• klúčik

Nepodarený film, ktorý sa snaží prekonať niečo neprekonateľné. Jeden film tu sa natočil o moravskej zemi a náture moravákov. 25%.(26.11.2010)

Pět hvězdiček už jen za ty folklorní vsuvky, písničky a pro mě DOSTI !!!! známé lokace, kde se film natáčel. Místní celkové hodnocení mě nechává klidným, protože co taky člověk může čekat od panelákových, měšťáckých lidiček z čech, jenž nikdy nepoznali jaké to je na sobě mět KUNOVSKÝ KROJ. Na politickou stránku filmu kašlu a kdyby to teda někoho zajímalo tak věci zobrazené v tomto filmu docela věrně napodobují onu těžkou dobu a zato já rozhodně nebudu ubírat hodnocení.(29.12.2011)

• Denny

Že by pokus překonat Jasného "Rodáky"? R.Brzobohatý se tentokráte dal na tu "správnou cestu a z kulaka se stal předsedou JZD.(20.2.2003)

• Fredericus

Na to, kdy a s jakým záměrem to bylo natočeno, to myslím není až tak strašné, tedy po většinu filmu (ke konci přituhuje). Herecké výkony jsou dost nevyrovnané (R. Brzobohatý nehraje v mezích blbého scénáře vůbec špatně, totéž se ale nedá říct například o jeho filmovém synu Zdeňku Maryškovi), repliky ve snaze o dialekt jako obvykle nedůsledné; a ty rádobyfolklorní vsuvky mohly klidně chybět.(1.11.2008)

• Prubner

Film je reakcí normalizátorů na Všechny dobré rodáky, dokonce do té míry, že je tu zčásti stejné herecké obsazení (hlavně Brzobohatý v hlavní roli) a děj časově navazuje tam, kde Rodáci končili, tj. na konci 50. let. Vyznění je ale úplně opačné, podle Kachlíka totiž byla kolektivizace tím nejlepším, co mohlo zemědělce potkat. Fakt je, že film obsahuje řadu jistě pravdivých a věrohodných momentů, ovšem promíchaných s idealizací. Nejhorší je idylický závěr, kdy si všichni uvědomí svou chybu, jdou do sebe etc. etc. Umělecky to samozřejmě nemá smysl srovnávat, ale není to zase tak špatně natočené ani zahrané. Jen ty folklórní vložky mi přišly poněkud násilné a samoúčelné - jako by autoři chtěli diváky proškolit o moravských lidových zvycích.(11.5.2006)