Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (604)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Pôsobivo natočený snímok miešajúci atmoféru prestárlej talianskej mafie a černošského gheta s príchuťou múdrostí orientálneho japonska v podaní samotárskeho samuraja. Z filmu cítiť netradičný prístup nezávislého režiséra a ja pokus predať zopár hlbších myšlienok. Mne však chýbal nejaký výraznejší moment, ktorý by v mojom osobnom rebríčku vyšvihol film medzi 5 hviezdičkové. Takto "len" nadpriemerný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý film, který mě seznámil se životem samuraje až...do konce. Hudba do filmu opravdu dokonale zapadala a herci na to že nejsou příliš mediálně známí zde předvedli výborné výkony. Kamera byla nádherná například při pohledu kdy Ghost Dog otevírá klec s holuby. Film se táhne necelé dvě hodinky celkem svižným tempem. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Každé ráno by měl člověk vzdávat úctu nejprve svému pánovi a rodičům, a pak svým ochranným patronům a buddhům. Když u něj bude pán stát na prvním místě, rodiče budou rádi a bohové a buddhové mu to jenom schválí. Samuraj totiž nemyslí na nikoho jiného než na svého pána. Pakliže ve svém nitru dospěje k tomuto předsevzetí, nikdy na osobu pána nezapomene a ani na moment jej neopustí. A stejně jako muž v prvé řadě myslí na svého pána, u ženy stojí na prvním místě její manžel." HAGAKURE - Moudrost samuraje z kraje Saga (Cunetomo Jamamoto) ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě podaný snímek, co jako špína zaleze hluboko pod nehty a nechce ven ani plochým šroubovákem. Film mě obsadil jako vojenská jednotka nepřátelskou základnu a za žádnou cenu se nechce stáhnout. Nejhorší je, že sám nevím, čím to. Skvělým Whitakerem?? Podmanivým RZAem?? Samurajským kodexem, ze kterého je pravidelně citování?? Dabingem?? Možná směsicí všeho. A za důležité považuju i to, že nemám potřebu se na film podívat znovu, protože mě naplnil něčím těžko popsatelným ... nehmatatelným... možná třeba za tři čtyři roky se k němu dostanu opět, ale teď mám pocit plnosti a komplexnosti. Moc pěkný, nestandartní... 90% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Rozhodne najstráviteľnejší a zároveň filmársky najsústredenejší a zďaleka najzábavnejší Jarmusch. Osamelý čierny samuraj a ukecaný francúzsky zmrzlinár sú jedna z najlepších filmových dvojíc vôbec. Niekoľko scén si zaslúži zapísať zlatým písmom do histórie filmu: loď na streche, problém s "negerskými menami", taliansky mafiózo rapujúci na Public Enemy, vrabec pred puškohľadom... Nezabudnuteľné. Keby Jim namiesto točenia roztrieštených artových sračičiek robil iba takéto filmy, mal by som ho naozaj rád. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Původní americké kopie filmu měly tiskovou chybu. Ve scéně, kdy Ghost Dog (Forest Whitaker) a Raymond (Isaach De Bankolé) vedou rozhovor v různých jazycích, Raymondův dialog zpočátku nebyl opatřen titulky. Když to režisér Jim Jarmusch a distributor zjistili, byly původní kopie staženy a necelé dva týdny po premiéře byly do kin uvedeny nové verze s titulky. Diváci v New Yorku a Los Angeles navíc dostali možnost vidět správnou verzi zdarma, pokud viděli původní kopii bez titulků. (sator)
  • Když se ptají mafiáni na střeše indiána Nobodyho (Gary Farmer), co je zač, odpovídá Cayuga. Gary Farmer se narodil do kmene Cayuga. (sator)
  • Pokaždé, když si Ghost Dog (Forest Whitaker) pouští v autě hudbu, nastaví hlasitost na 21. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama