Reklama

Reklama

Danny Vinyard vidí vzor ve svém starším bratrovi Derekovi, který se po smrti otce, jenž byl coby profesionální hasič zastřelen v černošském ghettu, stal zapřísáhlým vyznavačem rasistických hodnot. Strmě stoupal v neonacistické skupině Bílá síla. Pak byl ale odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů. Po třech letech v base se Derek vrací domů, ale už to není člověk jako dřív. Poté, co mu černoch ve vězení zachránil život, když se ho běloši snažili znásilnit a zabít, nedokáže být rasista. Jeho bratr Danny ale tento obrat nechápe, sám je členem Bílé síly. Ve škole má průšvih kvůli rasistické eseji. Proto se Derek sejde s vůdcem Bílé síly Cameronem a chce ho přesvědčit, aby nechal Dannyho jít. Všichni z gangu, jeho bývalí bratři, se však obrací proti němu, ani u Dannyho nenachází pochopení. Soukolí gangu se prostě točí dál. Semele i Dannyho? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 329)

Falko 

všechny recenze uživatele

,,Zivot je prilis kratky na to, aby ste boli stale nastvani", toto povedal jeden z hrdinov filmu a je to spravna myslienka specialne stvorena pre tento film. Paci sa mi hlavne to, akym sposobom su tu ukazani nacisti alebo rasisti a ako ich zivot sam ubije, aby sa zamysleli nad svojim zivotom. Jeden z najlepsich filmov, co som videl o tejto problematike pricom Edward Norton zahral svoju postavu velmi presvedcivo... 21.08.2010 _______ Edward Norton - (Derek Vinyard) +++ Edward Furlong - (Danny Vinyard) +++ Beverly D´Angelo - (Doris Vinyard) +++ Avery Brooks - (Dr. Bob Sweeney) +++ Jennifer Lien - (Davina Vinyard) +++ Stacey Keach - (Cameron Alexander) +++ Fairuza Balk - (Stacey) +++ Elliott Gould - (Murray) +++ Hudba: Anne Dudley +++ Nemecka Cinema - 100% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nenávist je přítěž. Derek je inteligentní mladý muž, na prsou nosí vytetovaný hákový kříž a fašistickým ideologiím skutečně věří. Je skinhead. V komunitě má obří respekt a úctu. Černí překupníci drog mu zabili otce, je posedlý nenávistí a jeho bratr jde v jeho šlépějích. Jenže se zjevným potěšením jednoho večera zabije černé zloděje. Shodou okolností si odkroutí jen tři roky. Spřátelí se s černošským klukem z prádelny a jeho holá hlava „přijde k rozumu“. Po návratu z vězení ale jeho proměnu nehodlají jeho stoupenci, stejně jako jeho mladší bratr, akceptovat. Nákaza rasismem žije dál, mnohdy je ovšem demonstrována polopaticky. Sice nám tohle drama předloží i (četně citovanou) mrazivou scénu s obrubníkem, pořád ale jde o snímek do jisté míry korektní. Tvůrci tak hlavně tlačí na fakt, že se člověk, který vnesl násilí do vlastní rodiny, ji snaží nově před ním uchránit. V černobílých reminiscencích se divák dozvídá, jaké chvilky si Derek ve vězení prožil. Hlavní devízou filmu je obsazení Edwarda Nortona do ústřední role. Jeho proměnu ve spořádaného občana mu uvěříte, stejně jako ztvárnění dramatických poloh a vypjatých situací. Ve své době nedoceněný snímek, jehož poselství bude platné i za několik let. Publikum má holt rádo čitelná dramata, tak to tak berme. Ač ty chyby a chybky vidím, i já se chytnul. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David McKenna .. Byl to rasistický frajer. Nenáviděl barevný a byl členem skupiny lidí, kteří s nimi vedly pouliční boje. Až jednou, při krádeži jeho auta, kdy krutě vyřídil oba negry, co se o to pokusily se dostal před soud a na pár let do basy. Tam zažil skutečný očistec a hlavně poznal, že špatní nejsou jen ti barevní.. Po návratu k běžnému životu ovšem zjišťuje, že vymanit se z minulosti, není tak snadné. Navíc jeho mladší brácha začíná kráčet plně v jeho stopách... Drsný a sugestivní pohled na rasismus v Americe s výtečným náckem Edward Norton. Fuck White Power! Nenávist je přítěž. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Když se mi tento film dostal do rukou, netušil jsem, co od něj můžu čekat. Nesnáším nacismus a neonacismus, a proto jsem byl zvědavý, co uvidím. Ale tenhle film mě pohtil do děje od začátku až dokonce (teda až na ten konečný "citát", který mně přišel naprosto zbytečný). Navíc nesmím opomenout výkon Edwarda Nortona, kterého jsem si všiml už ve snímku Primal Fear, kde zahrál lépe než samotný Richard Gere. Dlouho jsem se rozhodoval mezi 4 a 5*, ale tenhle film mě donutil přemýšlet ještě dlouho potom, co jsem ho spatřil, takže plný počet. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Už jen za tu myšlenku to je na 5*. Obrovská výpovědní hodnota, která je o to silnější, pokud se člověk s něčím takovým setkal, možná i proto byl pro mě ten zážitek ještě intenzivnější. Perfektně zvládnutá psychologie hlavních postav je podpořená výkony hlavně Nortona v jeho - pro mě - nejlepší roli vůbec a Edwarda Furlonga, který svého zmateného teenagera stvárnil tak dokonale, až jsem žasla. Dál teda ještě zmíním hnusáka Ethana Supleeho, kterého jsem naprosto nenáviděla. Nečekala jsem několik velmi syrových scén (obrubník, sprcha, supermarket), ale ty celkové vyznění jenom prohloubily. No a ten konec... Nedá se popsat, musí se vidět. Tuhle větu vztahuju na celý film. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (41)

  • Little Henry (Jason Bose Smith) má ve filmu zbraň Beretta 92FS ráže 9x19mm. (dc125)

Reklama

Reklama