Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (164)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekedy cítite, že ak vás do 20 minút film nechytí, tak vo zvyšku stopáže budete stratení. Pri komédii je to o to horšie, že jediným zmyslom tu je humor a vy sa stále nesmejete. Bratia Bluesovci ma občas chytili počas vystúpení, avšak to medzi tým asi aj vďaka prekladu dabingu považujem za ničnehovoriacu vatu. Teda až na záverečnú naháňačku, ktorá je sama o sebe skvelou akčnou sekvenciou, avšak po hodine a tri štvrte prišla príliš neskoro. Takže Blues brothers vlastne považujem za dobrý akčný film, priemerný hudobný film a slabunkú komédiu. Oni chcú byť všetko naraz a asi aj preto trvajú tak nekonečne dlho a pôsobia značne nekonzistentne . Potešila Carrie Fischer ako pobláznená ženská, ale jej variácia vo Why me ma pobavila omnoho viac. Prečo sa stal film takým kultom a prečo sa páči toľkým ľuďom ale napriek všetkému plne chápem. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses. - Hit it. Zkrátka a dobře osmdesátková americká komedie - vpravdě dobrá, hodně songů, fenomenální honičky, mnoho známých tváří (ukažte mi, kde je piáno) a dva bráchové neustále pronásledovaní všude a všemi. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Trošku zeširoka - s Blues Brothers jsem se setkal kupodivu ve formě plošinovky na vietnamských televizních hrách, alias pirátské Nintendo. Kromě podivných hrdinů a pekelné obtížnosti mě zaujala hudba a nějaký rok nato jsem zkoušel sledovat film na ČT. Bylo to pomalé, nic moc se tam nedělo, takže jsem usnul a probudil se až u slavného finále, kdy jsem měl pocit že jsem prospal něco skvělého. No neprospal. Blues Brothers jsou hudební komedie s jednoduchým příběhem - propuštěný vězeň a jeho brácha dávají znovu dohromady kapelu, aby vybrali peníze na sirotčinec. Bratři v černých oblecích a v černých brýlích vypadají jak dementi, moc sympatií nevzbuzují a jejich podání černošské muziky je dost slabé. Je tu pár vtipných scén (vystoupení v country klubu :D) pár výborných hostovaček od skutečných legend (James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles) a výborné "main theme. A taky spousta absurdních scén (vražedkyně, nacisti, country zpěváci). Celkem by to šlo, kdyby to bůhví proč nebylo natažené na hrůzostrašné dvě a půl hodiny naprosto řídkého děje. Ovšem finále, kdy hrdiny pronásledují snad stovky (bourajících) policejních aut a poté tisíce policajtů, vojáků atd... je snad jednou z nejabsurdnějších (proč proboha?) a zároveň nejvelkolepějších scén, co jsem v takhle starém filmu viděl. Minimálně to stojí za shlédnutí a za 3*. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Povedená muzikálová komedie, nesoucí se hlavně v rytmu (jak již název napovídá) blues, soulu a rock'n'rollu. Ač více než dvouhodinový snímek, baví pořád, vtipné situace a momenty se střídají s nabušenými hudebními čísly a milovníci nejenom této muziky si přijdou na své. V miniroličkách můžeme vidět například Jamese Browna nebo Raye Charlese plus nedá mi to nezmínit Caba Hollowaye a jeho výstup v hotelu Palace, který jakoby za těch 50 let vůbec nezevšedněl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jde o jeden z kultů počátku (skvělých) osmdesátých let, pro mě spíš splnění letitého restu. Klobouky, spousta písniček a černé brýle. Blues Brothers jsou svoji atmosférou poplatní své době, cool dialogů jsem ale zase tolik nezaznamenal, přepálenou stopáž naopak ano. Legendární bratři se pokoušejí zachránit sirotčinec, který jim v dětství pomohl na nohy, a to pomocí znovuzrození své bluesové kapely, která má vydělat potřebné peníze. Samozřejmě do toho vstoupí řada nečekaných potíží. Nechybí množství slavných muzikantů a (všemi zmiňované) hromadné destrukce policejních vozů. Trvalo, než jsem se do toho dostal, a když už ano, v druhé polovině to bylo řekněme monotónní. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • Za možnost použít Elwoodovu „sekundární“ adresu 1060 West Addison (ve skutečnosti místo, kde stojí stadion Wrigleys) museli filmaři zaplatit 5 000 dolarů. (Matty)
  • Nechvalně proslulý Bluesmobil je modelem Dodge Monaco z roku 1974. Pro účely filmu bylo použito celkem 12 totožných aut (včetně jednoho určeného pouze k tomu, aby se rozpadlo). (Matty)
  • Graffiti na mostě, pod nějž bratři schovají své auto „John *srdíčko* Deborah“ odkazuje k režisérovi Johnu Landisovi a jeho manželce, návrhářce kostýmů Deborah Nadoolman. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama