Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Klasika útekových filmov pod výborným vedením Stanleyho Kramera je hereckým koncertom dvojice S.Poitier a T.Curtis. Bez zbytočného pátosu či vyumelkovanosti, čo je cenné najmä vďaka dobe vzniku. Napriektomu film dokonale vtiahne aj po rokoch správnym dávkovaním akčnejších scén so scénami o stratených ilúziách. Ďalším plusom je vedľajšia linka a pestré vykreslenie postavičiek ohľadom pátrajúceho šerifa, ktorý slušne ťahajú príbeh z druhej strany. Jednoducho jeden z nestárnúcich žánrových klenotov. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Nigger! You call me that again, and I´ll kill you!“ Legendární drama o tom, že pouta nemusejí být jen z okovů a řetězu si mě moc nezískalo. Chápu jeho opodstatnění pro dobu, v níž bylo natočeno, ale s odstupem času působí místy docela naivně a v otázce rasové snášenlivosti až příliš didakticky. Kramerův film by musel sníst ještě hodně vajec natvrdo, aby se co do působivosti vyrovnal zde několikrát zmiňovanému Cool Hand Luke. Zajímalo by mě, jak by byl film přijímán, kdyby si postavy Poitiera a Curtise vyměnili charaktery.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stanley Kramer bol jeden z najvýznamnejších predstaviteľov hollywoodskeho liberalizmu a Útek v reťaziach je jeden z najdôležitejších filmov tohto podžánru. Je nanajvýš chválihodné, že táto klasika funguje výborne aj po 50tich rokoch, za čo môžu vhodne vybraní hlavní predstavitelia. Poitier bol pre černoškú komunitu zjavením, pretože jeho sympatický výzor a výkony vo filmoch ako tento určite prispeli k odbúravaniu rasových predsudkov širokýck majoritných más. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Půl století starý snímek, co ztratil jen málo ze své kvality, jakkoliv dnešního diváka nepřekvapí jediný moment. Předvídatelnost není jediným problémem filmu, zamrzí také logické chyby, ale těm se nevyhne ani většina současné produkce. Tony Curtis a Sidney Poitier v rolích prchajících vězňů excelují; jejich počáteční nevraživost, postupná tolerance až přátelství působí poměrně věrohodně, nenásilně, psychika postav je solidně propracovaná a moralizování je na snesitelné úrovni - nezbytné vzhledem k rasovému tématu. Na nejvyšší hodnocení už to dnes není, přesto jde o výborný film, klasiku takřka kultovní. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Častokrát jsem se u starých amerických filmů setkal s jistou formou nevážnosti, se kterou se řada filmů prezentuje. O to více mě těší, když zažiju příjemné filmové překvapení, v tomto případě, z padesátých let, které v tehdejší době zaručeně muselo pobuřovat celý americký kontinent už samotným námětem. Postavit do hlavních rolí bělocha a černocha, kteří jsou spolu ještě přivázaní k řetězu, chtělo opravdu velkou kuráž. A musím říct, že kdyby se ve druhé půlce filmu neobjevila ta ženská s tím dítětem, tak jdu na pět hvězd. Jenže ta mi přesně připomněla, proč jsem u staré americké kinematografie opatrnej. To co tam předváděla, to bylo na pěstí mezi čelo a divím se, že v tak nekorektním filmu na tehdejší dobu, jí to pěstí Tony Curtis nevpálil. Zamilovat se do kriminálníka a za hodinu s ním plánovat rodinu a stavbu baráku na kraji Detrotu by mohla fakt jenom kráva. Jinak kromě Tonyho i Sidney výbornej. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)
  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama