Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Málokdy tříhodinový film doslova „letí“ bez jediného hluchého místa tak, jako se to daří Kaufmanově mnohovrstevnaté epické sáze o počátcích amerického kosmického programu (Mercury) s výbornými hereckými výkony, mezi nimiž na sebe strhávají pozornost zejména S.Shepard, E.Harris, S.Glenn a D.Quaid (zatímco L.Henriksen zůstává zase tím v pozadí). ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jak jsem ráda, že jsem se vykašlala na jakoukoli nalejvárnu předem a jediné, co jsem zachytila byla jména: Shepard a Glenn, což stačilo, abych tuhle ostře řezanou potravu nacpala přehrávači přednostně. Kdybych si totiž přečetla, že je to film o vesmírném výzkumu a trvá 193 minut, jistě by nebyl zatracen, ale odložen na hodně dlouhé neurčito. A tak jsem z počáteční nevole měkla a měkla a chvílemi plačky avšak zaujatě sledovala film o mužích, kteří se rozhodli splnit klukům v sobě sen, a jak se to některému podařilo a jak jiný sní dál. Pilot Sama Sheparda - i když tak trochu stranou hlavního dění - pro mě myšlenku o cestě za snem a touze pokoření hranic určil nejpřesvědčivěji. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Správna posádka je zaujímavý, výborne obsadený a nesmierne dlhý film. Chápem, že si našiel mnohých nadšených obdivovateľov. Zaoberá sa históriou pokorenia mystickej hranice rýchlosti zvuku i projektom Mercury, ktorý mal znížiť zaostávanie Američanov v dobýjaní kozmu. Príjemne ma prekvapilo obsadenie, v ktorom som podľa mena poznal iba Eda Harrisa, ale postupne som si spomenul na zaujímavé filmy, v ktorých som videl hrať jeho kolegov (Sama Sheparda, Scotta Glenna, Dennisa Quaida a Freda Warda). Dĺžka filmu, napriek kvalite nakrútenia, bola pre mňa problémom a dopozeral som ho asi na tri krát. Štyri hviezdičky by odo mňa dostal až po prestrihaní trimovacími nožničkami. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Toho času se téměř dotýkali hvězd, lámali všelijaké rekordy a popírali fyzikální zákony i elementární pud sebezáchovy. Jsem sice pro svižnější a údernější pojetí, 190 minut je prostě extrém, nicméně období nového náhledu na vesmírné programy a s tím spojené nebezpečí prvních raketových letů má svoje kouzlo i po letech. Tvůrci navíc posbírali opravdu zajímavou plejádu výborných herců, vytáhli se zvukaři i střihači a Oscar pro Billa „stojím hlavně za hudbou k Rockymu“ Contiho je ve správných rukou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mám akúsi voľnú súkromnú top 20 najobľúbenejších filmov, medzi ktorými je Right stuff asi jediným, ktorý je u nás v podstate neznámy a nepoznám nikoho, kto by ho videl, alebo o ňom aspoň počul. Neviem, či sa mám púšťať do vymenúvania všetkých jeho kvalít, pretože mne všetko, čo je v ňom ukázané, akým štýlom je to natočené a ako sa chovajú postavy pripadá bezchybné, až geniálne. Obsahuje niekoľko krásnych filmových vychytávok a jednu dejovú odbočku, ktorá s dejom priamo nesúvisí, ale má svoje pevné miesto vo filme. Predstavte si, že niekto schopný a talentovaný natočí film o vývoji kozmonautiky a predstavte si, že ho natočí najlepšie, ako je v ľudských možnostiach. Takže iba toľko. No a tá plejáda nastupujúcej hereckej elity.... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • William Goldman napsal první verzi scénáře. Ve své knize "Adventures in the Screen Trade" nazval setkání s režisérem Philipem Kaufmanem „noční můrou.“ (HellFire)
  • Role Annie Glenn byla první filmovou rolí pro Mary Jo Deschanel, ženu kameramana Caleba Deschanela. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama