Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

movie 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi ten úvod kdy se Sterling Hayden schovává před policii ve vylidněném Chicagu a do toho bouří Rozsova hudba, která svojí mrazivou náladou poznamená celý zbytek snímku. ASFALTOVÁ DŽUNGLE je klasický noir o jedné loupeži a následných událostech. Hayden je výborný a mnohem mnohem lepší než v později natočeném a žánrově přibuzném THE KILLING a scéna loupeže je mrazivá, ale do absolutní dokonalosti ji pak dotáhnul Dassin ve svém RIFIFI. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Film je zhruba o tom, že z vězení je propuštěn věhlasný zločinec-gentleman německého původu, známý jako Doktor, který se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Jedno takové naplánoval už před svým uvězněním a teď ho chce jenom uskutečnit a pak vyrazit užívat stáří do Mexika. Plán vypadá brilantně a tak pro něj Doktor sežene finanční podporu a najme i lidi, které potřebuje. Jenže ne všichni hrají s čistými kartami... Asfaltová džungle legendárního Johna Hustona je pokusem o realistický vhled do světa zločinců. A dá se říci, že pokusem velmi vydařeným. Je pravda, že bad guys se zde chovají možná příliš uhlazeně a ne všechny herecké výkony jsou aspoň mírně nadprůměrné - kdo zde však předvádí solidní práci je Sterling Hayden (šílený generál z Dr. Divnolásky), který hraje jednoho z hlavních hrdinů, nebo jeho kolega ztvárněný Jamesem Whitmorem. Na závěr ještě malé upozornění: kdo se těší na Marilyn Monroe, nesmí se během projekce pro nic shýbat pod sedadlo, jinak hrozí, že jí kompletně propásne - je na plátně totiž dohromady asi 40 sekund. A hraje jako vždy příšerně. Ale když jde o Marilyn - komu na tom sejde, no ne! ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Celkom svižná gangsterská dráma, v ktorej postavy nie sú čiernobiele, hoci kamera áno. Menej známy Sterling Hayden v zaujímavej a dobre zahranej roli. Zápletka o veľkom lupe a následnej snahe unikať pred policajtami síce nie je nijak originálna, ale sledovateľná a navyše dopadne tak, ako má - dolapením všetkých, každého iným spôsobom. Žiaden zločin nečaká nádej, ale 'stará dobrá' realita. Zaujímavosťou je obsadenie mladej Marilyn v menšej roli, aj keď herectvom to ide nazvať iba ťažko, skôr producírovanie v nóbl šatičkách. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Žiaden veľký zážitok sa nekonal. Celý film mi pripadal príliš neodlíšiteľný od iných, ktoré som videl predtým. Okrem toho bol príliš zostarnutý a pri niektorých scénach a hereckých výkonoch som sa cítil trápne. Ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky a aj tie sú najmä za filmárske remeslo a nie za celkový dojem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Asfaltovou džungli jsem zhlédl v rámci televizního cyklu noirových filmů, ačkoliv k typickému zástupci žánru má hodně daleko. Spíše jde o klasické heist movie s několika noirovými prvky. Počátkem 50. let šlo nejen v rámci žánru o zřejmý nadprůměr, dnes už vyčnívá jen několik čtyřhvězdičkových scén, jako je ta s gramofonovou deskou, kdy jediný song a krátké okouzlení dívčím půvabem rozhodne o dalším osudu jednoho velkého hráče. Nejlepší dojem jsem měl z postav zkorumpovaného požitkářského právníka Emmericha a prohnaného Doca, strůjce loupeže. Jejich představitelé se s rolemi popasovali znamenitě. Naopak Marilyn Monroe opakovaně dokazuje, že byla jen hezkou tvářičkou, za kterou scházel herecký kumšt. Největší prostor dostala bohužel sentimentální a melodramatická postava zlodějíčka Dixe, který se pokouší vrátit ke svým kořenům na farmě v Kentucky a pověsit zločinecké řemeslo na hřebík. Podle mého to není ku prospěchu věci, stejně jako závěrečný moralistní výstup vysoce postaveného policisty. Skutečný noir by byl mnohem cyničtější a místo slzopudné tragiky by pracoval s pocitem hořké deziluze. Co se ale Hustonovi povedlo výborně, je komplexní zachycení sociálních skupin, které se v té době podílely na americkém podsvětí - od řadových nýmandů přes zkorumpované policisty až k šéfům a postavám v pozadí. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (18)

  • Ve snímku si i zahrála menší roli i vycházející hvězda Marylin Monroe, na pozdějších plakátech se tak často objevovala právě ona, ačkoliv rozhodně není hlavní postavou příběhu. (SeanBean)
  • Jack Warden v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Dielo je istým priekopníkom, lebo ustanovilo naratívne konvencie tzv. caper filmu, teda subžánru kriminálneho filmu, ktorého centrom je odvážne zorganizovaná lúpež. Huston zaviedol štruktúru o troch dejstvách. V prvom sledujeme nábor lupičov, v druhom prípravu a samotnú lúpež. Vo finálnom dejstve dôsledky lúpeže, ktoré končia smrťou či potrestaním lúpežníkov, mnohokrát pod vplyvom ľudskej slabosti. (Biopler)

Reklama

Reklama