Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (361)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

70% ... Zábavný film, který mě přes svoji délku nenechal se ani vteřinu nudit, hlavní hrdinky jsou sympatické a celé téma je mi osobně velmi blízké. Pro mě velké překvapení i co do zobrazení rasismu v USA v této poměrně ještě nedávné době (člověk se občas nestačí divit), zaujal mě pohled do zákulisí NASA (programování v plenkách) a vlastně ani nevadila naprosto odzbrojující pozitivita filmu, kdy nakonec všem všechno vyjde a všichni se mají krásně a báječně. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Milujem filmy o “inteligencii”, ktorá smeruje určitým, konkrétnym smerom, pričom nie je zneužívaná pre akýsi rádoby plán nulového príbehu, ktorý nemá žiadnu hĺbku. Rasistický podtón v tomto prípade vnímam ako vedľajšie husle, ktoré občas zahrajú na určitú notu, i keď samotná odpoveď na túto otázku, je viac než opodstatnená. Sám za seba - obrovská spokojnosť! ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Dorothy, Katherine a Mary boli nepochybne skvelé ženy. Myslím však, že tento film mal s ich skutočným životným príbehom len pramálo spoločného. Obmedziť životný príbeh geniálnej matematičky na WC story sa mi zdá dosť mimo. Samozrejme tá doba skutočne pre afroameričanov znevazujuca bola, ale to všetko malo byť kulisou a nie nosným prvkom celého príbehu. Mne osobne sa takýto spôsob spracovania jednoducho nepáčil i keď je u mnohých divákov obľúbený. Výnimka potvrdzuje pravidlo. Toto je z reality vypreparová gýčová fikcia. Takže suma sumárum: námet skvelý, jeho pretavenie do príbehu otrasné, ale za tie skutočné tri babizne si to tie tri hviezdičky u mňa predsa len vyslúži. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pomníček zásluze jedné, potažmo třem, potažmo všem afro-americkým počtářkám na vesmírné snaze 60. let (předně misi Friendship 7), tedy ještě za dob bezpráví a tvrdý segregace. Ano, je to kýč a crowd-pleaser (vede pobíhání mezi záchodky) a ano, všechny ty "naštvaný bílý chlapy" vykresluje jako omezenecký nemehla (co by si byli jinak počali), nicméně nemění se nic na faktu, že je to milý a zpětně důležitý film bez nějakých napálených sentimentů nebo agitek, další solidní vhled do dnes celkem absurdních poměrů v USA - ne až tak dávno zpět. A navíc jsou tu Ali a Costner. "Here at NASA, we all pee the same color." ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ty bláho, jednou oskarové komisi vynadá černá huba Chris Rock a rok na to tu máme zaděláno na sérii Oskary nominovaných filmů, kde právě Skrytá čísla jsou tím nejlepším, co letošní ročník nabízí. Jedná se totiž o srdceryvný příběh chytrých holek, které pracují v NASA a zároveň mají jediný problém - jsou černé. A jelikož jsou čerstvá šedesátá léta a Amerika vrcholně válčí na studené frontě se Sovětským svazem o prvenství člověka ve vesmíru, máme tu poměrně rasistický podtext, který v tomto filmu vrcholí rozdílnými záchody pro bílé a pro barevné. Příběh je fajn, zpracování taky, ale ty pro-americky zangažované scény kde vedoucí NASA mlátí do cedule "WC, Toilets for colours" byla při pohledu dvaceti bílých kolegů poměrně prvoplánová a nepřišla mi kdovíjak emocionálně parádní. Ono to možná je tím, že vůbec nejsem schopný pochopit, jak daleko Američani dokázali dojít s rasismem a tvrdit, že je to normální. Tak tady to mají a teď to před celým světem zachraňují filmy, o kterých by se mělo po zbytek roku mluvit... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)
  • John Glenn (Glen Powell) měl ve skutečnosti 41 let během startu, zatímco Powell, měl během natáčení 27 let. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama