Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (53)

  • Jeden z plakátů v pokoji Ferrise Buellera (Matthew Broderick) patří skotské rockové kapele Simple Minds. Plakát je k singlu „Donʼt You (Forget About Me)“. Klip k této skladbě byl v roce 1985 nominován na MTV Video Music Award za nejlepší výpravu a MTV Video Music Award za nejlepší režii. (Posheidon)
  • Jednou ze skladeb, která ve filmu zazní, je „Oh Yeah“ od švýcarského electro dua Yello. (Frontie)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Film byl v roce 2014 v USA zařazen do Národního filmového registru v Kongresové knihovně jako významné dílo, které má být zachováno pro další generace. (P. J. D.)
  • Obraz, který Cameron (Alan Ruck) obdivuje v muzeu, je "Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte" (Nedělní odpoledne na ostrově La Grande Jatte") od Georgese Seurata. (darek kartac)
  • Během taneční scény „Twist and Shout" byly záběry tanečníků na schodech převzaty z videoklipu Michaela Jacksona ke skladbě „Thriller“. (darek kartac)
  • V žebříčku amerického časopisu Entertainment Weekly "50 Best High School Movies" z roku 2006, se film umístil na desátém místě. (darek kartac)
  • Jméno Sloane bylo pro postavu Miy Sarové vybráno na počest dcery tehdejšího ředitele studia Paramount, Neda Tanena. (darek kartac)
  • Závěrečná scéna, kdy ředitel nastupuje do školního autobusu, byla původně z filmu vystřižena a měla následovat poté, co po incidentu v domě Ferrisových rodičů odběhne Jeanie (Jennifer Grey) zavolat policii a ředitel Roonie (Jeffrey Jones) se musí někde schovat. Protože scéna patřila na úplně jiné místo, můžete zaznamenat několik nesrovnalostí, způsobených touto střihačskou rošádou. Například je slunce vysoko na obloze, přestože se má scéna odehrávat pozdě večer. Rovněž školní autobusy ve večerních hodinách již nerozvážejí žáky domů. (darek kartac)
  • Ferris (Matthew Broderick) si stěžuje, že mu rodiče nekoupili auto a že místo něj dostal syntetizátor. Jeho cena se v roce 1984 pohybovala kolem 8 000 USD. (darek kartac)
  • Podle původního scénáře měl Ferris (Matthew Broderick) zavolat do rozhlasové soutěže a říct, že před smrtí by se rád proletěl v raketoplánu. Vzhledem k tehdejší nehodě raketoplánu Challenger byla tato scéna z filmu vystřižena. (darek kartac)
  • Ben Stein, který si zahrál učitele ekonomie, promoval v roce 1966 na Kolumbijské univerzitě v oboru se zaměřením právě na ekonomii. Scenárista John Hughes jej požádal, aby si na natáčení připravil skutečně odbornou přednášku na některé ekonomické téma. (darek kartac)

Reklama

Reklama