Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

Toj 

všechny recenze uživatele

Aneb jak jsem si nakonec potvrdil, že mi u westernu (který jako žánr vlastně nemusím), sedí mnohem víc Ford, než Hawks... Slabší i než pozdější Rio Bravo, ale charakter hlavní ženské postavy mi přišel téměř identický. Problémem je možná stopáž, příliš se toho neděje, film mě neudrží mě v napětí.. A tak na filmu zůstává nakonec nejzajímavější samotný začátek a konec.. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...teče tudy. Divoce, drsně i tiše v ní proudí osudy. Karavana "kovbojů" putuje podél i přes ni, prodat stádo, získat oba její břehy, usídlit se na úrodném kusu území. Občas se někdo nepohodlný, s neposlušnou krví, odpojí. Červená řeka rozděluje spravedlivě, stejným dílem. Chvála vám, být dobrými přáteli, rovnocennými sousedy. Chvála vám, být "otcem a synem." Kdo by odolal neobdařit fešného kralevice westernového dešťovým polibkem? ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Skupina chlápků zanedbávající hygienu putuje na koních a s obrovským stádem dobytka z jednoho konce Ameriky na druhý. Celkem tisíc mil pojedou skoro sto dní, více než dvě hodiny filmového času, budou pronášet odporně patetické dialogy a sem tam střelbou pročistí vlastní řady – máte na něco podobného dostatečně odolné nervy? Pokud ano, čtěte dál, Červená řeka patří ve westernovém žánru k tomu lepšímu. Zásluhu na tom má hlavně režie Howarda Hawkse, díky které této pohádce o „otcích současné Ameriky“, odpustíte zdůrazňování právě těch prvků, které většinu lidí na westernech nejvíce iritují. Pro některé scény by nebyla škoda slova „akční“, a mnoho a mnoho minut záběrů na valící se stádo (dobytka, tedy krav a volů) je vzrušující. Hawks na základech Vzpoury na lodi Bounty vystavěl skoro až dojemný příběh o nefalšovaném mužském přátelství. John Wayne nehraje stoprocentního klaďase, tudíž je docela snesitelný, Montgomery Clift je mu pak schopným protějškem. 80% ()

swed 

všechny recenze uživatele

Stovky krav (na ty údajné tisíce jsem neskočil), desítky kovbojů a nemálo westernových stereotypů. "Červená řeka" se nijak nevymyká z ostatní různorodé tvorby Howarda Hawkse - je to spolehlivě natočená žánrová podívaná, ve které mi chybí výraznější režisérský rukopis či nějaká geniální scéna. Tím se Hawks liší od ostatních režisérských mistrů, jakými byli Hitchcock, Wilder nebo například podobně žánrově rozptýlený Wyler, jejichž filmy budou v mých očích vždy stát o něco výše. 8/10 ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

s týmito naozaj starými a pritom nepochybne hodnotnými westernami je to komplikované.... je to ako sledovať vrcholnú tvorbu stalinskej éry, kde sa človek snaží povzniesť nad ideológiu a byť objektívny..... maskulínne machovstvo podčiarkované vždy presnou muškou a cigaretami (sranda, že nikde som žiadneho cowboya nevidel si šúlať bágo, a pritom automaticky rolované cigarety sa objavili na trhu až v 1913 - Camel), patetické dialógy a monológy o spravodlivosti, hrdosti, priam megalomanské vnímanie všetkého ako výzvy - challenge, až neznesiteľná adorácia priebojnosti, životaschopnosti a sily, to všetko mi vadí asi rovnako ako sa pozerať na frenetické nadšenie a stádovitosť komunistických kolchozníkov alebo patetické ódy na totalitu, diktátorov a traktory..... oboje mi pripadá ako druh propagandy na vlastnú "way of life".... a napriek tomu, tak ako málokto dokáže odhodiť diela Ejzenštejna alebo Dovženka ako ideologický a dobový prežitok, tak isto máloktorí diváci (snáď iba zarputilí antiamerikanisti) nevidia aj vo filmoch Hawksa alebo Forda to, čo presahuje ich ideologické alebo dobové ukotvenie.... osobne, o takmer 10 rokov starší Stagecoach sa mi páčil ešte viac, ale v tomto Hawksovom počine, ktorý stavia na dobrom námete podchytenom skvelou ústrednou dvojicou je zase viac psychológie (človek vníma postupné "zhusťovanie atmosféry" v parte, stále viac sporov s "veliteľom", jeho tvrdošijnú, až bláznovsky neústupnú povahu, no zároveň aj pragmatickú túžbu dosiahnuť vytýčený cieľ za každú cenu - tak ako ho život naučil) a "masívnych scén" (zábery na tie stáda dobytka mali v sebe "elektrizujúci náboj" - tuším sa zo mňa stáva redneck :-) ...dokonca som ten film - naozaj iba náhodou - sledoval v klasickej flanelovej košeli "made in Oklahoma" :) .... P.S. aj keď cítim k priekopníckym filmom náležitú úctu, farba a širokouhlá kamera svedčia neskorším westernom oveľa viac ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut snímek 5. nejlepším westernem v historii. [Zdroj: afi.com] (vyfuk)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Chsiholm Trail", který napsal Borden Chase. (Hans.)
  • Po dokončení filmu dal Howard Hawks Johnu Waynovi přezku k opasku s logem Červené řeky a Wayne tuto přezku nosí později ve filmu El Dorado. (facojurka)

Reklama

Reklama