Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slizkí snobi z českej high society majú finančné/milostné problémy a je tu Ducháček, ktorého úlohou ich bude vyriešiť. Problémy ironizuje, komplikuje, alebo zjednodušuje, podľa uhla pohľadu každej postavy. Občas je to vtipné, ale skôr je to neprehľadné a nijak extra zábavné. V dobovom kontexte bude asi film zaujímavejší a hovorí niečo o vtedajších pomeroch medzi smotánkou a ich skutočnej situácii. Hollywoodske komédie z 30. rokov sú stále vtipné vďaka romantickej línii, ktorá vždy prináša množstvo vtipu, tu je upozadená a do popredia sa dostávajú právnické kľučky. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč to Burianovi všichni tak žerou - označení král komiků beru jako frašku, udělat ze sebe idiota umí skoro každý. Z té jeho přehnané gestikulace a mimiky, z toho žvatlání, pitvoření se a improvizace za každé situace se mi žaludek obrací. A Adinka? Peroxidové vlásky a umělý úsměv ještě není všechno. Hooodně velký přežitek. ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Klasika ceskeho cernobileho filmu s kralem komiku v hlavni roli.Myslim,ze patri mezi nejlepsi kousky Vlasty Buriana a ackoliv na stare kousky moc nejsem,tohle je opravdu povedena komedie,Wassermanem dobre napsana a Lamacem dobre zrezirovana.Ostatni herci jen prihravaji a jakmile Burian zmizi z platna,film ztrati tempo a nema co nabidnout.To je ale u Burianovych filmu vlastne normalni.Davam jasne cernobilych 90%. ()

Chandell 

všechny recenze uživatele

„Nebo Ervín. Má před sebou tu nejkrásnější budoucnost – studuje agronomii“ – „No to je toho. To je toho celý noci koukat skrz rouru na hvězdy jestli má Velkej vůz napumpovaný gumy.“ – „Ducháčku, to je přece astronomie. Já říkám agronomie.“ --- Král komiků Vlasta Burian v roli ředitele advokátní kanceláře, který si nebere servítky se zchudlou aristokratickou rodinou Rispaldiců. ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

Mooc dobrý, jenom mě tam strašně iritoval ten pan doktorrrr. Před válkou bylo jen pár herců s civilním projevem, a tak byli Burian, Marvan, Nový, Plachta, Rašilov, Gollová, Baldová, Pištěk, Haas, Werich, Voskovec...a zbytek jim obvykle jen velmi trapně sekundoval. Zapoměl jsem na Trégla, Kohouta, Zitu Kabátovou, a Vojtu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Admirál z Rispaldic je fiktívna osoba, zato nápis pod obrazom je úplne autentický. Tou autentickosťou sa nemyslí ani osoba admirála, ale ani bitku pri Falklandoch, respektíve dátum admirálovho úmrtia. Známe bitky pri Falklandských ostrovov boli dve. Jedna v decembri 1914 medzi Nemeckom a Veľkou Britániou, druhá medzi Britániou a Argentínou na jar r. 1982. Zrejme ale išlo o úplne iné Falklandy, keďže dátum úmrtia je 18.november 1917. Falkland znamená v preklade Sokolia zem, a tak sa mohla volať i len nejaká dedina, skala na pobreží, alebo malý ostrovček prakticky kdekoľvek .V pozadí za admirálom sa nachádza vojnová loď s dymiacimi komínmi, ďalšie loď je v diaľke na horizonte. Z lode vpredu vystupujú dve dvojice diel veľkého kalibru, čo by nasvedčovalo, že sa jedná o bojovú loď, alebo prinajmenšom o ťažký bojový krížnik. Takže nápis každopádne autentický je, údaje, ktoré obsahuje, nie. (Raccoon.city)
  • Filmová produkčná a distribučná spoločnosť Metropolitan, ktorá film natáčala a distribuovala, fungovala iba dva roky a po natočení filmu Ducháček to zařídí prakticky zanikla. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama