Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (604)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,308,029Tržby Celosvetovo $9,380,473║ Jim Jarmusch je zatiaľ pre mňa neznáma, a tento jeho počin aj keď s pomalým tempom vyrozprávaní, bol celkom príjemným mixom samurajskej gangsterky. V určitých rovinách nič nové nepovie, hlavne už na začiatku sú hneď karty rozhodené ako bude dej smerovať, či že vzájomné "krvavé" pomsty až do konca filmu. A čo teda môže na takomto všednom snímku upútať, tak hlavne vedľajšie postavy ako Francúzsky zmrzlinár, dievčatko od susedov, nešťastný pytliaci, .... v podstate cez to pomalé tempo s občasnou akciou sa nám dostáva viac, než by sa dalo spočiatku čakať, plus to všetko čo teda sledujeme pri reakciách Ghost Doga vysvetľujú vkladané samurajské princípy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jarmusch opět nezklamal. Tentokrát prozkoumal svět nájemného zabijáka, vyznávajícího filosofii japonských samurajů. Žije s holuby, pracuje čistě. Žádný John Woo a jeho milovaní opeřenci. Černý pistolník s vizáží bezdomovce jde navíc inteligentní formou po divákovi, takže to tentokráte není jen čistě o úzké skupině diváků. Vyšlo i odvážné herecké obsazení. Velké sólo Foresta Whitakera Jarmuschovu další lahůdku výborně podporuje. Není to sice film, ke kterému se hned tak (zda vůbec) vrátím, ale opět ho zdobí nadsázka, vtip a výtečná balance na hraně absurdna. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Není to taková síla jako DEAD MAN, ale pro širší diváckou obec je to stravitelnější. Jarmusch do vpodstatě jednoduchého příběhu pomsty profesionálního zabijáka, který se řídí kodexem samuraje, dokáže nacpat spousta myšlenek a zajímavých životních postřehů a povyšuje tak svůj film nad běžnou produkci. A co taky na něm oceňuju, je výběr soundtracku. U Dead Man to byl skvostný mimimalismus Neila Younga, tady zas hiphopový sound od RZA, který do nálady snímku skvěle zapadl. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Jimem Jarmuschim nemohl dopadnout lépe. Dostalo se mi perfektní snímku o zabijákovi, který se řídí kodexem samurajů a ctí každé pravidlo. Jarmusch dokázal všem, že i bez velkých nákladů lze natočit skvělý. Forest Whitaker do role zabijáka přesně zapadl a v mých očích podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Dále musím poděkovat kameramanovi, který odvedl velký kus práce a skvěle nasnímal každičký okamžik. O konci snímku netřeba se rozepisovat, to musíte vidět...... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poklidná, orientálně meditativní a lehce ujetá vyvražďovačka se sympatickým černým samurajem v hlavní roli. Jim Jarmush velice zdařile kombinuje přemýšlivý art s atraktivními vsuvkami akčního krimi, přičemž jím vykreslený střet kultur má snad až lehce komediální rozměr. Japonský kodex samurajské cti, černošský hip hop, sicilská mafie (na ni by byl Scorsese pyšný) a do toho jeden vyjevený indián... Vše má zde své místo a utváří dosti originální film, na který jen tak nezapomenete. 8/10 ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Herecký debut rappera RZA (muž v maskáčích), který k filmu složil i hudbu. (Pumiiix)
  • Postavu pojmenovanou Nobody hraje Gary Farmer, který hrál stejnojmennou postavu také v Jarmuschově filmu Mrtvý muž (1995). Postava v obou filmech pronese i stejnou hlášku: "Stupid fuckin' white man!" V českém překladu: "Blbý, zasraný běloch!"
    (Kulmon)
  • Jméno Ghost Dog (Forest Whitaker) je odkazem na stejnojmenného přízračného psa z knihy „The Call of the Wild“ (v češtině „Volání divočiny“) od Jacka Londona. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama