Reklama

Reklama

Snímek je inspirován skutečnými událostmi. V roce 1947 se botswanský král Seretse Khama setkal s londýnskou úřednicí Ruth Williamsovou. Okamžitě mezi nimi přeskočila jiskra. Ona byla okouzlena jeho vizí lepšího světa, on zase ohromen její ochotou se s touto vizí ztotožnit. Oba si navzájem připadali rovnoprávní v důsledku společenských otřesů, které následovaly po válce. Přestože byli stvořeni jeden pro druhého, proti jejich zasnoubení se postavily nejen jejich rodiny, ale i britská a hlavně jihoafrická vláda. Ta totiž nedávno zavedla politiku apartheidu a představa, že sousední zemi bude vládnout rasově smíšený pár, pro ni byla zcela nepřijatelná. Jihoafrická republika začala Británii vyhrožovat – buď dvojici zhatí jejich plány, nebo jí bude odepřen přístup k jihoafrickému uranu a zlatu a zároveň bude čelit riziku, že Jihoafrická republika napadne Botswanu. I přes obrovský tlak, kterému byli vystaveni, se Seretse a Ruth nikdy nenechali zlomit – za svoji lásku bojovali na každém kroku této strastiplné cesty a tím změnili svůj národ a inspirovali celý svět. (HBO Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (18)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší z milióna rasovo motivovaných filmov, tentokrát pre zmenu z väčšej časti z prostredia Afriky, čo je príjemná zmena. Dozvieme sa tu aj o rasistickom a dobyvateľskom anglickom impériu a aj o tom, aká bol v skutočnosti Churchill sviňa.. (na ktorú sa aj v skutočnosti podobal, čo je divná náhoda). Rosamund Pike žiari, ako v každom filme. Hudba síce nenápadná ale príjemná dobová zo 40.rokov minulého storočia. Dobové kostýmy a automobily tiež na jednotku, čo si ja osobne vždy vážim, pretože som milovníkom filmov z tohto prostredia, obzvlášť keď si dajú záležať na vizuál filmu. Stopáž je veľmi dlhá a práve tento fakt filmu škodí, aj keď je to zaujímavý a pravdivý príbeh, ktorý si zaslúži vyrozprávať. Film je ale nevyrovnaný - začiatok zaujme - koncom filmu je to len politické naťahovanie a človeka už ani nezaujíma, ako to dopadne. Každopádne pre mňa príjemná zmena, pozerať sa na film z prostredia konca 40tych rokov zasadeného do Afriky. ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

3,5/5. Film to není špatný, ale něco tomu zkrátka chybělo. Nemůžu se zbavit pocitu, že za všechno může trailer, který obsahuje úplně všechno podstatné, včetně nejdůležitějších momentů. Když pak sledujete film a v každé zásadní scéně dopředu víte, jaká slova budou následovat, je něco špatně a horko těžko se z toho vykřesává nějaký pořádný filmový zážitek. Na jedno zhlédnutí OK, ale brzo celý film pustíte z hlavy. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková milá pohádka o tom, jak jeden černo-bílý pár prosadil svou lásku navzdory všem, málem tím položil britskou ekonomiku a udělal z Botswany jeden z nejstabilnějších států Afriky. Působí to trošku naivně a také to naivně natočené je, ale na druhou stranu není to zase tak daleko od pravdy. Celý film je samozřejmě prodchnutý rasismem, protože o něm to koneckonců je, ale tím, že se zamilovaná dvojice nelíbí žádné ze stran, neleze to tolik na nervy. Navíc britské kultivovaně povýšenecké předsudky působí z filmařského hlediska přijatelněji, než ty hrubě násilné americké. Větší výhrady nemám ani k hercům, takže i když se nejedná o nic nezapomenutelného, je to určitě důstojná adaptace příběhu, který stojí za připomenutí. 65% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak může být rasismus překonán a ještě z toho vyroste celkem silná africká země. Ano, je to vlastně taková pohádka, i když místy docela drsná, ale ten happy end z toho tak křičí, až to pěkné není. Hercům se ale musí nechat, že svoje party zvládli a jsou uvěřitelní, a to jak Rosamund Pike, tak i David Oyelowo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh, ale velice průměrný film. Jakoby se nemohl rozhodnout mezi osobní a politickou linkou překvapivého manželství, které zpočátku kromě snoubenců nevítal vůbec nikdo - rodiče, Britové ani Afričané. Podle mě větší propracovanost politické linky by snímku prospěla. I citová část byla spíš ilustrativní a plná klišé, než že by nabídla silné emoce. SHRNUTÍ: Když ti do manželství kecá i britská, jihoafrická a botswanská vláda. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho filmovanie, ktoré trvalo zhruba dva mesiace, prebiehalo na autentických miestach vo Veľkej Británii a africkej Botswane. (MikaelSVK)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama