Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

nithiel 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádka, možná, kdyby se u nás vysílala, nebyly by vánoce tak beznadějně popelkovité. Děj je sice dost ponurý a občas morbidní, ale právě v tom je ta krása. Některé postavy byly výborně zahrané, hlavně Smrtka a Jakub byli výborní, Kam se proti Jakubkovy hrabe český nebojsa. Také některé hlášky byly výborné a uvízly mi v paměti, obzvlášť ta závěrečná. Jinak mi zůstává rozum stát nad tím, kolik toho naši bratři Slováci, kromě větrného mlýna, v téhle pohádce vynalezli. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"A čia je to smola? ..Čia? Čia? ..Vaša, vaša." Málokterý z režisérů dokáže tak přirozeným způsobem zachytit krásu hor a atmosféru života ve vysokohorské vesnici jako "slovenský Fellini" J. Jakubisko. Sílu zážitku z jeho díla zde ještě umocňuje nádherná hudba skladatele P. Hapky (mráz mi při ní běhá po zádech). K dokonalosti nevšedního prožitku napomáhají i přesně obsazení herečtí představitelé v čele s hvězdou italského filmu G. Masinou v roli Perinbaby. Nejkrásnější slovenská pohádka. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Jakubiskův audiovizuální klenot, který každým rokem zraje jako svěží víno a bez něhož si lze stěží představit slovenské Vánoce. Drsná pohádka, a přece plná kouzelné poezie. Nádherná hudba Petra Hapky a půvabná kamera Doda Šimončiče. Láska Jakubka a Alžbetky překoná i nástrahy Zubaté. Právem jde o absolutní klasiku. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zďaleka najlepšia slovenská filmová rozprávka. Takmer mystická atmosféra, kultové fóriky ("Vaša, vaša...!), výborní herci. Niektorí tu tvrdia, že ich baví ten drsný, občas skoro hororový názvuk. Na mňa zase z tohto filmu dýcha erotika. Všimnite si to. Jakubisko mal vždy zmysel pre "šťavnatosť", a ani v rozprávke se tomu nevyhol. Tie vášne sú tam naozaj horúce a preto to celé tak jedinečne funguje. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo sa zaužívalo Perinbabu púšťať na Vianoce? Však nemá s Vianocami nič spoločné, ale je pravda, že si bez nej Vianoce predstaviť neviem. Táto rozprávka sa stala nesmrteľnou, pretože je vhodná azda pre každého. Jakubisko vedel čo robí. Avšak po X pozretí stráca na čare. Obrovskú rolu tu však zohráva jeden z najznámejších soundtrackov. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Deana Horváthová-Jakubisková spomína, že počas natáčania rozprávky sa s režisérom rozprávky Jurajom Jakubiskom v rýchlosti aj zosobášili slovami: „My sme sa počas nakrúcania Perinbaby brali. Juraj točil exteriéry, potom prišiel na víkend domov na svadbu a utekal naspäť na natáčanie.“ (Raccoon.city)
  • Perie ako sneh robili filmári tak, že zospodu fúkali ventilátory a na strope ho odsávali vysávače a púšťali zase dnu. Stačilo vraj pol vankúša peria. (Raccoon.city)
  • Raz tréner plesol koňa bičom cez oko. Ten sa vzoprel na zadné, následkom čoho vyletela Milada Ondrašíková (Dora) zo sedla. Noha jej však nanešťastie zostala zakliesnená v strmeni, a tak kôň herečku vliekol veľkou rýchlosťou po zamrznutom poli. (martin1m2)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno