Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (361)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky povzbudivy Hallmarkovsky film pre zeny. Ano, film sa obtrie o temy ako je emancipacia zien, rasizmus a segregacia negrov, ale az na jednu vyhrotenu scenu ohladom hajzlov (akoze zachodov) to ma cely cas pohodovu atmosferu bez nejakych na prvy pohlad neriesitelnych konfliktov, ktore by dali hlavnym hrdinkam zabrat. Zakazdym, ked im nejaky biely parchant hodi polena pod nohy, tak hned pridu na riesenie problemu a pomaly ale isto si idu za svojim cielom. Proste pohodicka. Ich rodinne zazemie je tu tiez len do poctu. Nastastie sa vydaril casting, takze tie tri negrice aj ked nie su ziadne krasky, tak su sympaticke. Z casti za to môze aj to, ze dve z nich hraju v mojich oblubenych serialoch. Okrem nich za zmienku stoji uz len Kevin Costner ako klasicky dobrak od kosti, ktory sa v zlomovej vyhrotenej scene s hajzlami zachova samozrejme spravne. A potom ma este vyraznejsiu ulohu Kirsten Dunst ako ta biela mrcha, ktora mozno neciti nenavist k negrom od srdca, ale holt bola tak vychovana. Jim Parsons dokazuje, ze je mimo svojej ulohy z Big Bang Theory nepouzitelny. Vysledkom je taky pohodovy mierne nadpriemerny film, ktory bude na Oscaroch len do poctu. 6/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Viem, že aj keď tomu neveríte, ja proti vám nič nemám.“ – „Verím, že tomu veríte.“ Prišlo, odišlo, neublížilo... nenadchlo. Pokope sa tu stretla fakt dobrá partia hercov. Mužských. Sympaťáci Kevin Costner, Aldis Hodge, Glen Powell, Mareshal Ali a Jim Parsons z Teórie veľkého tresku (no dobre, ten veľký sympaťák nie je). No a to je asi problém, pretože tento film mal byť o troch ženských postavách. Muži ma ale zaujali oveľa viac. Navyše, ústredné babské trio vlastne nie je trio. Dve z nich sú pre dej dosť zbytočné. Hlavná je len jedna z nich a aj tá je riadne nesympatická (Taraji P. Henson). Takže sorry, ale za mňa víťazia chlapi. Nezaujal ma ani rasistický presah, ktorý len raz za čas zatne do živého (etuda s WC). Inak fajn retro atmosféra a tie dve hodiny mi celkom rýchlo ubehli. Ale druhý raz to vidieť nechcem, netúžim a ani nepotrebujem. Povedal by som, že ak vás fascinuje história dobývania vesmíru, môžete si pridať aj štvrtú *. Ale mne sa zdá, že tu ide skôr o históriu rasizmu, než o históriu dobývania kozmu. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Před nominacemi jsem se v těch černošských dramatech trošku ztrácel a Hidden Figures jsem objevil snad úplně naposled (taky je to poslední přírustek, který jsem dohnal před oscarovou nocí). Nejprve musím říci, že když člověk kouká na filmy o nerovnoprávnosti ras, typu skvělého 42 či právě Skrytých čísel, tak se snad ani není čemu divit, že jsou afroameričané poměrně podráždění, jakmile na toto téma přijde řeč. Snímek mne příjemně překvapil svou koukatelností a neotřelostí, kde všechno krásně odýpá. Vlastně mě překvapilo, na jak moc divácký film koukám (v tom nejlepším slova smyslu) a určitě budu za nějaké ocenění rád, i si ho dám znovu v kině, až se český distributor uráčí ho k nám nasadit! Krom hlavní sympatické trojky (U Octavie Spencer jsem nečekal, že to někdy řeknu! Taraji P. Henson je zase naprosto dokonalá a její rage-quit scéna je jednou z nejlepších!) baví hlavně Kevin Costner, kterého je opět radost vidět v těchhle rolích a doufám, že ho ještě nějaké čekají, namísto těch neesonovských akčních (koukám na tebe Three days to kill) a potěší i Jim Parsons, kterému ten Sheldon (zde trošku archetypálně zaslepený hlavní inženýr, kterému natrhne zadek černoška) prostě sedí. Ceny za letošními oscary jsem zahájil tím nejlepším a zakončil taktéž...9/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdybyste byla běloch, chtěla byste být inženýr?" Já tedy nejsem rasista. Jenom nemám rád černochy, cikány a muslimy. Samozřejmě kecám, protože já mám rád všechny ... kteří pracují a neparazitují na systému. Proto jsem byl od začátku na straně těch tří černých myslitelek, ale nebudu se kvůli tomu tvářit, že každý nefachčenko s tunou zlata na krku je pro společnost stejně důležitý. Ale abych se vrátil k filmu, tak jsem holkám přál, aby všichni v NASA čůrali stejnou barvu, aby jim v knihovně půjčili odbornou literaturu a aby jim sympaťák Glenn neshořel v atmosféře. Ono to totiž celé hrálo na city o dost méně, než jsem očekával, americké vlajky taky vlály ve větru poměrně nenásilně a tak jsem si to místo předpokládaného znechucení nakonec docela užil. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre príspevok Alana Touringa k matematike, vrátane odhalenia tajomstva Enigmy, nebolo vôbec dôležité, že bol homosexuál. Pre príspevok troch matematičiek k úspechu premiérového letu Američana do kozmu nebolo vôbec dôležité, že boli Afroameričanky. Ale pre tvorcov Kódu Enigmy a Skrytých čísel bolo dôležité, aký akcent v ich diele bude mať otázka sexuálnej orientácie, resp rasovej segregácie. Pretože to je pre úspech diela kľúčové. Pri nesprávnom dávkovaní sa môže z inakosti rozvinúť dominantná črta diela a vtedy je to zlé. Ani jej podceňovanie v časoch, keď bola homosexualita trestná a rasová segregácia na úrovni, ktorá je pre súčasnú generáciu ťažko predstaviteľná. V Skrytých číslach sa na pílu tlačilo o trochu viac, než bolo potrebné. Dôležité bolo, že aj v tých časoch existovali vedúci zamestnanci, ktorí v záujme splnenia dôležitej úlohy dokázali potlačiť pretrvávajúce rasové klišé. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)
  • John Glenn (Glen Powell) měl ve skutečnosti 41 let během startu, zatímco Powell, měl během natáčení 27 let. (griph)
  • Když John Glenn (Glen Powell) výslovně požadoval, aby Katherine Johnson (Taraji P. Henson) prověřila všechna čísla pro misi Friendship 7 předtím, než odletí, učinil to tak týdny předtím, než se mise ve skutečnosti uskutečnila, ne když se blížilo odpočítávání startu u mysu Canaveral. (BMW12)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama