Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Bezesporu kvalitní historicko životopisný film, v podstatě přesně takový, jaké se v 90. letech točily. Jelikož ale neznám nijak podrobněji historii Irska, doplatil jsem na způsob, jakým Michael Collins přistupuje k divákovi. V podstatě mu během filmu nedodává žádný bližší kontext a spoléhá na to, že příjemce ho buď zná, nebo si ho tak nějak domyslí. A protože tak jako téměř každý životopisný snímek, i Michael Collins je spíše sled na sebe kupících se událostí, než dramaturgicky vystavěný filmový příběh, absence zmíněného kontextu i různých motivací postav poměrně bolí. Půlku filmu jsem tak strávil s otevřenou Wikipedií a pokoušel jsem se sám sobě osvětlit, proč tenhle, který předtím byl na téhle straně, je nyní na straně opačné a co chce tenhle, když předtím chtěl něco jiného. Celý ten kontextový guláš zachraňuje výpravnost a velkolepost samotného vyprávění i přítomnost velkého množství slavných hereckých jmen. Jsem nicméně rád, že jsem se díky/kvůli tomuhle filmu dozvěděl něco málo o historii Irska, i když to vlastně nebylo jeho přímou zásluhou. 5/10 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Irsko a irskou hudbu mám ráda, tak proč se neponořit trochu i do její historie. V tomhle případě do doby, kdy byla založena IRA Michaelem Collinsem. Zrovna tak jak je Irsko drsná zem, tak i takovým způsobem bojovala za svou nezávislost. Chvílemi až moc kruté drama se skvělým výkonem Liama Neesona i když věkově mě do této role moc nesednul, tady vypadal o dost starší (ale zřejmě splňoval všechny atributy této role) a s vynikajícími herci ve vedlejších rolích to byla velmi poutavá podívaná do minulého století. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan u mňa počas LFŠ 2005 jednoznačne bodoval, síce som od neho zhliadol len dva filmy, no u oboch ma svrbela ruka na plné hodnotenie. MICHAEL COLLINS má všetko, čo potrebujete uprostred maratónu viac či menej "festivalových" a (pseudo)artových filmov - hviezdne obsadenie, vašej pozornosti hodný príbeh a hlavne skvelú réžiu (zvlášť scény zachytávajúce vykonávanie "špinavej práce" mi aj vďaka výraznému soundtracku privodili príjemné zimomriavky). Len vám neodporúčam čo len na minútku rezignovať od diania na plátne, môže sa vám to nepekne vypomstiť. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

To, že do role Irky obsadili Juliu Roberts, bych bral jako urážku irského lidu. Né kvůli tomu, že to je Američanka, ale proto že to je zrovna Julia Roberts. Na konci filmu jsme se dozvěděli, že Michael Collins zemřel ve věku 31 let - zajímavé je, že Liamu Neesonovi jsem tipoval tak 45 let už na začátku filmu (ve skutečnosti měl 43). A Aidan Quinn měl zas smůlu a ostrouhal, když šlo o ženskou (podobně to měl už v Legendě o vášni). Neil Jordan zas jede svoje rodné Irsko a tentokrát nám dá nahlédnout do počátků IRA a další zajímavé milníky irské historie. Osobnost Michaela Collinse si film opravdu zasloužila a můžu říct, že se povedl. Sice se povedl, ale ne natolik, abych jako ne-Ir byl nějak zvlášť unesen... ale koukalo se na to dobře. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Vo filme je to Michael Collins (Liam Neeson), ktorý vedie írsku delegáciu vyslanú do Londýna rokovať o írsko-britskej zmluve. V skutočnosti viedol delegáciu Arthur Griffith (Owen Roe) a Collins bol iba členom írskeho tímu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama