Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Juraj Jakubisko dozaista patrí medzi špičku slovenských režisérov. Získal za svoju tvorbu mnoho prestižných ocenení. Ja s ním mám však trocha problém. Niektoré jeho diela považujem za takmer geniálne (Nejasná správa o konci sveta; Tisíc ročná včela...) a niektoré sú doslova na hranici odpadu (Post Coitum; Bathory...). Rozprávka "Perinbaba", ktorú natočil v roku 1985 je niekde uprostred. Je to taký jakubiskovský priemer. Nie je to žiaden filmový zázrak, ale ani bezduchý prepadák. Z času na čas sa na to dá pozrieť. *** ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Heuréka! Heuréka! Heuréka! ...konečně jsem viděla Perinbabu. Až teď, v dospělosti, jsem si odžila a odslzela celý překrásný počin Juraje Jakubiska. Jeho filmy mám moc ráda, ale tento mě míjel. Snad kdysi dávno, v dětství...? Zírala jsem na výpravu, kostýmy, vlky, lokace, peří, kožešiny, pávy, Tatry, bubliny, koně, výšivky, sníh, zuby, kapry, šperky, holubice, směsici erotiky, hororu, života a smrti.... Vím, Jakubiskova tvorba není pro každého, ale Heuréka! Ten pán je génius. Klobouk dolů před scénářem, hudbou, před každým veskrze dokonalým záběrem, jako z obrazů, před všemi vymakanými detaily, které spojil v něco tak působivého. Není to pohádka, on je to sen. „Mládí být krásné! Chtěl bych to ještě jednou zažít! Hergot!“ P.S.: Chystá se pokračování. A já doufám, že stejně jako Anděl Páně, bude důstojné a hodné úcty. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* bohužel musím této opěvované pohádce dát takové nízké hodnocení, ale jináč to nejde. Snažil jsem se jí přijít už několikrát na chuť, ale nešlo mi to a ani jedenkrát jsem ji nedokázal zkouknout na jeden zátah. Nejspíš mě Jakubiskova poetika míjí obloukem, ale to se týká snad všech jeho filmů. Prostě u Perinbaby se mi nepodařilo naladit na správnou notu a ve všem jsem viděl nějaký problém, třeba i v hereckém pojetí a přitom herce všichni chválí. No prostě nevím, nemá cenu se tím trápit a má slabší známka zapadne mezi hromadou pochvalných a tak to má být ... každému co je mu blízké a rozhodně v tom není česko-slovenská nevraživost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Až taká hrôza ako som si myslel to v žiadnom prípade nebola. Klasická filmová československá, vlastne skôr slovenská rozprávka s pekným dejom, príjemnými postavami, slabým scenárom, ale veľmi milým stvárnením. A hlavne je taká skokovíta, že z leta sa tam rozprašovaním peria prechádza do zimy, takže sa dá pozerať aj v lete, takže nie je úplne ako Mrázik len typická zimná. Aby som ju však hodnotil inak musela by ma zaujať od detstva a neviem prečo mi vždy pripomínala nepekné veci u nás v obci, divných ľudí a nepekné životné situácie. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Milada Ondrášiková (Dora) priznala, že nečakala tak dlhé natáčanie, ktoré trvalo skoro rok, a koncom natáčania otehotnela, dcéra Klaudia sa jej narodila v roku 1985. (Raccoon.city)
  • Když Perinbaba (Giulietta Masina) zachrání Alžbětku (Petra Vančíková) řekne: "Budou Vánoce a já ještě nesněžila, pojď pomůžeš mi". Potom, co opustí sněžnou peřinu, pohladí Perinbaba kouli a řekne: "Podíváme se, kolik mají sněhu". V kouli se však objeví koledníci převlečeni za Tři krále a zpívají "My tři králové jdeme k vám", což je 6. ledna. (pávek)
  • Petra Kolevská - Vančíková (Alžbetka) po rokoch priznala, že kým na obrazovkách tvorila s Tobiasom Hoeslom (Jakubko) zaľúbený pár, v súkromí si s ním Petra vôbec nerozumela: "Tobias bol vtedy nemecká herecká vychádzajúca hviezda a my sme si vôbec nesadli." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama