Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na Africké královně je jednoznačně ústřední dvojce. Humphrey Bogart a Katharine Hepburn nemají žádnou chybu a jejich dialogy jsou skvěle napsané. Katharine má v sobě i po těch letech stále velké kouzlo jako žena i dáma zároveň. Bohužel prožitek z filmu nebyl nikterak silný. Příběh postavený na bláznivém nápadu, který se úplně náhodou stane skutečným je taková malá sci-fi, ale to by nevadilo. Film ale plyne jako proud vody v těch místech plných rákosu, kde se hlavní hrdinové ke konci filmu zaseknou. Je to velká škoda, ale opravdu příliš mě svrběl prst na ovladačce, abych zkusil, co dávají jinde... Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdičkami nakonec převážilo dolů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vodný variant road movie je klasikou ani nie tak kvôli slávnemu Johnovi Hustonovi, ale najmä kvôli dvom vynikajúcim hercom, ktorí bezproblémovo ťahajú celý film. Majú k tomu pomerne chabý dej, ale dobre napísané dialógy a zaujímavý vývoj postáv, umožňuje zabudnúť na túto slabinu. Africká kráľovná by však nepatrila medzi klasiku, nebyť skvelých hereckých výkonov oboch predstaviteľov, pričom Humphrey Bogart ťahal za kratší koniec a Oscara získal asi preto, aby z toho nemal komplexy. Katharine Hepburn úloha staropanenskej misionárky padla ako uliata a to, s akou razanciou sa ujala kormidla (nielen lodného, ale aj dejového a vzťahového) si zaslúži obdiv aj po rokoch. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Můžeme vést spory o tom, zda byl John Huston režisérem hodnotných filmů s velkou myšlenkovou hloubkou. Bezesporu byl režisérem filmů zábavných a nestárnoucích. Africká královna, rozehraná jako svižná dobrodružná komedie o dvou zdánlivě nekompatibilních outsiderech a pokračující jako romance s přesahem k válečnému dramatu, je toho nejpřesvědčivějším důkazem. Huston zde za přispění důvtipného scénáře filmového kritika Jamese Ageeho a technicolorové kamery Jacka Cardiffa až do dna vytěžuje autentické africké scenérie (vyjma závěr a scén ve vodě) a charismatu dvou hereckých hvězd. Přesvědčivá proměna Katharine Hepburnové z upjaté dámy v ženu-Amazonku je podobně fascinující jako její pološílený záškodnický plán. To ona, nikoliv stará hlučná bárka, je pravou Africkou královnou. 85% Zajímavé komentáře: tron, ripo, Svadbos ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám romantika! John Huston natočil tento snímek v hodně nezvyklém prostředí a to v mých očích dělá film ještě více poutavější. Výkony Humphreye Bogarta a Katharine Hepburn jsou jedním slovem famózní, kdyby oba získali Oscara, tak by se nikdo nemohl příliš divit. Získal ho jen Bogart, pro kterého to byl zároveň jeho jediný Oscar a po kterém pronesl onu legendární větu, že doufá, že už nikdy žádného Oscara nezíská! Tento film se stal klasikou, pod čímž se mohu jen a jen podepsat! I když dnes působí trochu zastarale, tak mě to vůbec nevadí. Exotické prostředí, brilantní dialogy, bombastické herecké výkony a skvělá Hustonova režie mi vše vynahrazují. Nezbývá než všem vřele doporučit, i když neříkám, že každému to úplně sedne....... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský příběh lásky mezi mužem (H. Bogart) a ženou (K. Hepburnová) na pozadí dobrodružství a romantiky africké přírody. Napínavý děj, který je sice již zpracován na barevný materiál, ale ve skutečnosti ještě ve stylu předválečného černobílého filmu s důrazem na konverzaci. Nedotknutelné hodnoty jsou tu jasně dané, tedy bez zbytečné záliby v detailech násilí, sprosťáren, klení a rouhání, a přitom s láskyplným humorem. Africkou královnu považuji za jeden z nejhezčích amerických romanticko - dobrodružných filmů o lásce. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Robert Morley (reverend Samuel Sayer) odehrál celou svou roli v ateliéru. (M.B)
  • Přibližně polovina filmu se natáčela v Anglii. Například scény, v nichž jsou Charlie (Humphrey Bogart) a Rose (Katharine Hepburn) ve vodě, se natáčely ve studiových nádržích v Isleworth Studios v Middlesexu. Natáčení takových scén v Africe by bylo příliš nebezpečné. (Rodriguez)
  • Opravená loď „African Queen“, která byla použita pro natáčení filmu, kotví na ostrově Key Largo na Foridě. Je možné na ní podniknout projížďku po kanálech v Port Largu. (montimuf)

Reklama

Reklama