Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Perinbaba je pre mňa už od detstva neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Sledujem ju pravidelne každý rok, nie len preto, že sa mi ako jediná rozprávka zdá celkom zmysluplná, ale aj pre zvláštnu, výnimočnú, magickú a snovú atmosféru, ktorú je Jakubisko, ako režisér schopný vytvoriť. Dôvod, pre ktorý nemôžem dať plný počet bodov je, že sa mi nepáči, ako sa vo filme prezentujú zvieratá, ani ako často sa v ňom objavujú kožušiny. Vlky nahradené nemeckými ovčiakmi tiež nie sú práve najlepšou voľbou. Inak však niet čo vytknúť a zvláštnou čerešničkou na konci je svadobný tanček, ktorý je roztomilý a prirodzene bezprostredný. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snová, magická až mystická pohádka, která snad ani nemá srovnání. Naprosto chápu její legendární status, i když jsem se k ní dostal z hudebního konce, přes dílo Petra Hapky. Jedna alegorie vedle druhé, jedinečná atmosféra... Na někoho může být "divná", já si ji vždy užívám. Nezbývá než doufat, že Juraj Jakubisko zvládne pokračování, které má mít premiéru letos napodzim, se ctí. 80% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Len sa predčasne neraduj. O šťastie treba bojovať.“ Rozprávka aká má byť: drsná, ponurá a hororová. Jakubisko za svoj život stvoril niekoľko pozoruhodných diel, ale nejeden raz predstavuje jeho achillovu pätu slabosť pre impozantné stopáže (4-dielna Tisícročná včela, "len" 150-minútová Nejasná správa o konci sveta). Vinou toho sa atmosféra občas vytráca a herecké výkony nemajú až takú silu. Intenzita legendárnej Perinbaby je aj práve v tom, že netrvá ani hodinu a pol. Takže všetko odsýpa, výprava je neopísateľná, herecké výkony magické, dialógy hladia dušu a nechýba hororový a sexuálny motív (+ podmanivá hudba). Mne sa ale na Jakubiskových filmoch aj tak vždy najviac páčili také tie jeho typické kuriózne wtf momenty, v prípade Perinbaby napr. diskoscéna. U bežných režisérov by to bilo do očí a bolo by to nechcene smiešne. U Jakubiska to bolo majstrovské a kúzelné. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádka, možná, kdyby se u nás vysílala, nebyly by vánoce tak beznadějně popelkovité. Děj je sice dost ponurý a občas morbidní, ale právě v tom je ta krása. Některé postavy byly výborně zahrané, hlavně Smrtka a Jakub byli výborní, Kam se proti Jakubkovy hrabe český nebojsa. Také některé hlášky byly výborné a uvízly mi v paměti, obzvlášť ta závěrečná. Jinak mi zůstává rozum stát nad tím, kolik toho naši bratři Slováci, kromě větrného mlýna, v téhle pohádce vynalezli. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Keď sa Jakubko s Perinbabou pozerajú na zem, vidia kostol sv. Anny z Větřkovic, ktorý sa nachádza v českom Rožnove pod Radhoštěm. Od natáčania sa vôbec nezmenil. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)
  • Počas filmovačky pri lietaní sa nikto vážne nezranil, zodpovednosť niesol Juraj Jakubisko, a keby sa niekomu niečo stalo, išiel by sedieť. (Raccoon.city)
  • Deana Horváthová-Jakubisková spomína, že počas natáčania rozprávky sa s režisérom rozprávky Jurajom Jakubiskom v rýchlosti aj zosobášili slovami: „My sme sa počas nakrúcania Perinbaby brali. Juraj točil exteriéry, potom prišiel na víkend domov na svadbu a utekal naspäť na natáčanie.“ (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama