Austrálii. Se svou druhou ženou Janou má dvě dcery. Vedle Bolka Polívky za své blízké přátele považuje Miroslava Donutila a Arnošta Goldflama. Pojí se k němu přezdívka Peca jako zkratka slova pecivál, což pochází z dob vysokoškolských studií, kdy nepatřil k nejpilnějším žákům. Zajímavostí je rovněž Pechova znalost brněnského slangu zvaného hantec, díky kterému se objevil v několika reklamách. Odbornou kritikou je Pecha považován za instinktivně až živočišně hrajícího herce se širokým rejstříkem od ryze komediálních kreací až k dramaticky vyhraněné látce. Ve volném čase si rád zahraje kulečník.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Klaun (divadelní záznam)
2017 Don Quijote v Čechách
2016 Akvabely
Anděl Páně 2
2015 Babovřesky 3
Stopy života - Duch silnic (TV film)
2014 Babovřesky 2
Dědictví aneb Kurva se neříká
2013 Babovřesky
Kovář z Podlesí
Sněžný drak (TV film)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
2012 Setkání s hvězdou: Boleslav Polívka (TV film)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2009 Les mrtvých (TV film)
Peklo s princeznou
2007 Český Honza (TV film)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
Svatba na bitevním poli
Trapasy (TV seriál)
2005 Anděl Páně
Dobrá čtvrť (TV seriál)
Krysáci (TV seriál)
O ševci Ondrovi a komtesce Jůlince (TV film)
Revizor (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Návrat pana Pazderky
Pískovna (TV film)
Redakce (TV seriál)
To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle (TV film)
2003 Janek nad Janky (TV film)
Nuda v Brně
Pupendo
2002 Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda (TV film)
Černý slzy (TV film)
Labyrint světa a lusthaus srdce (divadelní záznam)
Richard III. (divadelní záznam)
2001 Boží soud (studentský film)
Kruh
Na cestě (studentský film)
Svatá noc (TV film)
Vyhnání z ráje
2000 Krajinka
Musíme si pomáhat
1999 Eliška má ráda divočinu
Komu zvoní hrana (TV film)
O bojácném Floriánkovi (TV film)
Píseň o lítosti (TV film)
1998 Převeliké klanění právě narozenému Jezulátku aneb Betlém (TV film)
Silná jako smrt (TV film)
Vašek Nešika a Šikulka Šikovná (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Do nebíčka
O Držgrešlovi a Drždukátovi (TV film)
Stůj, nebo se netrefím!
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Lotrando a Zubejda
Maryša (divadelní záznam)
Požírač medvědů (TV film)
Zapomenuté světlo
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1993 Racek (TV film)
1992 Bydlela v hotelu U Andělů (TV film)
Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
1991 O líné Pepině, Vojtovi a sedmi raraších (TV film)
1990 Koncert V... (divadelní záznam)
1988 Experiment profesora Rousse (TV film)
Nejsem svůj pes (divadelní záznam)
Štek
1987 Šašek a královna
1985 Čarovné dědictví
Poslední žertík (TV film)
Šahrazád (TV film)
Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Divočák (TV film)
Hele, on letí!
Vrah (TV film)
Zelený ptáček (TV film)
1983 Dlouhý čas loučení (TV film)
Hrom do kapelníka (TV film)
O chytrém šachovi (TV film)
1982 Archimédův bod (TV film)
Horí (TV film)
Šťastný domov (TV film)
1981 Dřevěné království (TV film)
Kalamita
Poslední leč
Svatba (divadelní záznam)
1980 Commedia del arte (divadelní záznam)
1979 Kdo chytá štěstí za pačesy (TV film)
1978 Balada pro banditu
Búrajú starú pec (TV film)
1975 Pezza versus Čorba (divadelní záznam)
Potulné pohádkové divadlo (TV film)
Tango (TV film)
1973 Kazisvěti (TV film)

Dokumentární

2015 Tajemství Bolka Polívky (TV film)
2010 13. komnata Jiřího Pechy (TV film)
2005 Jiří Pecha, herec (TV film)
2003 Je to krásné, když vám přes noc vyroste na zahrádce cirkus (TV film)
2001 Cirkus pluje nocí jako karnevalová loď
Proměny povahy tragického hrdiny (TV film)

TV pořady

2012 Český lev 2011 (TV pořad)
2003 Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
2000 Miss tisíciletí (TV pořad)
1999 Skopičiny (TV pořad)
1998 Miroslav Donutil v Baráčnické rychtě (TV pořad)
Nádherná léta na Provázku (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1992 To byl Franta Kocourek (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1984 Zpívánky (TV pořad)
1983 Písničky Divadla na Provázku (TV pořad)
Prosím, nakresli mi beránka (TV pořad)
1972 Veselá je dědina (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1981 Poslední leč - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace