Reklama

Reklama

Snímek je inspirován skutečnými událostmi. V roce 1947 se botswanský král Seretse Khama setkal s londýnskou úřednicí Ruth Williamsovou. Okamžitě mezi nimi přeskočila jiskra. Ona byla okouzlena jeho vizí lepšího světa, on zase ohromen její ochotou se s touto vizí ztotožnit. Oba si navzájem připadali rovnoprávní v důsledku společenských otřesů, které následovaly po válce. Přestože byli stvořeni jeden pro druhého, proti jejich zasnoubení se postavily nejen jejich rodiny, ale i britská a hlavně jihoafrická vláda. Ta totiž nedávno zavedla politiku apartheidu a představa, že sousední zemi bude vládnout rasově smíšený pár, pro ni byla zcela nepřijatelná. Jihoafrická republika začala Británii vyhrožovat – buď dvojici zhatí jejich plány, nebo jí bude odepřen přístup k jihoafrickému uranu a zlatu a zároveň bude čelit riziku, že Jihoafrická republika napadne Botswanu. I přes obrovský tlak, kterému byli vystaveni, se Seretse a Ruth nikdy nenechali zlomit – za svoji lásku bojovali na každém kroku této strastiplné cesty a tím změnili svůj národ a inspirovali celý svět. (HBO Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (18)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh, ale velice průměrný film. Jakoby se nemohl rozhodnout mezi osobní a politickou linkou překvapivého manželství, které zpočátku kromě snoubenců nevítal vůbec nikdo - rodiče, Britové ani Afričané. Podle mě větší propracovanost politické linky by snímku prospěla. I citová část byla spíš ilustrativní a plná klišé, než že by nabídla silné emoce. SHRNUTÍ: Když ti do manželství kecá i britská, jihoafrická a botswanská vláda. ()

Pierre95 

všechny recenze uživatele

Pěkný a dojemný film o pravé lásce a kousku světové historie. Jsem zase o něco chytřejší. Kdo má rád filmy dle skutečných událostí, neměl by si tento film nechat ujít a alespoň každý by se měl na film alespoň jednou podívat. Pátá hvězda je za krásnou a talentovanou Rosamund Pike a podíl Česka na tomhle filmu. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mám dojem, že většině komentujícíh ušlo, že je film točen podle skutečnosti. Krátce po válce ještě stále byla Británie impériem (na rozdíl od toho čím je nyní a to se od ní ještě brzy odtrhne Skotsko..) a držela si vliv ve svých koloniích. Pod svým mandátem měla i Palestinu a zcela samozřejmě z tohoto titulu rozhodovala o tom co se kde bude dít hlavně aby to bylo ve prospěch koruny. Potřeby zemiček byly vnímány až pak. Ve filmu to bylo skvěle řečeno Seretsemu toho času internovaného v Londýně Sirem Alistairem Canningem: ,,vyhlásíme přímou správu Bečuánska, přičemž se oblastní komisař Lancaster stane státním správcem. Vznikne i kmenová rada, aby vaši lidé měli jistý vliv na naše řízení vašich záležitostí''..:-) !!! Z toho je myslím zřejmé vše. Ten příběh o bílé Angličance a černém králi a vládci zemičky uprostřed Afriky zní opravdu až neuvěřitelně. Neuvěřitelný je o to více, že poválečná doba byla dobou dekolonizací a usilování nejedné kolonie o nezávislost. V JAR začal tvrdý apartheid a do toho si černoch přiveze ke svému kmeni bělošku... Musela to být od Ruth Williamsové neskutečná odvaha a věřím, že v Anglii z toho šíleli. Zdá se to tedy jako taková pohádka, navíc s dobrým koncem. Dnešní Botswana patří v Africe k těm bohatším zemím a měla opravdu velkou výhodu v tom jak Seretse Khama úspěšně spojil úctu k tradicím s demokratickým systémem západního střihu. Velkou pomocí mu byla velká naleziště diamantů, to se pak hned lépe vládne. Škoda, že se podobný zázrak nekonal v ostatních zemích Afriky. Ze sousední Rhodésie (dnešní Zimbabwe) je zkrachovalá země, která dříve exportovala a nebýt mezidnárodní pomoci jsou tam dnes hladomory. Podobně jsou na tom i ostatní státy kde po odchodu (nebo přímo vyhnání) bílých došlo ke zhroucení ekonomik, státním převratům a bídě. Netvrdím, že se bílý muž choval v těchto zemích k původnímu obyvatelstvu vždy slušně, dokonce že je nevykořisťoval... Ale jak to tak vypadá Afričané si sami vládnout neumí. Nízká životní úroveň a vysoká porodnost je pak žene hledat si štěstí jinde, třeba v Evropě. Film byl úžasný, Rosamunde Pike krásou předčila Ruth o několik řádů. Sympaticky hrál i David Oyelovo, který svému vzoru jako by z oka vypadl a Jack Davenport coby prototyp Brita se skvěle zhostil fiktivní postavy Sira Canninga (fiktivní postava byl i Lancaster). Dávám tedy za 5 LP s jazzem. * * * * * ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Hezký a zajímavý příběh, který se na plátna určitě podívat měl. Pike i Oyelowo svými výkony rozhodně neukazují nic jiného než poctu svým předlohám z reálného života, ale občas je to takové "obyčejné" a prostě neslané nesladké drama. Belle se mi od Ammy Asante rozhodně líbila více. Každopádně si cením filmu za jeho sociální důležitost, ta tematika této režisérce evidentně velmi sedí. ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

3,5/5. Film to není špatný, ale něco tomu zkrátka chybělo. Nemůžu se zbavit pocitu, že za všechno může trailer, který obsahuje úplně všechno podstatné, včetně nejdůležitějších momentů. Když pak sledujete film a v každé zásadní scéně dopředu víte, jaká slova budou následovat, je něco špatně a horko těžko se z toho vykřesává nějaký pořádný filmový zážitek. Na jedno zhlédnutí OK, ale brzo celý film pustíte z hlavy. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho filmovanie, ktoré trvalo zhruba dva mesiace, prebiehalo na autentických miestach vo Veľkej Británii a africkej Botswane. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama