Reklama

Reklama

O moravské zemi

Československo, 1977, 105 min

Obsahy(1)

Důvod natočení tohoto filmu je jasný: měl zakrýt slavnou kroniku Vojtěcha Jasného "Všichni dobří rodáci", výpověď o tragických důsledcích násilné kolektivizace. Prorežimní režisér Antonín Kachlík se též věnuje združstevňování moravské vesnice, provázenému omyly a donucováním, avšak ve svém optimistickém pohledu zdůrazňuje nadějné vyhlídky vedoucí ke šťastné budoucnosti. Scelené vesnické lány se sice rodily v bolestech, avšak budou sloužit k užitku všemu dělnému lidu... Stejně jako u Jasného i tady ztělesnil Radek Brzobohatý tvrdohlavého sedláka, jenž si jen pozvolna přiznává výhody společného hospodaření. Narozdíl od poetického rozšafnosti i jadrnosti Jasného kroniky tu však narážíme na hlomozné pozérství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Radoslav Brzobohatý zde předvedl jak režim uměl přinutit točit normalizační šílenosti i tak skvělé herce jakým byl on sám. Nejlepší sedlák ve vsi, nejlepší hospodář a náhle kolektivizace a zakládání družstev. Pochopitelně byl proti - což mu dal režim drsně najevo. Musel s děvčicema ve sklepě ořezávat brambory. On ale věděl, že za ním přijdou a také přišli. A místo traktoristy nabídli ! To bylo radosti. Nakonec to není v družstvu tak špatné! A stoupá výš a výš už je ve vedení družstva. Je schopný, šmelinu nesnáší, kradení z veřejného také ne a traktory na večer musí být v garáži, nafta také něco stojí tak jaképak melouchy! ---- Z filmu na diváka sice hezky dýchne kouzlo Moravy, to je ale tak všechno. Tomuhle by snad nevěřilo ani malé děcko ! Aby se hrdý sedlák takhle proměnil... navíc ta lůza u vesla by s ním ve skutečnosti šeredněji zatočila. Vždy ten největší a nejlepší sedlák ze vsi to schytal nejvíce. Dávám za dvě taneční otočky na festivalu ve Strážnici. * * ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kachlíkova tvorba se mi líbila asi tak po Prince Bajaju. Navíc mám výraznou slabost pro Všechny dobré rodáky. Vlastně bych správně neměla hodnotil, ale odstoupit jako předpojatý divák! :o) Tak bych chtěla najít něco pozitivního! Ale bohužel vidím špatnou technickou kvalitu, recyklované fórky (parafrázovaný citát Zdeňka Galušky "Po všetkém hovno, enem po včelách med."), obsazení evokující Rodáky, hodně folklóru, který má podtrhnout uměleckou stránku, ale působí spíš násilně. Závěr, který to mohl zachránit, zmařil poslední naději. Film, bez kterého se lze obejít. ()

Reklama

folklorman 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček už jen za ty folklorní vsuvky, písničky a pro mě DOSTI !!!! známé lokace, kde se film natáčel. Místní celkové hodnocení mě nechává klidným, protože co taky člověk může čekat od panelákových, měšťáckých lidiček z čech, jenž nikdy nepoznali jaké to je na sobě mět KUNOVSKÝ KROJ. Na politickou stránku filmu kašlu a kdyby to teda někoho zajímalo tak věci zobrazené v tomto filmu docela věrně napodobují onu těžkou dobu a zato já rozhodně nebudu ubírat hodnocení. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jestli to má být odpověď režimu na všechny dobré rodáky, tak zklamala hned dvakrát. Jednak je kvalitatní rozdíl mezi strhující freskou Vojtěcha Jasného a pokroucenou výpovědí Antonína Kachlíka přímo propastný, a ani ideologicky to není žádná sláva. Během kolektivizace se tak trochu vyhrožovalo, tak trochu zastrašovalo a tak trochu trestalo, ale prý to všechno bylo pro dobro lidu. Petr Fiala by prohlásil "že to bylo odvážné a tak trochu na hraně", já tomu říkám svinstvo. Jediná bez výhrad kladná důležitá postava celého filmu je tvrdohlavý sedlák ztvárněný perfektním Brzobohatým, jenže i on je kvůli novým poměrům zlomený, morálně pošpiněný a zahořklý. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tento vcelku pravdivý pohled na kolektivizaci našeho zemědělství byl podán velmi přesvědčivě a zasloužil by si čtyři hvězdičky, přestože jediný výrazný herecký výkon předvedl R. Brzobohatý. Jen se mi trochu zdá, že se tímto filmem kál za Všechny dobré rodáky... Kolektivizace byla pro naši zemi nutná a užitečná, ale způsob, jakým se prováděla, byl velice necitelný, jak dokazoval zvláště přístup toho mladého zapáleného "okresáka" se spoustou demagogických řečí, které lidi nemohly přesvědčit. Bod srážím hlavně za závěr filmu, v němž se z Brzobohatého stává zapálený jezeďák, což rozhodně neodpovídalo skutečnosti a bylo to hodně zidealizované. A taky řeči toho suspendovaného okresáka ve Strážnici byly takové neživotné. ()

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Bzenci, Kunoviciach, Strážnici a Ostrožskej Lhote. (dyfur)

Reklama

Reklama