Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm... Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Klukatá...klukatá...!". Ale charakterově silná, spravedlivá, nebojácná, rázná a nádherně osobitá. Krásné, upřímné přátelství a starost, i když o někoho, kdo nemůže poděkovat, vlastně ano, kůň mluví očima a moc dobře ví, koho k sobě pustit, stejně jako Lenka. Setkání dvou samotářů svých světů je doprovázeno skvělou hudbou, lehkými politickými narážkami, nadčasovou kamerou a klasickou precizností režie od mistra podobných dětských, šťastných dramat. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jako patetický obdivovatel poetických příběhů jsem byl unesen nádherou tohoto, pro mne dosud neznámého, filmu. Tváří v tvář romanci o dívce a koni, si člověk uvědomuje vulgárnost naší doby a hrubost současné filmové tvorby. Karel Kachyňa byl režisérem kouzla života a film Trápení je toho dalším hezkým důkazem. ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, když může být autor knižní předlohy zároveň spoluautorem scénáře, jako je tomu i v tomto případě. Karlu Kachyňovi se pak podařilo půvabnou dětskou knižku Jana Procházky Divoké prázdniny, která pojednává o vyvzdorovaném přátelství neposlušného dvanáctiletého děvčete a vzpurného koně, přenést na plátno velmi citlivě a věrohodně. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trápením začíná Kachyňova spolupráce s Janem Procházkou a také niternější pohledy do lidských duší. Trápení je příběh děvčátka,které se odlišuje od svého okolí, děti se jí spíše straní. V ohradě nachází tvora, stejně osamělého jako je ona. Překoná strach a proleze ohradou .... Uzavřený prostor jakoby značil vězení, ve kterém se kůň nachází, sympatizující dívenka je pro něj cestou na svobodu. Vzájemné souznení mezi režisérem a scénáristou spolu s výbornou kamerou se podepsaly na výsledné kvalitě filmu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Presto, ze mam ke konim spise negativni vztah, me tento film velmi zaujal. At uz laskou male holky (vyborna Jorga Kotrbova) ke zvireti, tak hlavne pribehem a zpracovanim. Kachyna mel neskutecny cit a smysl pro detail a po technicke strance nebyl v nicem horsi nez Vlacil. Nadherne plasticky obraz, dobra hudba. Nemam co vytknout a Trapeni povazuji za jeden z nasich nejlepsich rodinnych filmu... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • Film obdržel státní cenu. Sám prezident Antonín Novotný (vládl v letech 1957-1968) se postaral, aby film získal tuto cenu. (Yardak)
  • Pracovní název filmu byl Strakáč. (Silencia90)

Reklama

Reklama