Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Sympaticky nezávazné vypořádání se s divokým západem po svém. Bohužel, přes pohodovou odlehčenou atmosféru nesoucí se celým filmem, není na dvě hodiny vtipných momentů dostatek. A filmu chybí zásadnější dějová linie nebo nějaký motiv. A tentokrát to nezachránil ani Paul Newman (nečekal jsem, že to někdy řeknu), ale jeho věčně nalitý, podivně klátící se soudce ve mě příliš sympatií nevzbuzoval. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

The Life and Times of Judge Roy Bean dvoch slávnych Johnov - Hustona a Miliusa - možno vnímať z rôznych dôvodov ako priamu antitézu či už westernu klasického, no predovšetkým Wild Bunch Sama Peckinpaha alebo Butch Cassidy and the Sundance Kid Georga Roya Hilla. Istotne je na mieste vyzdvihnúť jednotlivosti, medzi aké patrí výnimočná kameramanská práca Rogera Moora pri nekompromisnej úvodnej prestrelke (v ktorej neskúsený Roy Bean skolí všetkých sokov). Ako celok však film ešte len získava na váhe; ironická, citlivá, flegmatická a pritom rozvážna, hravá chlapčenská oslava lesku a biedy Divokého Západu a jeho legiend. Ako kronika nikam sa neponáhľajúc, pomaly plynúc uprednostňuje ilúziu pred dezilúziou, mystifikáciu pred demytizáciou - avšak neohrozený úškľabok Paula Newmana tvárou v tvár realite je veľmi obozretný, pretože neprebýva vo svete rozprávok, lež neromantizovaných desperátov, ľahkých žien a whiskey, ktorý čochvíľa vkročí do nového veku. Na domácej pôde sa filmu dostalo paradoxne rozpačitého prijatia a odľahčený tón, v ktorom dômyselne neprevažuje žiadna miska žánrových váh, sa medzi širokou verejnosťou nedočkal pochopenia. Samotný John Millius (ktorý dúfal v post režiséra, ale producenti od neho za rekordnú čiastku odkúpili scenár) sa vyjadril, že má Johna Hustona rád, ale myslí si, že film úplne zruinoval. Ja jeho názor nezdieľam. 90% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Za scénářem stojí chlapík, který je podepsaný pod Magnum Force nebo Barbarem Conanem, za režií pak velký filmař s obdivuhodným žánrovým záběrem. Společně s Paulem Newmanem vstoupili do Divokého západu coby prostředí plného nadsázky a ironie. Období přestřelek, malých velkých válek o pozemky, lacinou whisky nasáklých kovbojů, barvitých dobrodružství a mezi tím vším desperát, který se rozhodne, že bude soudcem. Výsledek je dnes trochu pozapomenutý, a to zcela neprávem. Z úvodu tomu musí dát divák trochu šanci, ovšem jakmile Newmanovi a spol. přijde na chuť… Za sebe na tomhle čtyřmilionovém projektu obdivuju ochotu tvůrců zariskovat. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak hořkosladký příběh z Divokého západu už jsem dlouho neviděla. Tak neuvěřitelné perly co tam uslyšíte, to je skvost, a modré oči Paula Newmana, to je zkrátka zážitek. Absolutní prosazování samozvaného rádoby soudce, mladičká Victoria Principal -ještě je si podobná, plastiky byly v nedohlednu, a krásná tečka Ava Gardner na závěr. Prostě skvělé. ()

anais 

všechny recenze uživatele

John Milius jednu dobu sázel jeden geniální scénář za druhým a Život a doba soudce Roye Beana není výjimkou. Příběh se vine přes několik desetiletí a jak je u Miliuse zvykem, zrcadlí militantnější tvář Ameriky - samozvaný strážce zákona tu dokonce vytvoří fungující společnost z banditů, která je optikou filmu stejně dobrá, jako kterákoliv jiná... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Victoria Principal byla v roce 1973 za svůj výkon nominována na cenu Golden globe award v kategorii Objev roku. (Terva)
  • Režisér John Huston po celou dobu natáčení popíjel čistou vodku, což vysvětlovalo jeho hravou náladu. (Mikino00)
  • Režisér John Huston se ve filmu objevil v roli medvědáře Grizzlyho Adamse. (John Dunbar)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama