Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (189)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČOHO SA V SEBE BOJÍŠ?" ,,SVOJICH MYŠLIENOK, TÚŽOB, SMÚTKU A NEŠŤASTIA." __ Ľúbostný príbeh bez milostnej scény. Dielo nenakrútené podľa Biblie, ukazujúce Ježiša skôr ako proroka než božieho syna a Máriu z Magdaly v pozícii prvej feministky, bez náznaku kontroverznosti v podobe ich heretického vzájomného pomeru. Ľahko provokatívne v zobrazení čierneho Petra (čiže neskoršieho prvého pápeža) na úkor ostatných apoštolov väčšinou v pozícii komparzu (s výnimkou Judáša). Dobre zvolená ústredná dvojica však nemá veľmi čo hrať, pretože hoci nejde o mainstreamový produkt, je prekvapivo duchovne prázdny a v záberoch s ,,hlbokou myšlienkou" postavy iba hľadia kamsi do diaľky (plánoval som napísať ,,do blba"). Záver podaný vo výborných skratkách. Odporúčam osobitne si vypočuť nádherný soundtrack od priskoro zosnulého Jóhanna Jóhannssona. (858. hodnotenie, 102. komentár k filmu) ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(4,5/10). Další zobrazení života a umučení Krista, kterých jsem viděl nespočet.. Rozhodně nejde o nejlepší zpracování.. Ale! Ne, v každém filmu uslyšíte úžasně něžný soundtrack od mého oblíbeného, bohužel již zesnulého skladatele Jóhann Jóhannsson, který opět odvedl úžasnou práci a ten soundtrack zní tak něžně jako Maří Magdaléna. Další věcí, která odlišuje tento snímek od ostatních je celkové až artové pojetí a natočení filmů.. Převazují dlouhé záběry a nekonečné monology.. Zde to možná místy bylo až na škodu.. Ocenil bych větší akci, ale to je věc názorů. Ovšem scény, kdy Maří pomáhá hladovějícím mě vnitřně opravdu dostaly. Poslední věcí, kterou bych zmínil je závěrečná konfrontace s tvrzením církve, že Maří Magdaléna byla prostitutka.. Upřímně jsem si to myslel taky.. Takže díky tomuto filmu vím, že to není pravda. ()

Reklama

Tft 

všechny recenze uživatele

Máří Magdaléna uspávačka hadů. Jak ukázal Scorsese se Silence, náboženský film se dá natočit klidně tří hodinový a dokáže nebýt ubíjející nudou. Mary Magdalene je pravý opak, nějakou dobu už sem neviděl film, u kterého jsem počítal každou minutu do konce. Občas se sice objeví nějaký pěkný záběr, který vás dokáže z té nudy vytrhnout, ale pokud chtěl Garth Davis očistit jméno Maří Magdalény, měl k tomu zvolit trochu přístupnější formát. Svojí ukolébávající atmosférou Mary Magdalene jen málokoho neuspí, to vede k neochotě nad filmem nějak hlouběji přemýšlet a nakonec to znamená, že si z toho celého vlastně nic neodnesete, celý význam Mary Magdalene je proto nulový. Nemastný, neslaný šedý film, na kterém je nejzajímavější Joaquin Phoenix jako Ježíš, jeho herecký výkon ale natolik vyčuhuje z břitkosti celého filmu, že vlastně působí komicky špatně. Rooney Mara se to snaží vyvážit a moc výhrad proti jejímu výkonu nemám, ale ani pochvalu si rozhodně nezaslouží, už jen za podivný výběr role. Co mě nejvíc na tom celém mrzí je mrhání talentu, Garth Davis je schopný režisér, jen by potřeboval trochu nasměrovat, herce dostal taky prvotřídní, je ale vidět, že na práci s hereckou smetánkou by měl zapracovat, místy to totiž vypadá, že ani pořádně nevědí co mají hrát. Jediný důvod proč si film pustit vidím v práci kameramana Greiga Frasera, jehož výkon je asi to jediné pozitivní na celém filmu. 38% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jakožto prakticky až fanatického ateistu, kterému je ze všeho, byť klidně i jen okrajově spojeného s náboženstvím, vážně nehorázně zle, je v podstatě až nemožné hodnotit film jakým je právě Máří Magdaléna, jelikož pro mě se vlastně jedná až o takovou fantasy pohádku, respektive takové Star Wars odehrávající se na Zemi. I přesto jsem si nicméně říkal, že by to mohlo třeba klapnout, kdyby se to například podobalo Gibsonovu Kristovi, což jsem ale samozřejmě tušil, že to je dost naivní představa, každopádně abych se tedy už dostal k samotnému filmu, tak zdejší zápletku si snad ani nedovolím nazývat zápletkou, jelikož celý obsah tvoří jen takový road trip pofidérní partičky z části bláznivých a z části zfanatizovaných kočovných pobudů, kteří se na svých cestách, během neustálého poblouzněného blábolení a modlení se, v čemž jen tak mezi námi nevidím rozdíl, snaží naverbovat další nesoudně smýšlející poplety, aby nakonec společně ta tlupa holomků, na čele s jakýmsi tzv. guru Járou, dorazili do Jeruzaléma, kde ho ovšem jedna z těch jeho zfanatizovaných oveček za pár jidášských stříbrných podrazí, aby si to pak šla vzápětí hodit, no a konečně dojde i k očekávanému ukřižování a následnému zmrtvýchvstání, prostě happyend jak se patří, podtrhující tuhle strhující jízdu jako kráva, samozřejmě myšleno silně ironicky, jelikož to byla tak akorát nuda jako kráva. Nicméně, hlavní důvod, proč jsem ale do tohoto ,,klenotu´´ vůbec šel, bylo obsazení Phoenixe a Mary do ústředních rolí, a pravdou je, že alespoň oni mě dokázali udržet svými výkony při sledování této katastrofy při životě, nicméně oni jsou opravdu to jediné, co zde stojí za pozornost, zbytek na mě totiž působil strašně lacině a strojeně, a tak se jen potvrdilo, že tato podívaná není skutečně pro neznabohy, ovšem já si dovolím navíc i tvrdit, že nemá příliš čím zaujmout ani to opravdu pobožné publikum, to to nicméně může zas vnímat úplně jinak a v průběhu s několika Otčenáši si to naopak užije na plný Kristovy koule. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Celý film působí jako nějaký studentský low cost biják, do kterého náhodou zabloudili dva dobří herci. Ten pocit vytváří jednak téměř nulová práce s prostorem (kombinace zvoleného záběrování a užití nízké hloubky ostrosti u velké části bližších záběrů), s tím související výběr lokací a práce se scénou (vlastně jsme buď někde na stráni, u moře anebo v chatrči a kromě samotných herců tam nic jiného není) a to vše doplněné o levné CGI dokreslovačky. Bohužel nelze opomenout ani střihovou skladbu filmu, která se často pere s takovými základy, jako je osa anebo třeba vhodná volba velikostí záběrů. Vše zmíněné podle mého názoru rozhodně nenaplňuje standard, který tak nějak automaticky od hollywoodských snímků očekávám. Co se týče vyznění filmu, měl jsem pocit, že chápu, jakou emoci/náladu se mi Garth Davis snaží předat, bohužel jsem se nemohl ale zbavit pocitu, že se mu to příliš nedaří. Naopak jsem si říkal, jak zajímavě by podobné téma mohl zpracovat třeba Malick s Lubezkim. V podání Davise však zůstává Máří upachtěným filmem, kterému zoufale chybí šikovné zpracování a výraznější výrazové prostředky. Takhle mi nezbývá, než si z filmu odnést následující poznatky: Máří Magdaléna byla fakt kočka, Ježíš byl ubrečený emař a apoštolové tak trochu banda idiotů. No nekup to. 4/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se od 3. října 2016 do 2. prosince 2016 v Itálii (Apulie, Sicílie, Matera a Neapol). (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2018 v Národní galerii v Londýně. (BMW12)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama