Reklama

Reklama

Příběh služebnice - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 45 min (Minutáž: 47–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Recenze (51)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série výborně vykresluje ponížení a zoufalství de facto zotročených žen v totalitním státě, z něhož vidíme jen maličké střípky, o to působivěji se však celkový obraz Gileádu skládá. Dovedu si představit, že podobná "apokalyptická" událost (neplodnost většiny populace) by se sebevíc liberální společností opravdu udělala krátký, extremistický, fanaticky náboženský proces. Jen mě tedy napadlo, zda by se i v této alternativní přítomnosti nedala řešit třeba umělým oplodněním či dětmi ze zkumavky. Ale to zabíhám, 'Příběh služebnice' se svým hutným "šťouráním" v (milostných po)citech dostává postavám hluboko pod kůži, řemeslně skvěle vypadá a přes občas trochu poplatnou optiku (moderní songy v soundtracku) emotivně zaháčkovává. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria mi zatiaľ neposkytla tie najpádnejšie argumenty pre to, že by nemohol byť dvaapolhodinový film lepším riešením, ale máme tu seriál a berme to ako fakt. Občas sa skutočne až neprirodzene naťahuje a dej sa extra vpred neposúva, častokrát je ale rozvláčnosť k dobru veci. Postavy sú ambivalentné, každý má svoj uhol pohľadu a v takejto spoločnosti tak dochádza k drsným konfrontáciám. Samozrejme paralely so súčasnou Amerikou sa ponúkajú samé bez ohľadu na to, či boli takto aj zamýšľané. Trumpov prístup k ženám ako k sexuálnym objektom, Kanada ako potenciálny cieľ migrácie ak im v Bielom dome prepne, ale ono PS by sadla ako riť na šerbel v akejkoľvek krajine a dobe. Škoda rýchleho opustenia deja Alexis Bledel, vyzerá to ale, že jej čas ešte nastane. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zprvu dokonale vygradovaný schválně bezbarvý portrét ženy ve společnosti, kde neznamená vůbec nic. Škoda, že brzy epizody spadají do určité unylosti a v některých se scénář jen tak plácá do kola. Zajímavé backstories postav prozkoumávané skrze flashbacky, ale všemu kompletně vévodí herecké výkony od Elisabeth Moss přes Aleixs Bledel po Ann Dowd a mnohé další. (nejlepší epizoda - Late) ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Emócie to teda vytiahnuť vie. Musím uznať. Rozmýšľam čo som počas tohoto všetko cítil... hnev, opovrhovanie, ľútosť, bolesť a chuť niekomu vraziť päsťou do tváre. Zdá sa vám, že tam moc pozitívnych emócií nie je? Máte pravdu. Svet seriálu "The Handmaid’s Tale" skutočne nevie ukázať niečo pozitívne. Niečo čoho by sa človek mohol chytiť a vnímať aspoň ako nejaké malé svetlo. Pretože všetko je to tak neskutočne opovrhovania hodné, že je človeku z toho zle. No najhoršie na tom je, že reálne si aj viem predstaviť, že by sme sa do takéhoto sveta raz mohli dostať. Ale určite sa to stane len v Amerike. Podľa filmov a seriálov a kníh sa totiž takéto veci vždy udejú len tam. Neviem čím to je. Ale to riešiť nebudem. Je to skvele napísané, je to silné, je to efektívne, je to herecky a režijne zvládnuté na maximum, no nedáva to zo mňa ani kúsok pozitívneho. Absolútna nula. Možno by som mohol povedať, že pozitívne stránky na sebe poznávam asi len v tom, že fandím našim hrdinkám a dúfam, že sa im podarí niečo ukázať. V záverečnej epizóde sa môže niečo konečne ukázať. Že milosť má svoje miesto a môže ukázať, že Boh vie odpúšťať. Tak ako sa odjakživa v Biblii hovorí. No tento seriál ukazuje, že to tak nie je. Ak sa spriečime božiemu rozkazu ukameňovať, tak to bude mať ťažké následky. Aké? Asi sa dozviem v ďalšej sérii. Neviem ako sa k tomu postaviť. Na jednej strane ma to fascinuje a chcem vedieť čo sa stane. Na druhú stranu mám pocit, že sa cítim špinavý a nečistý po tom, čo to sledujem. Neviem ako to lepšie povedať. Rozhodne je to seriál, ktorý má čo povedať a dúfam, že sa do niečoho takého nedostaneme. A ak áno, tak pri tom nechcem byť. Hodnotenie: B+ ()

andalin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se bránila, ale takovou nálož jsem ani náhodou nečekala! Nerada si čtu, o čem seriály/filmy jsou, protože nesnáším spoilery. Je to asi blbost, odevzdat čas něčemu o čem vůbec nic nevím, ale what can I say I like to live dangerously! Hodně krutý, intenzivní příběh... Kam naše společnost spěje? ()

Galerie (340)

Zajímavosti (2)

  • V epizodě si zahrála i autorka knižní předlohy, podle které je seriál natočen, Margaret Atwood. (morgos)
  • Když jsou Serena (Yvonne Strahovski) a Fred (Joseph Fiennes) v kině při jejich rozhovoru, lze v pozadí slyšet klasickou titulní znělku společnosti MGM s řevem lva. Společnost MGM je spolu se streamovací službou Hulu výrobce seriálu. (MakiMaki)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno