Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediální seriál z města Most. Luděk Říha (M. Hofmann) žije v polorozpadlém domě po tátovi. Na jeho opravu nemá peníze a popravdě ani chuť. Dluží šéfovi místního podsvětí Romanovi (L. Noha), jeho bývalá žena Ilona (J. Čvančarová) si vzala Němce a syn Tonda (F. Červenka) se za něho stydí. Navíc ho vyhodili z práce. Jedinou jistotou je pro Luďka hospoda Severka a kamarádi v ní. Majitel hospody „jen pro bílé“ Eda (M. Isteník), exkomunikovaný farář (C. Drozda) toužící po tom, aby otočili přesunutý kostel, který by mohl být znovu vysvěcen, trvale nezaměstnaný Čočkin (V. Škultéty), věřící, že díky svým podnikatelským nápadům jednou opravdu zbohatne a Róm Franta (Z. Godla), jediný, který za útratu u Edy má čím zaplatit. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

honajz

Já vím, jak se to píše, já narážím na to, že ten zápis v případě zdali/zda-li není otázkou pravopisu. Když to někdo napíše chybně, jako v jeho případě, není to kvůli pravopisu. 

 

U vás/Vás to má správně, protože vás/Vás je na pisateli a tady nešlo ani o dopis, takže je na něm, kterou z variant zvolí, nemusí se vůbec řídit pravidly.

Uživatel Castrator smazal svůj příspěvek.

Uživatel Castrator smazal svůj příspěvek.

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

Nevíte někdo jméno herce, kterej Luďka na začátku vyrazil ?

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Dost překvapivá optika, pro mne. Ale jestli si budu Most! někdy opakovat (3. a 4. díl by za to určitě stály), zkusím to tam chytat, mohlo by to být fajn.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Tím „posledním" jsem myslel 4. díl (viz moje hodnocení jednotlivých dílů). Ale to je asi jedno.  ___ Odtajemnit? No, to nevím, jestli se mi povede. Víš jak je to se zhmotňováním nejasných pocitů. SPOJELRY!!! Chtěl jsem tím jen říct, že na chvílii, nechce se mi tu chvíli veřejně konkretizovat, jsem měl pocit, jako by si ty dialogy sedly asi jako by si je vyměňovali Šebánek s Husákem. 

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Já jsem to viděl až včera. Je to mazec. Naivita vyjadřovaných postojů dosáhla svého dna (zvláště Ilonin názor na vzdělání vlastního potomka), ale mám pocit, že to sem prostě patří. Křížová cesta a závěrečná scéna skvost. A vůbec všechny ty scény u dveří Luďanova domu. Četl jsem tvůj komentář. Můžeš ho nějak odtajemnit?  

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Nevím, jestli mi to budeš věřit, ale já na těch postavách, které jmenuješ, nevidím nic záporného. Leda možná Pavlodáša nese nějakou šifru v tomto smyslu, protože z univezálního fyzikálního, elektrikářského atd. hlediska se předělal(a) z Plus na Minus.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

takže ji může zkusit ožrat a znásilnit, nebo to rovnou na ni vybalí s tím, že ať mu dá, vždyť o nic nejde. Jako soudit, kdo je dobrý a kdo ne, bych počkal, na konec seriálu, ono se může ještě hodně stát a to co se stane, podle mně prověří morálku a kdo jaký je ve skutečnosti.  

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

jako zase pozor jo, Franta podle mně, v příštích dílech, dostane chuť na Dášu. Která podle mně, tím co představuje a co nabízí, furt má chlapský mozek a i tak uvažuje, i když si to nechce přiznat, tak je teoreticky dokonalá partie. Takže buď na ni Franta, něco zkusí a nebo nějaký jiný dobytek, co pracuje v tom autoservisu. 

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Ano, velice velmi to kvituji. Jinak, já už o něco níže za zdůraznil, že z mého pohledu Pavel-Dáša, Luďan, farář, atd. mají v podstatě všichni v sobě něco nejednoznačného, tedy i dobrého (viz 16.1.2019  21:32). Pohříchu to vážně  považuji za jediný klad. 

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Zajisté oceníš, že tě nebudu zahlcovat polemikou s názorem, o kterém mi jen podáváš zprávu. Jen se divím, že někdo může nemilovat a neobdivovat pana pjekéjku, nebo teď Hofmanova Luďana. A jak správně upozorňuje Bluntman, Pavlodáša je tak pozitivní, že už ani pozitivnější být nemůže.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Hlavně je ten požadavek naprostý blábol z kategorie sorelu, míjející podobu a typy postav v quality TV. A ono posouzení je mimo i z toho důvodu, že onen "chlap předělaný na ženskou" je pozitivní postava - aspoň soudě podle prvních dvou epizod, kde je finančně zajištěná, porazí druhé v automobilovém závodě, vypořádá se se šikanou okolí apod. 

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Mne na tom (už) neznepokojuje nic, protože mě to přestalo zajímat, Ale abych tě neodbyl: Mravní výbava postav snad jen potažmo, Hlavně se tu řešil, ne z mého popudu, „vztah tvůrců k postavám" (absence lásky k postavám),  chyběla nějaká „rozšafná" postavička jako v Bouřlivým víně (sic!), atp.  Ale mohu dát slovo autorovi, na ketrého jsem reagoval, abys to nemusel hledat:

 

„Tvrdím, že v jeho seriálech chybí pozitivní postavy (třeba v Mostu jsou hlavními hrdiny nemakačenko, co neplatí za elektřinu, chlap předělaný na ženskou, hospodský kecal apod., v Okresním přeboru snad taky nenajdete kladnou postavu, vše jsou to většinou jen podivné, hloupé nebo vyloženě dementní typy) a chybí v nich určitá láska k představeným lidem. Srovnejme třeba s filmy jako Bouřlivé víno, kde se také někteří Moraváci jeví jako mdlí duchem, ale rovněž zde najdeme chytré a rozšafné lidi, kteří jsou pozitivními a tvůrčími typy." (honajz)

na příspěvěk reagoval Bluntman, Adam Bernau

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Tady se jede mravní charekteristika postav Most!u? Ta mi tedy na um nezišla. Mě spíš znepokojuje jejich všestranný sklon k sitcomovosti (ačkoli proti skutečným sitcomům nic nemám).

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

mibara

Když si uvědomíš, v jaké pozici a stavu tam ten farář je, tak to přesně odpovídá tomu, co píšeš. Že v sev. Čechách nemají o náboženství ani ponětí, tím méně zájem, je známá věc. A že tam ještě před nějakými pěti generacemi bylo jako všude jinde téměř 100% věřících, je známo rovněž. Právě ten přesunutý kostel je dost dobrý moment, proč tam toho ztroskotaného pátera posadit. Až si Novomosťani objednají nějaký seriál o svém regionu, samozřejmě si to mhou nechat poladit výlučně podle toho, co je zajímá.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

honajz

Počkal jsem si s dalšími odpovědí na druhý díl: 

-- z absence tzv. pozitivní postavy nelze nic vyčíst o "vztahu tvůrců k postavám"... napadá mě asi několik desítek filmů. kde to naprosto neplatí, mnohem zajímavější je přece pracovat s nesprávňáckou postavou a nějakou tu příp. slabost pro dobrotu z ní dolovat, než to mít předem nalinkovaný... aspoň pro mě to tak je... 

Dál už SPOJLERY:

-- nevím, proč by Pavel/Dáša nebo cikánský kamarád neměly být v podstatě veskrze pozitivní postavy

-- navíc považuju právě nejednoznačnost postav za jeden z mála z pozitivních rysů seriálu...

(Luďan: je sice totální vejlupek, na druhou stranu nezapomene na sen kamaráda, exkomunikovanýho faráře (který nesdílí) a prostě ho celýmu národu sdělí, protože to chtěl kamarád; zrovna tak  postava faráře, který (narozdíl od Poláků) nevěří doopravdy v Boha, nebo pod vlivem vodky volá po vymítání ďábla z Pavla/Dáši...)

 

Ale jinak, nepatřím k lidem, kteří se plácají radostí přes kolena, uculují, mrkají na mámu (a co já vím, co ještě), ať už si někdo dělá "nekorektně" srandu z cikánů, nebo naopak "korektně" tyhle stereotypy tříští (právě tou nejdnoznačností...), ten seriál, uznávám, není pro mě a už se na něj nebudu dívat. __ V celý tý polemice mi šlo o to, že mi ty uvedený argumenty připadají nablblý. Samozřejmě ne zase až tak nablblý, jako "nápad" experta, který tvůrcům s lejstry ze statistickýho úřadu radí, jakou postava do seriálu vzrazit a nevrazit, to je trochu jiná diagnóza. 

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

honajz

Vzhledem k tomu, že jste se vyhnul odpovědi na všechny mé otázky, tak mi spíše přijde, že problém pochopit psaný text máte vy. Podstatě Vašeho sdělení rozumím, ale je mi jasné, že nemá cenu o něm diskutovat, protože tuto "podstatu" jste zde presentoval již před odvysíláním prvního dílu. Ohledně recenze pana Ryndy. Proč by měl pes kousat? Stěžuje si na stereotypy, aby následně uvedl, že mu chybí více "mrazivé atmosféry severu" (žádá stereotyp). A nakonec přiznal, že po komedii chce víc sociálního dramatu. Jinak se tedy omlouvám, že jsem tuto jinak plodnou diskuzi rozředil reakcí na nepodstatnou maličkost (Vaš komentář k seriálu). 

JohnnyBoy

JohnnyBoy (hodnocení, recenze)

mibara

Právě proto, že "náboženské otázky jsou u občanů Mostu až na úplně posledních místech" nebo, že "v severních Čechách opravdu málokoho zajímají lidé, kteří před rokem 1989 měli nějaké problémy se socialistickým zřízením" nám přišla postava faráře jako zajímavý - byť komediálně zpracovaný - symbol.

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

JohnnyBoy

No a to je právě ono. Postava faráře tam vůbec nemá být, protože náboženské otázky jsou u občanů Mostu až na úplně posledních místech. Místo něj tam například mělo být dvouleté dítě, které je vedeno na exekutorském úřadu jako dlužník, kvůli tomu, že "nezaplatilo" poplatek za popelnice. V tomto státě se dějí neuvěřitelná zvěrstva, a v severních Čechách opravdu málokoho zajímají lidé, kteří před rokem 1989 měli nějaké problémy se socialistickým zřízením. Jinak první díl se mi moc líbil, až do chvíle, kdy přijde hlavní hrdina s mraženou pizzou do hospody, od té chvíle už to ztrácí tempo.

na příspěvěk reagoval JohnnyBoy, Adam Bernau

JohnnyBoy

JohnnyBoy (hodnocení, recenze)

mibara

Souhlasím s Vámi, že lidé na Mostecku mají tendenci na komunismus s nostalgií a v dobrém vzpomínat. Nicméně v tomto případě jde o postavu faráře. Duchovní to za minulého režimu neměli lehké, obzvlášť v regionech. Duchovní tedy nemají potřebu na dobu komunismu v dobrém nostalgicky vzpomínat. Také si myslím, že farář na komunisty v té hospodě nenadává, pouze konstatuje, že nešikovně manipulovali s místním kostelem, což je nepopiratelný fakt. Asi jste to přečetl jinak, je to samozřejmě Vaše právo.

Předchozí příspěvek jsem smazal proto, že v něm byly gramatické chyby.

na příspěvěk reagoval mibara

Uživatel JohnnyBoy smazal svůj příspěvek.

Uživatel honajz smazal svůj příspěvek.

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

A proč by si musel dělat vlastní grafy, když už jsou jiné a důvěryhodné k dispozici? Svá tvrzení mibara obhájil a vy se vozíte po podružnostech.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

mibara

ahhh asi se budu muset znovu opakovat, nerad to dělám, ale jelikož jste.....o něco pomalejší, tak opět, nejsou to vaše statistiky, grafy, atd 

na příspěvěk reagoval honajz

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

mibara

neberu, to neni vaše práce, neni tam váš pot, vaše úsilí a snaha, si to udělat sám (myslím ty statistiky, grafy, tabulky atd)   

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

mibara

na tohle sem se neptal a velice šikovaně, jste se vyhnul mé otázce, na kterou jste neodpověděl, takžeee tohle mně nezajímá. Mně zajímá jestli jste v okolí Mostu, Ústí nad Labem, Teplice atd dělal nějakou anketu, jestli máte nějaké statistiky, grafy, tabulky atd. Jenom sem zvědavý :) 

na příspěvěk reagoval mibara, mibara

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

mibara

(17:48) Bože, co to plácáš o té postavě - exkomunikovaného - faráře? Nikdo tě nenutí, abys tu za každou cenu říkal hlouposti, klidně můžeš být z ticha, věř mi, že pak budeš mít mnohem menší ostudu. 

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Manipuluji nepřímou citací? ("Intelektuálská představa buranského humoru mi nikdy moc neseděla.") Za příklady dáváte filmy, nikoli seriály. Navíc z poněkud jiného žánru. Téma může být podobné, ale ten žánr je docela určující. Vy víte, jak to s postavami z Mostu! dopadne?

na příspěvěk reagoval honajz, honajz

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

Splasher

Stále manipulujete: „...který vám nesedí...", „...stěžování...". Co přesně mi vadí, jsem už psal. Přečtěte si Ryndovu recenzi seriálu v Reflexu, píše to samé. Navíc seriál posiluje právě ony stereotypy, jež dnes označujeme za intelektuální konstrukt: bílí jsou v seriálu jen hloupá, sprostá a líná nemakačenka, cikáni jsou milí, hodní a pracovití. K negativním postavám - podívejte se na filmy Aki Kaurismäkiho, jak lze natočit film o lidech z okraje společnosti s lidským pochopením pro tyto postavy, a nikoliv jejich zesměšňováním.

na příspěvěk reagoval JohnnyBoy

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

ony to možná nejsou ani tak vzpomínky na socialismus, jako na kapitalismus. Narážím tím na názor jednoho politologa, že kapitalismus tu byl před rokem 1989. Ono se to totiž dá porovnat s dnešní Čínou, kdy zaměstnanci čínských montoven berou často vyšší mzdy než zaměstnanci montoven v Čechách. Ono je to totiž tím, že české montovny zaměstnávají Mongolce, proto naše platy nesnesou srovnání ani s Čínou, kde je "socialismus" ale všichni mluví o tom, že to je vlastně ryzí kapitalismus.Jsem z České Lípy a tady je Mongolců s prominutím jako sraček, o Ukrajincích nemluvím. Zrovna dnes na netu psali že v našich továrnách pracuje 480.000 cizinců - většinou chudáků z východu a tvoří tak 11% celkové pracovní síly.

na příspěvěk reagoval lupuscanis, Yoshitsune, Yoshitsune

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Přesně tak. V tom případě ovšem nechápu, proč takto vymezujete buranský humor, který Vám nesedí. Který Vám tedy sedí?

 

Rovněž stěžování si na nedostatek kladných postav mi přijde jako zástupný argument. Opravdu byste Most vnímal jinak, kdyby tam byla jedna z postav ryze kladná (například farář)? Někteří tvůrci to tak dělají (hlavně u ženských postav), ale je dost povedených sitkomů (i "buranských"), které mají vyloženě negativní postavy. 

na příspěvěk reagoval honajz

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

Splasher

Vaše otázka je čistě manipulativní. Nikde netvrdím, že existuje nějaká správná představa buranského humoru. 

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

"Intelektuálská představa buranského humoru..." Pěkně zabalená urážka. Pane Lipšanský, můžete zde napsat, která je ta správná představa buranského humoru? A pro jistotu uvést nějaké příklady, aby bylo jasné, jak to myslíte? Děkuji.

na příspěvěk reagoval honajz

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

mibara

"že na Mostecku se na socialismus většinou vzpomíná s láskou a je to region s absolutně největším počtem ateistů".

 

 

si dělal anketu a tak jo ?

na příspěvěk reagoval mibara

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

musím zase jen souhlasit s honajzem, jeho věta: "Tvrdím, že existuje skupina lidí, která se cítí být nadřazenější nad ostatními obyvateli země, a ze svého pocitu nadřazenosti jim radí, co a jak mají dělat, co si myslet a koho volit."

To např. dokazuje v seriálu postava starého faráře, který tam nadává na komunisty, kvůli přemístění kostela a následně se o tom mluví jako o jednom ze 3 nejdůležitějších problémů města Most v kulisách pořadu Pošta pro tebe.

Těm inteligentním asi nemusím říkat, že na Mostecku se na socialismus většinou vzpomíná s láskou a je to region s absolutně největším počtem ateistů.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

honajz

„ve vší slušnosti Vás prosím" ... samozřejmě, že šlo o vyjádření úcty, resp. slušnosti. To se pochopitelně špatně vysvětluje někomu, kdo k diskuzi přistupuje jako k příležitosti praštit názorového oponenta kyjem po hlavě. A takhle je to s každým jedním z tvých tzv. argumentů, které jsi tu uvedl. Mohl bych ti vysvětlit, že pokud jde o kontext, kterého se dovoláváš, šlo o vyjádření postoje, a volba v/V je tak jedině na autorovi textu, svou volbou představu o svém postoji dokresluje. Mám pokračovat? Ne. Nevidím jediný důvod, proč nadále přiživovat jakékoli „grammer nazi" pokusy.  Zvlášť v prostředí, kde se naprosto přirozeně nejen tyká, ale hodně často píše/mluví, jak komu zobák narost. 

na příspěvěk reagoval honajz

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

Castrator

Zdali: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=zdali

A pokud jde o to druhé: "Velká písmena lze v češtině zvolit i pro vyjádření úcty (např. Vy, Váš v korespondenci, Hospodin, Bohorodička, Jeho Excelence). Upozorňujeme, že tvary osobních a přivlastňovacích zájmen Vy, Vám, Váš píšeme jako vyjádření úcty a zdvořilosti v dopise vždy s velkým počátečním písmenem, ať píšeme jednotlivci, několika osobám, nebo kolektivu" - v tomto konkrétním případě skutečně nešlo o vyjádření úcty vzhledem ke kontextu celého textu.

http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=vy&dotaz=Váš&ascii=1#bref3

na příspěvěk reagoval lupuscanis, Castrator, Castrator, Castrator

Reklama

Reklama