Reklama

Reklama

Zaklínač - Série 1

(série)
Trailer 3
USA / Polsko, 2019, 7 h 57 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (225)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, kvalitou hodně nevyrovnaný zážitek. Na jedné straně přehledně nasnímané souboje (není jich mnoho) a charismatický Cavill, na straně druhé levný vizuál, iritující herecké výkony a on i ten příběh, je poměrně slušná blbost, všechny ty kecy typu: ´ta holka je tvůj osud´ ´osudu neutečeš´ ´co je spojené osudem, si cestu k sobě vždy najde´ uff vrcholem byl ten ´zákon překvapení´ :Prastaré právo zaklínačů požádat člověka v nouzi (obvykle otec rodiny mimo domov), který potřeboval pomoci, o "věc, která mu (t.j. otci) patří a o které dosud neví, že mu patří". Řízením osudu byl danou věcí téměř vždy syn dotyčného, který se později musel stát zaklínačským učedníkem. Pokud otec syna odmítl vydat, zaklínač nic nenamítal; později však potkala rodinu (bez zaklínačova přičinění) opravdu strašná pohroma. (tolik ofiko citace z Witcher fandom wiki) A příklad v seriálu: Královna potřebuje provdat princeznu, uspořádá ples a pozve prince z celého království, náhodou/řízením osudu je na plese i Geralt. Princové jeden po druhém předstupují před královnu a nárokují si princeznu. Poslední předstoupí rytíř v helmě, odmítá ji sundat, říká, že to bude překvápko až po svatbě. Královna ho donutí, k sundání helmy a my vidíme, že se pod ní skrývá nelidská tvář. Rytíř je antropomorfní ježek. Princezna ježka miluje, jak se dozvídáme, královně se to nelíbí, princezně se nelíbí královnina nelibost, načež použije kouzlo -to jsme netušili, že má takový skill- vyletí s ježkem ke stropu kde se chvíli kroutí a upřeně na sebe civí. Kolem je hrozný čurbes, Geralt, jako jediný ho zastaví, mladí milenci sletí dolů. Královně dojde, že se mýlila, požehná jim a všechno se zdá být v cajku. Geralt odchází, ježek ho zastaví, prý je jeho dlužníkem a splní mu cokoliv Zaklínač, nic nechce ale jak ježek naléhá, řekne Geralt ´zákon překvapení !´ Princezna se poblije, páč je těhotná ..s Geraltem :D To nevymyslíš ! :) Zlatá Hra o Trůny. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Geralt je dobrej. Vlastně celej casting mi celkem pasoval, jakkoli Yennefer bych si asi představoval hranou víc sebevědomě. Ale to je otázka tvůrčí licence v procesu adaptace, takže cajk. Námitku mám jen dvojí: 1) Celý seriál působí tak nějak lacině. Není to ten druh lacinosti, jako když jsem sledoval kdysi polskou adaptaci, kde Geralt bojuje v prvním dílu s provazem v bažině, ale přece jenom bych od Netflixu čekal o něco lepší vizuální a speciální efekty. 2) A pak je tu scénář. Tvůrcům se sice zdařilo poměrně dobře propojit děj ságy s povídkami - a přiznám se, příjemně mě překvapila ta hra s časovými liniemi - ale ke konkrétním epizodám jsem o kus kritičtější. Někde chybí příběhu větší drive a osudovost (čtvrtá epizoda s Ježkem), někde jsou problémem prkenné, vševysvětlující dialogy (to se týká hlavně slovních výměn mezi Yennefer a Geraltem, kdy hlavní hrdina vždycky přepne z módu zachmuřeného drsňáka do polohy "potřebuju ti říct, jak moc tě miluju a jak nemůžu žít bez tebe"). Zatím nejsem přesvědčený, ale šanci tomu ještě dám. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre fanúšikov či už knižnej alebo hernej predlohy je seriál nepochybne sklamaním. Nielen výber Henryho Cavilla do úlohy Geralta z Rivie ale aj protagonista Marigolda či Mišilova skrátka svoje úlohy príliš nezvládali, ale to by nebol jediný problém prvej série. Epizódy, v ktorých sa autori držia knižnej predlohy sú zvládnutné viac ako dobre ( na motívy príbehov poslední želáni či Hranice možnosti z druhej knihy Meč osudu), ale v dejovej línii ktorá je aj v samotnej knihe obsiahnutá iba strohým spôsobom skrátka trochu strácajú niť, respektíve ju rozvíjajú dosť nešťastným spôsobom. Celkovo sa nedočkáme ani nijako výnimočne epických zobrazení jednotlivých osád, v ktorých sa dej odohráva (ani mestá nie sú bohužiaľ výnimkou), príšery by mohli mať tiež o niečo lepšiu grafiku ale najmä Geralt by nemusel celú sériu dostávať na frak a možno by nezaškodilo ani trochu viac vedľajších príbehov (osobne ma aj v knihe aj v hre bavily viac príbehy/questy mimo hlavnú dejovú líniu). Tábor fanúšikov sa zrejme rozdelí na dve skupiny - spokojnú, ktorá doteraz netušila kto je Geralt z Rivie a sklamanú, ktorá ho pozná lepšie ako seba. Svedčí o tom aj skóre na Rotten Tomatoes, kde to je 57% od kritikov versus 87% od divákov. Ostáva veriť, že druhá séria sa vydarí o poznanie lepšie. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho sklamanie a pre ďalšieho spokojnosť. Predlohu som nečítal, nakoľko som prešiel hru divoký hon a načrtol dvojku tak do detailu witchera nepoznám. Hlavný herec Geralta mohol byt lepší, a keď už tak mohol byť na scéne viac času. Ďalej nevýrazne postavy hlavne vďaka obsadeniu, Ciri a Triss. Yennefer bola fajn. Marigolda a jeho piesne v češtine radšej fakt nekomentujem. Určite pridu aj ďalšie série a budú o čosi lepšie, aspoň dúfam. 4* ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč nás Lauren S. Hissrich během příprav seriálu tolik strašila?! Zaklínač se totiž nakonec nad očekávání povedl. Předlohu sice neadaptuje úplně přesně (proč by taky měl…), využívá ji ale dostatečně, občas i doslovně používá její obzvlášť povedené repliky. Vypráví v dobře zvolené struktuře třech časových rovin pro tři hlavní postavy, díky čemuž můžeme zároveň sledovat původ Yennefer a Ciri a zápletky z povídek s Geraltem. Tato nechronologičnost není hned zpočátku zřejmá, čtenáři zde budou ve výhodě, pozorný divák se ovšem nebude ztrácet i bez znalosti knih. Je ale pravda, že některé povídky vzal seriál až příliš rychle a v závěrečných epizodách řada nevygradovala tak dobře, jak by měla. Henry Cavill obecně možná nemá obrovský výrazový rejstřík, Geralta ale zvládá výborně a herecké schopnosti dorovnává obrovským zápalem a porozuměním zdrojovému materiálu. U Ciri a Yennefer nakonec také nebyl důvod k obavám. A Joey Batey jako Marigold, ač třeba na statických fotkách ze středověkého okolí poněkud vyčnívá, jakmile začne mluvit nebo dokonce zpívat, je skvělý. Přešlapem se tak ukazuje jen Triss a pár vedlejších postav (dryády jsou ale úplně v pohodě). Seriál se může chlubit nádhernou výpravou (jen s výjimkou vysmívané nilfgaardské zbroje). Fantastický soundtrack s důrazem na struny a smyčce využívá i středověké a renesanční nástroje (loutna, niněra a mnohé další), což mu oproti klasickému orchestru dodává kromě „dobové“ atmosféry i dojem určité neučesanosti, drsnosti. A Geraltovy bojové scény nabízí vynikající choreografii s mečem. Jen těch scén pohříchu není zas tak moc a ta asi nejlepší je hned v první epizodě. I přes některé výtky jsem zkrátka se Zaklínačem nadmíru spokojen. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (67)

  • Pokud bereme videoherní sérii „Zaklínač“ jako kánonickou, je dračím mládětem, jehož vejce se Borch snaží zachránit, Saesenthessis, též známá jako Saskia Drakobijka, která je jednou z hlavních postav hry „Zaklínač 2: Vrahové králů“ (přesněji Iorvethovy cesty, kterou si hráč může vybrat). (vojtaruzek)
  • První série stála společnost Netflix 70 až 80 milionů amerických dolarů. (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama