Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Dont 

všechny recenze uživatele

Dvě zdařilé přestřelky, dvě velmi půvabné ženy (sorry, ale Lilly z plakátu nepočítám), několik silných scén, také několik absurdních a humorných situací většinou v souvislosti s vlastním a značně svérázným výkladem zákona v podání soudce Roy Beana. Nejvtipnějším momentem filmu byla krátká, ale výživná návštěva Bad Boba v městečku, hrob medvěda mě taky pobavil. Jenže mezi tím spoustu vaty, která mě chvílemi až nudila, a měl jsem i problém se zařazením snímku. Je to podle "skutečnosti", žánrově můj oblíbený western, ale jinak spíše komedie a ze všeho nejvíc asi karikatura. Nejde mi to nějak všechno dohromady. Paula Newmana mám mnohem radši v jiných rolích, tentokrát jsem se s jeho pohledem na svět západně od Pecosu neztotožnil tolik jako třeba v Hombrem. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Paul Newman / Roy Bean a slečna Lilly .. nádherný kouzelný film z pro nás kouzelné doby .. nezapomenutelná filmová báseň z Divokého západu .. koncert herce, který jako jeden z mála dokázal, abychom už nikdy nezapomněli na postavy, které on hrál … no jo, je to moc patetické, jenže nezlobte se na mě .. Newman to jako jeden z mála opravdu uměl ... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $16,530,578Tržby Celosvetovo $-"Jeden z najoriginálnejších westernov!" __Paul Newman opäť v excelentnej úlohe čo mu moc sadla, tento krát ako sudca Roy Bean, svojsky sa starajúci o zákon a poriadok v okolí kde sa usadil. Filmu nechýba správne odľahčenie a tým sa na dej aj pohodlnejšie pozerá. A to tam nemusí byť ani nejak zvláštne vystužená kostra príbehu o nejaké ďalšie veľké herecké osobnosti, tu si proste Newman vystačí sám a práve on dodáva tomuto filmu nesmierne čaro a pútavosť. Kde vďaka nemu zažívame dobrodružný život Roya Beana na malom kúsku pustej zeme, z jeho priateľmi pomáhajúcimi mu vykonávať spravedlnosť. V správnom westerne nemôže chýbať aj nejaká ta prestrelka, hoci tu postačia len dve väčšie a obidve vyznejú pre príbeh ako odrazové piliere pre ďalší vývin príbehu, príde aj na pomstu, či podrazy, opíjajúceho sa medveďa :)), nechýba ani veľa podarených hlášok, takže hútnosť a farbitosť deja na danej ploche je nesmierna. /100%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne netypickej western s netypickym hrdinou, ale zaroven taky opravdu skvelej film. Newman je v roli lehce natvrdlyho zlodeje, kterej se po tom, co ho zmlatila banda kurev a nasledne vystrilel hospodu plnou asi tak padesati smejdu, jen tak rozhodne, ze se stane soudcem, naprosto perfektni. Film je vlastne takovej slepenec jeho prihod, kde smejdy vesi na potkani vicemene aby je moh okrast, obdivuje herecku a v podstate se jen poflakuje a casem vybuduje docela slusny mestecko. Film tak nema nejakej vyraznejsi pribeh, ale presto docela odsejpa, lehce komedialni sceny nijak nerusi a stridaj se docela plynule s drsnejsima scenama, kde dojde na nejakou tu krev a veseni. Krome perfektniho Newmana jeste musim zminit jednoho z nejlepsich medvedu ve filmu. Celkove tak proste perfektni western se spoustou nezapomenutelnejch scen a prijemnou, lehce nostalgickou atmosferou. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Nostalgické ohlédnutí za "starým dobrým Divokým západem" natočené s bravurní lehkostí a nadhledem. "Chtěli jsme přepadnout rychlík, ale ujel nám a cestující po nás ještě stříleli z oken. V těchhle dobách není lehké se uživit." Tento film jsem viděl několikrát a pustím si ho zase. "Za Texas a slečnu Lilley." ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Režisér John Huston po celou dobu natáčení popíjel čistou vodku, což vysvětlovalo jeho hravou náladu. (Mikino00)
  • Skladba "Marmalade, Molasses and Honey", která ve snímku zazní, byla nominována v roce 1973 jak na Golden globe adward, tak na Oscara jako Nejlepší originální song. (Terva)
  • Skutečný soudce Roy Bean (Paul Newman) žil v letech 1825–1903, zemřel tedy poněkud dříve, než ten filmový. (bjh)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama