Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je ukecaná nuda, která má pár vtipných okamžiků kterou jdou seřadit podle zajímavosti: 1. Twist and shout na přehlídce 2. Zběsilý průlet zahradami, dvorky a domy 3. Charlie Sheen na policajtech 4. Číro ve sprše Ne, čtvrtá hvězda to nebude, protože Alan Ruck je mi tak protivnej a nejvíc jak leží "mimo" u bazénu a nezachránit to za něj ani "Baby" ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak nasimulovat nemoc a ulejt se ze školy. Příběh je poměrně jednoduchý. Ferris (Matthew Broderick), jeho šukna a jeho kamarád se ulejou ze školy a poflakujou se jen tak po městě. Během toho se je snaží někde načapat ředitel školy (Jeffrey Jones). Je to celkem zábava, ale neni to zase až taková prdel, aby se z toho člověk válel smíchy. Kdybych to viděl v době, kdy jsem ještě chodil do školy, tak bych minimálně 1 hvězdičku přidal. Jinak mě na filmu zaujal Ben Stein v roli profesora, kterej přednášel látku tak nudně, že jsem z toho skoro usnul, pak taky Charlie Sheen v jedný z jeho prvních rolí a jedna legendární písnička od Yello... Jinak je zajímavý, jak má ten film tady málo hodnocení. V USA je to údajně téměř kultovní záležitost. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Až dekadentně bezproblémová happy-go-lucky záškolácká pohodovka, jejíž všeobjímající optimismus by mohl být veleprotivný, kdyby nebyl tak nakažlivý a kdyby to nebylo napsané, zahrané a natočené s vkusem a stylem, o jakém si 99 procent teenage komedií může nechat jenom zdát. Jít to tenkrát u nás… no, vlastně nevím, jestli bych tím byl morálně otřesen (byl jsem dost zaprděný osmdesátkový puberťák) nebo by mi to změnilo život; s odstupem tří dekád už mi to „jenom“ na pár dní značně vylepšilo náladu. ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Toto myslíte akože vážne?! 81 hodnotení?! 68%?! Veď Ferris Bueller je ultimátny nářez!!! Toľko vecí za 100% a predsa tu nie je jediný komentár s päthviezdičkovým hodnotením... Absolútne nechápem. Fakt nie. A pre zadubencov, ignorantov a suchárov, za účelom obhájenia svojho názoru, prikladám argumenty: nadhľad, old school, nostalgia (videné minimálne 5x, preto nechápem ten počet hodnotení), R-kový humor s ratingom PG-13, úprimnosť, nadhľad, pravdivosť, hudba, Mathew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, nadhľad, Jennifer Grey, Charlie Sheen(!), Star Wars scéna a k tomu ešte trocha nadhľadu a taktiež nadhľadu. P.S.: "Život se řítí kupředu. Kdyby se člověk občas nezastavil, aby si užil, mohl by ho promrhat." (Ferris Bueller) ...takže sa všetci pekne krásne zastavte a pustite si tento film. Premrhať možnosť vidieť takúto geniálnu komédiu by bolo nesmierne smutné. [97%] ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak si to vyjasněme, nejsem fanouškem Johna Hughese, vlastně všechny jeho filmy, které jsem doposud viděl mě zklamaly. Reputace a kultovní aura obklopující všechny jeho snímky mi byla vždycky záhadou. S Ferrisem Buellerem jsme si sedli od první minuty. Seinfeldovský příběh, na první pohled, o ničem skvěle graduje a ve výborné finálové čtvrtině přesně umí zúročit dosavadní stopáž a cestu, kterou divák s postavami do té doby kráčel. Zrovna všechny zdejší postavy jsou krásně napsané a jejich královsky odsýpající dialogy doplňují jejich nejednoznačnost - však on Ferris Bueller je vlastně docela a-hole, který by si sympatie neměl, zdánlivě, zasloužit. Zkrátka výborná nostalgická komedie, která mi v mnohém připomněla některé pasáže z našich Pelíšků. Naštěstí si nemusíte pamatovat 80. léta v Illinois, stačí pamatovat své dětství. 85 % ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Scéna přehlídky „Twist and Shout“ byla natočena během oslav dne Von Steubena. Jde o každoroční významnou událost v chicagské oblasti. (darek kartac)
  • Film byl v roce 2014 v USA zařazen do Národního filmového registru v Kongresové knihovně jako významné dílo, které má být zachováno pro další generace. (P. J. D.)

Reklama

Reklama